Home » Uncategorized » Dashcams zien alles

Dashcams zien alles

Categorieën

Advertenties

Steeds meer automobilisten rijden rond met een dashboard-camera. Vooral in Rusland hebben veel automobilisten een dashcam, maar ook in Nederland wordt het steeds populairder. De camera’s leggen vanuit de auto alles vast wat er op de weg gebeurd. Dit zorgt voor bewijsmateriaal bij ongelukken. Maar ook wordt het steeds populairder om filmpjes van opmerkelijke situaties op internet te plaatsten.

Toen op 15 februari de meteoriet boven Rusland ontplofte, waren er al snel daarna overal op internet filmpjes te vinden van dit fenomeen. Veel van deze filmpjes waren gefilmd met een dashcam. Maar waar komt deze trend vandaan?

Ik denk dat deze trend voortkomt uit de behoefte aan veiligheid. Het geeft mensen een veilig gevoel dat ze altijd bewijsmateriaal hebben. Met de beelden van de dashcam kan worden aangetoond dat je alleen maar slachtoffer bent van het ongeluk en zelf niets verkeerd hebt gedaan. Want wat is er nu beter bewijs dan een filmpje van het ongeluk?

De reden dat deze trend is ontstaan in Rusland is vrij simpel. In Rusland gebeuren jaarlijks 200.000 verkeersongelukken, waarvan 20.000 met fatale afloop[1]. Dit is relatief een van de hoogste cijfers ter wereld. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een derde van de Russen de verkeerspolitie het meest corrupte instituut vinden. Ze willen graag zekerheid. De dashcams bieden voor hen de oplossing. Hiermee kan aangetoond worden dat het om een onterechte beschuldiging gaat en kunnen verkeersboetes voorkomen worden[2]. Ten slotte is het in Rusland een trend onder arme mensen om expres tegen een auto aan te lopen, zodat ze een schadevergoeding van de verzekering krijgen omdat ze zouden zijn aangereden. Door de dashcams valt te zien dat het met opzet is gebeurd, en dus niet de schuld van de bestuurder is[1].

Verder is ook technologisering erg belangrijk bij deze trend. Door alle ontwikkelingen op dit gebied is het mogelijk dat de dashcams bestaan en ook steeds beter worden. Zo zijn er nu al camera’s met een functie waardoor deze automatisch start met opnemen op het moment dat de auto wordt gestart. Daarnaast zijn de camera’s steeds makkelijker verkrijgbaar en kun je er al een aanschaffen voor ongeveer 50,-[3].

In Nederland is de dashcam nog niet zo populair als in Rusland, maar het is zeker aan het opkomen. Voor een relatief lage prijs koop je eigenlijk een stukje zekerheid en verhoog je je eigen veiligheid. Geen onterecht verkeersboetes meer, maar altijd bewijs dat je onschuldig bent, dat wil toch iedereen?

Zou jij zelf €50 – €100 euro betalen voor de garantie dat je altijd bewijs hebt bij een verkeersongeluk?

Bronnen
[1]http://www.frankwatching.com/archive/2013/02/20/dashcams-beelden-van-ongelukken-geweld-en-crashes-vliegen-de-wereld-over/
[2]http://www.dutchcowboys.nl/youtube/27590
[3]http://www.actionxxl.nl/autoaccessoires-1.html

Yfke van Kruijsbergen
1581879

Advertenties

7 reacties

 1. Nathan Roos schreef:

  Dashcams gaan we zeker veel tegenkomen in Nederland. Tegenwoordig gaan we alles filmen en wordt het filmen steeds makkelijker. Mobieltjes hebben nu al camera’s waar je U tegen kan zeggen. En bedenk dan eens dat we voor achteruit inparkeren in sommige auto’s ook al cameraatjes hebben. Voor achteruit inparkeren! De volgende stap kan zo zijn dat er cameraatjes rond de hele auto zitten, voor het geval dat iemand de auto probeert te stelen.

  Terug naar de dashcams. Zeker handig, want als je 5 mensen vraagt of ze over een ongeluk willen vertellen waar ze net 3 minuten geleden getuigen zijn geweest, krijg je zo 5 verschillende antwoorden. Een camera heeft een duidelijk antwoord: kijk maar na en oordeel dan. Verzekeraars gaan deze camera’s waarschijnlijk vergoeden of nog beter: de worden ingebouwd in de auto. Dashcams, waarom niet!

 2. rutgerwink schreef:

  In Nederland kennen we een aantal maatregelen om de verkeer ongelukken terug te dringen. Zo betalen sinds 2011 al gauw een half week salaris voor een simpele verkeersovertreding, Tellen de punten op de rijbewijzen van jonge rijders door en is het aantal controles op snelheid toegenomen. Allemaal met effect want het aantal dodelijke verkeer ongelukken is aan het dalen. Momenteel zitten we ronde 500 per jaar. Door deze maatregelen is de Nederlander verstandiger gaan rijden. Toch is het natuurlijk niet geheel te voorkomen. En als je ooit een ongeluk hebt gehad weet je hoe lastig de verzekeringsmaatschappijen kunnen doen over claims. In Rusland hebben we corrupte politie in Nederland corrupte verzekeraars. Je betaald al jaren premie en je verwacht dat wanneer je er ooit gebruik van wilt gaan maken dat zonder al te veel moeite kan. Maar helaas.

  Dus ja ook wij simpele autorijders moeten ons indekken door dit soort middelen. Een handycam is een fantastische ontwikkeling op het gebied van schadeclaims. Maar er zijn natuurlijk meer manieren. Vraag bijvoorbeeld ook altijd aan omstanders om een verklaring af te leggen. En bel voor de zekerheid de politie erbij. Hoe dan ook, volgende keer dat je op een motorkap in Rusland springt om een aanrijdingsclaim te kunnen maken, lach dan even naar het vogeltje.

  Rutger Wink
  1585514

 3. Tom Jansen schreef:

  De populariteit van de dashcams wordt – naar mijn mening – vooral veroorzaakt door de behoefte aan zekerheid. De technologisering biedt natuurlijk de mogelijkheid om apparaten als de dashcam te ontwikkelen, maar zorgt daarmee nog niet voor een maatschappelijke behoefte, we hebben inmiddels al een camera op onze telefoon, tablet, computer en noem maar op. Die zekerheid is zeker belangrijk in landen als Rusland, waar corruptie nog altijd aan de orde van de dag is.

  Of het nou in Nederland zou gaan werken, vraag ik mij af. Ik denk dat ik er persoonlijk niet heel erg bij gebaat ben, want ik rij nou eenmaal net even iets vlotter dan de gemiddelde automobilist, dus zo’n dashcam zou alleen maar negatief voor mij uitpakken. Aan de andere kant denk ik dat vele problemen en ongelukken hier op een normale wijze afgehandeld worden, waardoor er ook veel minder noodzaak is. Wat mij wel enorm handig lijkt – zoals Nathan al vermelde – is camera’s rond de hele auto, zodat je dieven en schadecoureurs terug kunt vinden. Want niets is zo lullig als een beste deuk aantreffen, zonder dat de dader er een briefje bij heeft gelegd.

  Tom Jansen
  1583056

  • Ik ben er van overtuigd dat een dashcam wel degelijk nuttig kan zijn in (West-)Europese of westerse landen waar de behoefte er nog niet echt is. In een ongeval is altijd een schuldige en een onschuldige partij. De schuldige partij gaat in vele gevallen alles uit de kast halen om onschuldig te lijken. Sommigen gaan zelfs over tot vluchtmisdrijf. Denk ook even aan verkeersagressie. Stel je voor dat iemand u in coma knuppelt. Zou jij dan geen dashcambeelden van de dader willen zodat uw familie toch op zijn minst de dader kan laten vervolgen?

   Op http://newdashcam.com staat een mooi aanbod van de meest stabiele dashcams op de markt. Zeker een kijkje waard.

 4. jasperwelsing schreef:

  Alleen de video die je aan je blog hebt toegevoegd vind ik een reden om een dash-cam te kopen, als ik een auto zou hebben. Zeg nou zelf, de beelden die het oplevert zijn eigenlijk gewoon geweldig.

  Behalve dat het grappige beelden oplevert denk ik inderdaad dat mensen er voor kiezen om een dash-cam te kopen, omdat ze dan met veel meer zelfvertrouwen achter het stuur kruipen, ze hoeven niet meer bang te zijn dat ze onterecht beschuldigd worden.

  Ik zie ook voor de verzekeringsmaatschappijen een kans. Als zij altijd honderd procent zeker willen zijn welke partij er schuldig is, kunnen ze bijvoorbeeld de dash-cams gaan verplichten. Op die manier hoeven ze nooit meer onterecht een claim uit te betalen. Een win-win situatie lijkt mij.

 5. De titel van dit blog suggereert dat Dashcam’s alles zien, niets is minder waar in de praktijk.

  De Chinese speelgoedcamera’s zien de contouren maar op het moment dat u de beelden nodig heeft dan blijkt dat als de geheugenkaart wel functioneerde (bent u geïnformeerd hoe u deze werkend houdt door uw verkoper?), het kenteken niet leesbaar was, de beelden van een bedenkelijk niveau zijn etc.etc.

  Voor een goede Dashcam camera ben je meer kwijt dan enkele tientjes. Alle waar naar zijn geld, koop een dashcam bij de specialist, die kan u ook inhoudelijk vertellen waarom een camera goed is!

  Kijk eens op onze website of neem contact op met vragen! http://www.dashboardcamerawinkel.nl

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: