Home » Uncategorized » Meer vrouwen op tv!

Meer vrouwen op tv!

Categorieën

Advertenties

Shula Rijxman, bestuurslid van de Publieke Omroep, zat vorige week bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel om haar plannen om meer vrouwen op tv te laten zien toe te lichten. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil namelijk meer vrouwen op televisie. Van iedereen die spreken in beeld komt, is op dit moment 38% vrouw. Bij nieuws- en opinieprogramma’s is dit slechts 33%. Hier wil de NPO nu verandering in brengen.

“De kijker moet uiteindelijk de winnaar zijn. Als zij vaker een diverse tafel zien, waarin een man net zo vaak aan het woord komt als een vrouw, dan krijgen zij een representatiever beeld van de samenleving en daar is het ons als Nederlandse Publieke Omroep om te doen.”

– Shula Rijxman

we-can-do-it

Het lijkt mij dat dit een gevolg van het feminisme, dat is een volwassen geworden megatrend die al ver in zijn levensfase zit, maar nog lang niet aan het eind. We hebben immers nog steeds veel meer mannen aan de macht. Als het aan de Europese Unie ligt komt hier wel verandering in. De raden van bestuur, van beurs genoteerde bedrijven worden nog altijd geleidt door mannen, 85% is man. In directies is dat 91%. Er zijn de afgelopen jaren op nationaal en Europees niveau wel initiatieven geweest om de balans gelijk(er) te trekken, maar de situatie verbeterde niet. Het voorstel is nu dat in 2020 zeker 40% van de top van grote ondernemingen vrouw moet zijn. Het voorstel van de Europese Commissie moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de lidstaten.

De Mesotrend, op consumentenniveau dus, merk je dat er nu behoefte is aan meer vrouwen op tv, die deelnemen aan programma’s zoals het NOS Journaal, De Wereld Draait Door, EenVandaag, Altijd Wat, Nieuwsuur en Debat op 2. De behoefte om een eerlijke afspiegeling van de samenleving te geven is het argument. Ik vindt dit een goede ontwikkeling, maar vrees dat als er een beleid wordt gevoerd, van minimaal zoveel vrouwen op tv, dat vrouwen niet meer gekozen worden, omdat ze daadwerkelijk ergens heel erg veel van af weten, maar omdat we nou eenmaal nog een paar vrouwen nodig hebben om aan het vereiste percentage te komen. Dat lijkt me ook weer niet de bedoeling zijn.

Wat ik zelf erg grappig vond was dat in de Volkskrant een artikel werd gepubliceerd die hier eigenlijk op in haakt met de tegentrend: steeds minder mannen op tv. De columnist gaf op zijn beurt een lijstje met mannen die we veel te vaak op tv zien en wat hem betreft zeker ‘aan vervangen toe zijn. Hij noemt namen zoals o.a. Andries Knevel en Bart Chabot.

Ik verwacht dat we nog lang niet van het feminsime afzijn. Dat vrouwen zich zullen blijven inzetten voor gelijken rechten en kansen. Ik ben daar zelf ook absoluut een voorstander van, maar hoop niet dat we beleid krijgen waarin we soms wel voor vrouwen moeten kiezen, ook al zou op dat moment een man meer geschikt zijn. Ik vind wel dat er altijd naar de kwaliteiten gekeken moeten worden en niet naar de vorm, man of vrouw. Denk jij dat maatregelen nemen zin heeft of dat vrouwen juist daardoor positief gediscrimineerd zullen worden?

Jasper Welsing
1579955

bronnen:
http://nos.nl/op3/artikel/440549-ec-meer-vrouwen-aan-de-top.html

http://www.opzij.nl/Cultuur-7/Cultuur-Lifestyle-Artikel/Het-verschil-tussen-feminisme-en-emancipatie.htm

http://radio.nl/774726/npo-wil-veel-meer-vrouwen-op-tv

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11187/Martijn-Simons/article/detail/3398266/2013/02/22/Meer-vrouwen-op-televisie-betekent-minder-mannen-het-schieten-kan-beginnen.dhtml

Advertenties

3 reacties

 1. Nathan Roos schreef:

  Wat was dat een raar gesprek bij DWDD. Ik was toevallig bij mijn ouders en zat met mijn vader en moeder dit stukje te kijken. Het was een raar gesprek, want die vrouwen die daar zaten gaven nou niet echt een goed voorbeeld van waarom vrouwen op tv moeten. Zinnen als “ja maar, wij vrouwen zitten heel erg te twijfelen wat we aan moeten trekken en hoe ons haar zit. Uiteindelijk zeggen we dan nee tegen de televisie, want dat is een veiligere keus”. Haha, kom op zeg.

  Oke, nu even zonder grappen. Meer vrouwen op televisie: prima. Maar niet geforceerd. Waarschijnlijk ligt het niet aan de televisie, maar op een stap daarvoor. Bijvoorbeeld bij DWDD zeiden ze dat er weinig vrouwen aan tafel zaten; weinig vrouwelijke specialisten. Zorg er voor dat DIE discriminatie wordt aangepakt: zorg voor meer vrouwelijke specialisten. Dat er nu weinig vrouwelijke rechters aan de tafel van DWDD zitten, ligt niet aan de televisie. Dat ligt aan het feit dat er weinig vrouwelijke rechters zijn. Zorg er dan dus voor dat er meer vrouwelijke rechters komen; stop daar met discrimineren.

  Dus nee, ga niet positief discrimineren bij een programma zoals DWDD, maar pak het echte probleem aan.

 2. rutgerwink schreef:

  Het woord feminisme is op zichzelf al een discriminatie! Ik zal jullie een geheim van mij verklappen; ik ben stiekem helemaal weg van vrouwen. Helaas is het nog steeds bij zoveel vrouwen een point of discussion. Niet helaas omdat ik denk dat ze ongelijk hebben maar omdat deze opinie nog steeds leeft onder de bevolking. In de jaren 60 kende we de eerste grote feministische golf. Eigenlijk liep deze door tot aan de 21ste eeuw. Dat houdt in dat de werkende beroepsbevolking die de feministisch golf nog heeft meegemaakt nog zeker 30 jaar meegaat voordat ze met pensioen gaat. Mijn generatie echter heeft deze golf echter niet meegemaakt.

  Mijn moeder is bij de geboorte van mijn zus gestopt met werken. Pas toen ik, het laatste kind, het hoger onderwijs inging pakte zei haar werk weer op. Sterker nog ze startte daarna een carrière als docent. Toch heb ik in mijn ouders in zowel de verdeling van huistaken als in het wederzijdse respect ooit een verschil ervaart. Persoonlijk geloof ik er niet in dat vrouwen onderschikt zijn aan het mannelijk geslacht. Ik zou een vrouw even lief aannemen voor een functie als een man. Toch valt het niet te ontkennen dat bepaalde vrouwelijke of mannelijke eigenschappen beter aansluiten bij bepaalde functies. Neem nou bijvoorbeeld de bestuursfunctie. De associaties die bij deze functie horen passen nou eenmaal beter op een man dan op een vrouw. En gelukkig maar want alles wat mooi en schoon is aan de vrouw is nou precies wat niet bij deze functie past. En toch zijn deze associaties verbonden aan de effectiviteit van de functie. Daarom zeg ik, niks mannen boven vrouwen dat was vroeger zo. maar laten we erkennen dat vrouwen en mannen in andere dingen vaardigheden hebben. En laat daarom feminisme niet doorslaan in positieve discriminatie.

  Rutger Wink
  1585514

 3. luuksimonse schreef:

  Ik er persoonlijk niet zo’n voorstander van dat dit soort maatregelen worden genomen. Al helemaal niet als hier een bepaald quotum aan vast zin, waaraan een subsidie vast zit. Zo was dit bijvoorbeeld bij ‘de neger omdat het moet’, dat was een quotum wat werd ingesteld om de diversiteit van de Nederlandse samenleving op televisie te waarborgen. De bovenstaande naam werd door Pownews aan deze regeling gegeven en ze hadden dan ook gekscherend regelmatig items waarbij ze gekleurde mensen op straat vroegen of ze nog ergens verstand van hadden en lieten hun dan een zegje doen.

  Het idee achter dit soort maatregelen is absoluut niet slecht en ik begrijp Shula Rijxman ook wel. Er kan soms best wat meer rekening gehouden worden met het kiezen van gasten, maar vaak gaat dit gewoon op een natuurlijke wijze. Gasten die eerder zijn verschenen in een talkshow en goed zijn bevallen bij een redactie of bij het publiek, worden gewoon de volgende keer bij een vergelijkbaar onderwerp weer uitgenodigd. Het moet naar mijn mening niet uitmaken of zo iemand nou man of vrouw is, maar diegene moet kennis van zaken hebben op het vlak waarvoor zij of hij wordt uitgenodigd.

  Het geforceerd proberen te reguleren van dit soort zaken is niet de goede manier denk ik. Het is goed om hier af en toe aandacht aan te geven, maar dit soort programma’s op deze manier ‘vriendelijk’ verzoeken om meer vrouwen uit te nodigen, werkt volgens mij niet echt. Laat degene die verstand van zaken of degene die het leuk doet op televisie maar gewoon zijn of haar zegje doen, ongeacht haar of zijn geslacht.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: