Home » Uncategorized » Nieuw, Nieuwer, Pre-nieuw

Nieuw, Nieuwer, Pre-nieuw

Categorieën

Advertenties

Nog nooit hechtten consumenten zoveel waarde aan ‘nieuw’ dan op dit moment. De verwachtingen en eisen liggen hoog in de huidige economie. Mensen zijn gewend geraakt aan eindeloze innovatie en stroom van betere producten en diensten. Nieuw is een statussymbool geworden. En wat is er dan mooier voor consumenten dan ze echt te betrekken bij een product, nog voor de lancering.

Image

We hebben alles. Dankzij de overdaad in onze maatschappij zijn we ruim voorzien. Maar onze consumeerdrang houdt niet op. Want nu kan alles beter, mooier, sneller, specialer en dus vooral nieuwer. Op deze megatrend, ook wel ‘newism’ genoemd, wordt slim ingespeeld. Zo zijn er bedrijven die kunstmatigvoor schaarste zorgen, om hun producten specialer en gewilder te maken. Maar ook socialere initiatieven duiken op. Consumenten worden betrokken nog voor de lancering van een productie. Haal je consumentenhart op, de tijd van de zogeheten ‘presumer’ is aangebroken.

Presumers is afgeleid van consumers, het Engelse woord voor consumenten. De term verwijst naar mensen die al betrokken zijn bij de ontwikkeling, promotie en financiering van producten en diensten. Ze zijn al verbonden tijdensde ‘pre-launch’. De trend om de betrokkenheid van consumenten te vergroten bestaat al jaren. Zo waren er de laatste jaren bijvoorbeeld veel co-creatie initiatieven. Het verschil is dat hier vooral mensen aan mee doen die hun eigen talent, bijv. design of marketing, willen laten zien. Presumers zijn er daarin tegen vooral op uit gewilde producten te bemachtigen. Naast dat zij de eerste van de eerste zijn die het product bezitten, hebben ze ook fantastisch verhaal om te vertellen.De belangrijkste reden van consumeren is status. Omdat presumers kunnen aantonen dat zij de anderen een stapje voor waren, hebben ze een geweldig statusverhaal in handen.

Deze mesotrend vertaalt zich naar heel veelonline initiatieven. Op internet duiken steeds meer platforms op voor crowdfunding en crowdsourcing. Op deze websites mensen hun steun betuigen en investeren in nog niet gerealiseerde projecten. Wanneer er genoeg mensen achter zo’n project staat kan het daadwerkelijk gerealiseerd worden. De investeerders krijgen hier dan meestal een exclusieve behandeling voor terug. Het grootste internationale massacrowdfundingplatform is kickstarter, dat zich richt op creatieve initiatieven. Maar er zijn ook heel veel platformen die zich op een niche richten zoals muziek, mode, apps, games, en zelfs porno.

In Nederland is de interesse in deze vormvan ‘presumen’ het afgelopen jaar enorm gestegen. Waar in 2011 nog maar 2,5 miljoen euro totaal via crowdfunding gefinancieerd, was dit in 2012 maar liefst 14 miljoen. Deze cijfers komen van crowdfunding consulenten Douw en Koren. Uit hun onderzoek bleek ook dat er het meest in projecten op het gebied van natuur, wijk en duurzaamheid is geïnvesteerd  De consulenten geven aan dat we er op basis van de groeicijfers van de afgelopen jaren en de groei van in de VS en Engeland, van uit kunnen gaan dat crowdfunding in 2013 een patroon van exponentiële groei blijft volgen.

De piek van deze microtrend moet dus nog komen in Nederland. Daarbij denk ik dat de trend op het gebied van presumerschap, nog maar het begin is van de veranderende relatie tussen consument en producent. Wat denken jullie: Zal vanuit het newism de behoefte van consumenten om betrokken te worden in een vroeg stadium blijven bestaan?

Door Marieke L’Ortye

Bronnen:
http://www.crowdfunding.nl/
http://www.douwenkoren.nl/
http://www.marketingfacts.nl/berichten/crowdsourcing-de-stand-van-zaken
http://www.trendwatching.com/nl/trends/newism/

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: