Home » Uncategorized » Muziekfestivals, steeds meer en uitgebreider

Muziekfestivals, steeds meer en uitgebreider

Categorieën

Advertenties

Je ziet ze steeds meer voorbij komen, vooral in de zomer, muziekfestivals in de buitenlucht. Ze zijn al tientallen jaren aan de gang en blijven zich maar ontwikkelen op allerlei gebieden. De eerste muziekfestivals draaide alleen maar om muziek, de mensen kwamen voor de muziek en voor niks anders. De eerste buitenlucht festivals waarbij ook andere dingen belangrijk werden, begonnen in de hippie tijd in Amerika. De San Francisco beweging draaide om termen als: terug naar de natuur, lichtshows en underground muziek en dat manifesteerde zich in popfestivals die op dat moment nog meestal gratis waren. Er kwamen daarna ook veel multimedia festivals waarbij er ook acts kwamen van bijvoorbeeld schrijvers of schilders. Vanaf 1970 kregen de buitenlucht festivals een boost en kwamen er ook festivals die een paar dagen duurde zoals Pilgrimage in het Gelderse Lochem. Festivals waren op dat moment nog niet zo goed georganiseerd en er gingen wel is wat dingen fout, zoals dat bijvoorbeeld de helft van het publiek over de hekken klom en er niks aan gedaan werd. De organisaties werden steeds beter en er werden steeds meer commerciële doeleinden gebruikt voor het organiseren van een festival. De winstmarge werd steeds aantrekkelijker toen de festivals wat groter werden en het werden er dus steeds meer. De artiesten en alles eromheen werd duurder, dus de entreeprijzen werden ook duurder. Lowlands en Pinkpop kwamen toen op als echte grote festivals in Nederland. Daarna werden er steeds meer kleinere festivals georganiseerd, wat er aan het begin van 2000 zo’n tweehonderd waren. Dat aantal is op dit moment verdubbeld naar 400 festivals die allemaal verschillend zijn als het gaat om of muziek, of activiteiten, of sfeer.

 

Mensen gaan er veel vaker op uit en een buitenlucht festival waar je rustig kan zitten, kan genieten van de muziek, andere mensen kan ontmoeten, leuke activiteiten kan doen, is rond deze tijd een hele populaire optie. Mensen van jong tot oud zie je verschijnen op de festivals, het is een uitje leuk voor iedereen. Voor elk muzieksoort heb je tegenwoordig wel een festival, dus iedereen heeft wel een festival wat hij/zij leuk vindt. Het kan een festival zijn voor 500 man, tot een festival voor 200.000 mensen uit 250 verschillende landen (Tomorrowland in België). De festivals zijn vaak uitverkocht terwijl de kaartjes meestal wel rond de 30-40 euro liggen. Hier kan je dus zien dat de muziekfestivals in de buitenlucht een trend zijn die erg aan het groeien is. Het is niet perse dat ze groter worden, maar er zit veel variatie en er wordt steeds wel weer iets nieuw op een festival gedaan. Innovatie is een belangrijk kenmerk van buitenlucht festivals, dit trekt mensen ook.

 

Muziekfestivals zijn op dit moment erg groot en het vervult een behoefte van de mens en is daardoor een microtrend. Het is een uitje/activiteit die de meso trend, behoefte aan grenzen ontdekken, vervult. Bij deze behoefte ga je er veel op uit en ga je naar plekken en doe je activiteiten die je nieuwe kennis en avonturen opleveren, je vrijheid kunnen benutten. Een muziekfestival is hier een goed voorbeeld van, want je ontmoet nieuwe mensen, geniet van de muziek die jij leuk vindt, doet aan activiteiten die je misschien nog nooit eerder hebt gedaan en je komt in een sfeer terecht waar je normaal nooit in zit. De megatrend die hierboven zit is de experience. Hierbij gaat het om de belevenis die de mensen mee maken tijdens het uitje of avontuurlijke reis. Niet nadenken, maar doen. De mens gaat eropuit, omdat ze vrijheid willen en nieuwe grenzen willen ontdekken, maar daarboven is het belangrijk dat de belevenis erg groot is en blijft steken.

 

Ik denk dat de muziekfestivals in het midden zitten van hun bestaan, iets meer richting te beginfase kant. Ze bestaan natuurlijk al heel lang, maar er worden steeds nieuwere en bijzondere festivals georganiseerd. Het draait niet alleen maar om de muziek maar om de gehele belevenis van zo’n festival. Als je kijkt naar de megatrend experience, dan kunnen de organisators van de buitenlucht festivals nog heel veel gaan verzinnen om die belevenis van een festival nog groter te maken. Door de ontwikkeling in de technologie en de digitalisering worden steeds meer nieuwe gekke dingen ontwikkeld wat misschien wel gebruikt kan gaan worden bij een muziekfestival om het een nog grotere en betere belevenis te geven.

 

Wat vind jij erg leuk aan een muziekfestival in de buitenlucht? En wat denk je dat er nog gaat komen om de belevenis ervan te verhogen?

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Muziekfestival_in_Nederland

http://nl.wikipedia.org/wiki/Muziekfestival

 

Kris Androg

Advertenties

1 reactie

  1. Vishal Gangadin schreef:

    Een groot voordeel van festivals in de buitenlucht is puur het gevoel van vrijheid. Je zit niet zo erg op elkaars lip gedrukt en je kan je makkelijker terug trekken wanneer je even wil ‘chillen’. Vooral het mooie weer, maakt alles nog een beetje beter.

    Muziek staat inderdaad steeds minder centraal, althans.. de aandacht wordt nu verspreid en je ziet dat er ook activiteiten bij komen die je kan doen en ik denk dat dit alleen maar meer wordt in de toekomst.

    Een paar dagen alleen maar naar muziek luisteren gaat toch vervelen dus voor de afleiding zijn die activiteiten een goed alternatief en je hebt het gevoel dat je ook nog heel actief bent geweest op het festival. Misschien moeten we het ook geen ‘muziekfestivals’ meer noemen in dat geval, maar gewoon Festival.

    Zoals je zelf al zegt in je artikel ontmoet je veel nieuwe mensen en het gaat toch makkelijker buiten met frisse lucht dan in een donkere loods waar je op elkaar gedrukt staat. Ik heb veel minder ergernissen op een festival. Groot voorstander van alle ontwikkelingen op een festival!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: