Home » Uncategorized » Muziek streamen met Spotify

Muziek streamen met Spotify

Categorieën

Advertenties

Muziek luisteren is een activiteit wat mensen al jaren lang doen. Muziek is ook overal te horen, al is het maar als je op straat loopt en er komt een auto voorbij die zijn muziek op het hoogste volume heeft staan, of je loopt door de Albert Heijn en er komt zachte achtergrond muziek uit de speakers in het plafond. Muziek hoor je overal, ook als je er niet voor kiest om te gaan luisteren. Een groot deel van de mensheid kiest er juist wel voor om muziek te luisteren, maar dan natuurlijk wel muziek die ze uit kunnen kiezen. Op de vroege morgen in je auto naar het werk zet je jouw favoriete radio zender op, omdat je weet dat jouw favoriete muziek daar vaak gedraaid wordt, of je luistert op de fiets naar je iPod waar jij jouw favoriete muziek op hebt gezet. Er zijn wel wat kleine moeilijkheden die hierbij van pas komen. Bij de radio kan je niet bepalen of je favoriete muziek wordt gedraaid, je kan alleen naar de radio zender luisteren die dat vaak doet. Bij de iPod daarentegen, kan je er wel je eigen muziek op zetten, maar daar moet je lang naar zoeken op het internet en je moet het (illegaal) downloaden. Dure Cd’s kopen, lang moeten wachten om te downloaden, jou muziek niet kunnen vinden op het internet, niet jouw muziek op de radio horen, het zijn allemaal nadelen van de activiteit die iedereen beoefend, muziek luisteren.

Spotify is met iets nieuws gekomen hiervoor, wat het allemaal veel makkelijker maakt, muziek streamen. Je kan nu gewoon zoeken uit een database van miljoenen liedjes, waar je altijd bij kan. Geen avonden lang zoeken naar de muziek die je wilt horen, maar gewoon in Spotify door in te typen waar je zin in hebt en het komt gelijk tevoorschijn. Als je in een bepaalde bui bent en je wilt liedjes horen die in die sfeer zitten, dan zoek je gewoon een playlist op Google die op dat moment bij jou past en laat je die afspelen totdat je er geen zin meer in hebt. Geen lange zoektijden meer, met een paar klikjes ben je bij de muziek die jij wilt beluisteren. De muziek kan je ook overal delen en vinden via Facebook of via andere sites. Deel jou playlist met de wereld en geef de andere luisteraars van jou favoriete muziek een nieuwe lading liedjes die ze nog niet kennen! Voor 5 of 10 euro in de maand kan je oneindig veel muziek luisteren op alle apparaten die je bezit.

Spotify is erg aan het opkomen in deze tijd, omdat betaald downloaden van muziek wel aan het opkomen is, maar veel mensen het teveel moeite gaan vinden. Wat ook een groot voordeel is aan Spotify, is dat de playlists niet gemaakt zijn door machines en algoritmes zoals bij Apple met Genius. Het zijn playlists met de muzieksmaak van verschillende mensen, niet van een computer. Hierdoor kunnen mensen ook persoonlijke waardering krijgen voor playlist. Doordat Spotify heel erg inspeelt op het gemak van muziek luisteren en het delen ervan, is dit op dit moment zeker een trend die op aan het komen is.

Spotify is een microtrend, omdat het hier toch echt om een dienst gaat die er verleend wordt aan de mensen. Makkelijk en overal muziek luisteren wanneer je maar wilt op welk apparaat dan ook. Het is voortgekomen uit de meso trend, de behoefte hebben aan gemak. Misschien heeft het ook wel een klein beetje te maken met de meso trend, behoefte hebben aan ontspanning. Veel mensen luisteren muziek voor ontspanning, onderweg naar werk, tijdens het werk, tijdens het schoonmaken enzovoorts. De megatrend hierboven is de digitalisering, omdat muziek natuurlijk eerst op langspeelplaten werd uitgebracht, cassettes en cd’s en toen kwam het internet op en begon de muziek zich overal te verspreiden via het internet. Mp3 spelers en iPods speelden daarop in en zo kon je de muziek op je computer downloaden en dat weer op je mp3 speler of iPod zetten. Spotify heeft hier ook op ingespeeld en heeft een hele eigen database gemaakt met miljoenen liedjes om zo iedereen ervan te voorzien. Dit had nooit gekund zonder de digitalisering.

Ik denk dat Spotify wel op zijn toppunt zit van zijn bestaan. Het illegaal downloaden van muziek is al erg aan het dalen door het goedkope streamen van muziek. Spotify is een programma wat door middel van muziek streamen, jouw muziekkennis verbreed door playlists te luisteren met jouw muzieksmaak, waar muziek in zit die jij nog nooit gehoord hebt. Veel bedrijven die internet aanbieden voor in huis of op mobiel spelen hier ook op in. Je krijgt dan bij je internetaansluiting korting op Spotify en kan je zoveel muziek streamen als je maar wilt. Dit geld ook voor op je mobiel, waar je Spotify kan gebruiken waar en wanneer je maar wilt. Er wordt nu door iedereen op ingespeeld en zo maak je de stap van gratis illegaal muziek downloaden naar goedkoop muziek streamen erg makkelijk. Ik denk dat het muziek streamen nog wel even blijft aanhouden, totdat er weer een nieuwe methode wordt verzonnen om het illegaal downloaden te verdringen en de artiesten hun verdiende geld te geven. Spotify blijft tot dat moment wel een van de populairste programma’s om gemakkelijk muziek mee te streamen voor een klein bedrag per maand.

De vraag is nu: Wat voor methode zou er nog ontwikkeld kunnen worden om het illegaal downloaden van muziek tegen te gaan, naast het streamen? Denk je dat het uiteindelijk toch allemaal legaal downloaden wordt met betaling of komt er iets anders naast?

http://www.frankwatching.com/archive/2011/11/15/hoe-spotify-mijn-muziekbeleving-compleet-veranderde/

Kris Androg

Advertenties

2 reacties

  1. Vishal Gangadin schreef:

    Ik denk dat het illegaal downloaden van onder andere muziek nooit gestopt kan worden, maar ik denk zelf dat Spotify een grote stap heeft gezet om dit in iedergeval te minderen. Ik zelf gebruik spotify nog niet heel intensief, maar het is verschrikkelijk handig als je een bepaald nummer of album wil horen die je nog niet hebt gekocht dan wel gedownload. Spotify is in principe een heel goedkoop alternatief voor het illegaal downloaden, want wat je per maand of per jaar betaalt weegt niet op tegen de prijs die je zou betalen voor al die albums die je elke dag streamt vanaf Spotify.

    Het is erg prettig dat je alles kan streamen, vooral thuis is dit geen enkele issue, maar onderweg let ik nog wel op mijn dataverbruik van m’n telefoon en daarom gebruik ik het ook nog niet heel erg intensief. Zelfde geldt als je even in een dataloos gebied zit en je dus niet meer verder kan luisteren (bijvoorbeeld een vliegtuig). Dit is natuurlijk wel zeiken wat ik doe, maar ik probeer ermee te zeggen dat het in ieder geval voor mij niet ervoor gaat zorgen dat ik stop met het downloaden of kopen van muziek, want soms is het ook wel lekker om het echt in je bezit te hebben en eventueel te delen met vrienden of familie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: