Home » Uncategorized » Sterke singles

Sterke singles

Categorieën

Advertenties

Lifestage complexity is een trend die een jaar of 10 geleden begonnen is in de maatschappij en onderhand is geaccepteerd. Lifestage complexity, het klinkt leuk, maar wat houdt het nu in? Vroeger trouwde men op 22 jarige leeftijd, kreeg kinderen en ging samenwonen. Die leeftijd is tegenwoordig fors omhoog gegaan of het komt helemala niet meer voor. Het gegeven dat je moet trouwen, verkering moet hebben, verloofd moet zijn, kinderen krijgt en bij elkaar bent tot de dood ons scheidt is niet meer vanzelfsprekend. We zijn veel meer gericht op onzelf en wanneer we de ware nog niet gevonden hebben, blijven we single.

 

Een mesotrend die hieruit voortrolt is single parenting. Stel je voor, je bent op het punt gekomen dat je biologische klok begint te tikken. Je bent een alleenstaande vrouw die de ware nog niet gevonden heeft. Wel wil je graag kinderen. Wat te doen? Juist, je gaat meedoen aan de trend single parenting. Als vrouw kies je er ‘bewust’ voor om niet te wachten op de ware, maar zelf de touwtjes in handen te nemen en je wens zo te vervullen. Er zijn verschillende manieren om zo een kind te krijgen.

In 1970 groeide 20 tot 30% van de kinderen op in een 1-ouder gezin. In 2000 waren er meer dan 12 miljoen single parent families!

 

Een microtrend die op lifestage complexity inspeelt is single reizen. Verschillende reisaanbieders maken het mogelijk om als single op reis te kunnen. De meeste reisorganisaties organiseren reizen voor een bepaalde leeftijdsgroep en/of voor een bepaald opleidingsniveau. Het doel van zo’n reis is niet om singles aan elkaar te koppelen, maar om singles een leuke vakantie te bezorgen. Zo kan je ook nog eens leuke mensen ontmoeten. Op http://www.singlereizen.nl kan je alle aanbieders met elkaar vergelijken.

 

Over single parenting is er natuurlijk een discussie of het wel goed is voor het kind. Alle voordelen en nadelen worden uitvoering besproken. Enkele nadelen zouden zijn dat de alleenstaande vader of moeder geld moet verdienen, maar ook het kind moet opvoeden. Is deze combinatie mogelijk of kan er sprake van verwaarlozing zijn van het kind? Je moet goed zijn in time management, en hebt amper rust. Dit kan je voortgang van je baan fysiek en emotioneel belasten. Zo zijn er ook voordelen te vinden. De laatste tijd speelt bijvoorbeeld maatschappij in op deze nieuwe trend. Een voorbeeld daarvan is dus eenoudervakanties.

 

Wat vind jij? Zou het erg zijn om in een eenoudergezin op te groeien als kind?

 

Bronnen:

 

http://www.articleswave.com/facts/facts-about-single-parenting.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Single_parent

 

Advertenties

3 reacties

 1. Vishal Gangadin schreef:

  Ik ben zelf gewoon opgegroeid met twee ouders en kan me in principe niks anders voorstellen. Met die achtergrond is het natuurlijk apart om na te denken over een eenouder gezin, maar ik denk dat ik wel iets had gemist als ik mijn moeder of vader niet had.

  Het is wel bewezen dat het voor de ontwikkeling van een kind wel gevolgen heeft wanneer bijvoorbeeld de vader niet aanwezig is. Het is dan alsnog niet zo dat het totaal niet mogelijk is, want er zijn altijd mensen die een taak overnemen (onbewust) zoals bepaalde familieleden of kennissen.

  Ik ben zelf erg voor een twee ouder gezin en ik denk ook dat elk kind daar veel meer aan heeft en zichzelf beter kan ontwikkelen. Het komt misschien wel egoistisch over om zelf de touwtjes in handen te nemen en zonder dat je de ‘ware’ hebt gevonden een kind neemt, omdat jij er dan gelukkig van wordt, maar het is niet onmogelijk en er zijn tig van voorbeelden waarbij het gewoon goed gaat of is gegaan.

 2. krisandrog schreef:

  Ik denk zelf dat een eenoudergezin niet perse slecht hoeft te zijn. Het heeft natuurlijk wel zijn nadelen, maar als je graag kinderen wilt en je vindt de ware niet, dan zit er niks anders op. Als je erg graag een kind wilt, dan doe je er alles aan om te kunnen overleven met een kind en hem/haar goed op te voeden. Het is natuurlijk wel zo dat het kind wordt opgevoed zonder vader of zonder moeder, maar dit hoeft ook geen groot probleem op te leveren. Doordat steeds meer mensen dit gaan doen, wordt er ook wel op ingespeeld door de maatschappij. De vliegreizen zijn nog maar een begin, er zouden nog veel meer dingen kunnen worden ontwikkeld voor de eenoudergezinnen. Er zijn genoeg opties om het kind niet alleen te laten terwijl de vader of moeder aan het werk is. Naschoolse kinderopvang is heel normaal tegenwoordig. Het wordt ook door volledige gezinnen gebruikt waarbij allebei de ouders werken. Als de ouder in het eenoudergezin een baan heeft waarbij ze met haar kind mee rond kan komen en ze kan het kind goed opvoeden, dan is het voor het kind net of die in een volledig gezin leeft.

 3. viviennepickkers schreef:

  Ik vind het moeilijk om me voor te stellen hoe het is om in een eenoudergezin op te groeien. Ik zou zelf erg snel de andere ouder missen, maar dat komt omdat ik niet anders gewend ben.
  Het kan lekker rustig zijn, alleen met je moeder en eventueel broers en zussen. Maar kan me ook goed voorstellen dat je een man in huis mist, die jou laat zien hoe je moet scheren. Of dat je van hem wilt horen hoe jongens denken als je niets van je vriendje snapt. Ik denk dat het heel belangrijk is voor je persoonlijke ontwikkeling om op te groeien met zowel mannen als vrouwen in je omgeving. Toch kunnen deze ook vervangen worden door andere mensen in je omgeving, een ander familielid of kennis van je ouder die een vader of moederfiguur voor je kan zijn.
  Dus ik denk niet dat het erg is als je opgroeit in een eenoudergezin, maar toch denk ik dat opvoeding van twee ouders wel beter is.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: