Home » Uncategorized » Dutch Design is een must!

Dutch Design is een must!

Categorieën

Advertenties

Door: Coen Visser – 1580081

Door de globalisering van de wereld is alles voor iedereen verkrijgbaar. Wat vroeger specifiek was voor een bepaald land kan je nu overal terug vinden. Amerikaanse muscle cars worden niet alleen maar in Amerika geproduceerd maar ook in de andere wereld delen. Onderdelen van fabrikanten worden met elkaar uitgewisseld en zo zetten 3 auto merken nu 1 model neer.

Waarom moet/wil je je nog onderscheiden als land zijnde als alles voor handen is? Voor je het weet kan je een Bic Mac in Afrika bestellen. Niks is tegenwoordig meer land specifiek te noemen! Of toch niet? De term Dutch Design zie je steeds vaker boven komen. Komt die VOC mentaliteit van ons dan toch nog weer terug?

De term Dutch Design is ontstaan in 1980 en had vooral betrekking op grafische vormgeving. De term werd toen geassocieerd met Nederlandse ontwerpers die internationaal bekend waren en erkenning kregen voor hun werk vanuit tal van verschillende landen. Dutch Design staat voor: Minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en toch nog gevoel voor humor.

Zelfs de overheid ziet dat dutch design een succes is en geeft financiële steun aan jonge ontwerpers door het oprichten van Fonds BKVB in 1988. Sindsdien worden Nederlandse ontwerpers overal voor ingevlogen. Niet meer alleen voor grafische vormgeving maar vooral voor industriële vormgeving!

typisch-hollands---oranje-boven-1

Qua productie kan je je als land dus niet echt onderscheidend maken. De landen met de laagste uurlonen krijgen ook de meeste productie in handen. Op dat vlak wil je dus niet meer concurreren.

Het geen waar de rijkste landen zich het best op kunnen focussen is hoe ze hun expertise kunnen exporteren. Nederland heeft dus naam gemaakt in de ontwerp industrie maar waar zijn alle andere landen dan? Zijn zij dan nergens goed in? Ze zullen vast en zeker allemaal hun eigen specialiteit hebben, maar hetgeen waar ik vooral mee zit is het volgende:

Moet de globalisering tegengegaan worden door alles weer terug naar “huis” te halen? Of laten we de globalisering zo ver komen dat de mensen met een lagere opleidingsniveau moeten emigreren naar het buitenland omdat ze daar wel werk aan bieden op hun niveau?

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dutch_Design

http://www.ddw.nl/index.php

http://www.molblog.nl/bericht/dutch-design-week-2012/

 

Advertenties

1 reactie

  1. merelvesch schreef:

    Culturen vervagen door globalisering, heel erg zonde. Waarom zou je dan nog gaan reizen? Bovendien worden de werknemers machteloos tegenover multinationale ondernemingen en de macht van de burgers en nationale regeringen krimpt. Daarbij komt ook nog eens dat het grootschalige transport dat gecreëerd wordt door globalisering het milieu ernstig vervuild. Globalisering? Liever niet

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: