Home » Uncategorized » Dik, Dikker, Dikst

Dik, Dikker, Dikst

Categorieën

Advertenties

In de afgelopen dertig jaar zijn er veel mensen met overgewicht in Nederland bijgekomen. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij 4- tot 20 jarigen. Hoewel de toename het grootst is bij volwassenen. Het aantal volwassen met ernstig overgewicht is zelfs meer dan verdubbeld. Bij mannen van 40 jaar of ouder heeft inmiddels meer dan de helft overgewicht. [1]

Deze cijfer van het CBS geven aan dat overgewicht een groot probleem is dat zich al ruim dertig jaar afspeelt (Megatrend). Dit probleem is echter nog heel nieuw in Afrika, waar vooral gelet wordt op ondervoeding, maar het aantal inwoners van Afrika dat te dik is, neemt ernstig toe. Vooral door de verstedelijking hebben steeds meer mensen toegang tot voedsel dat goedkoop is, maar ook veel vet en suiker bevat. Met andere worden Junkfood.

Obees3

De 59-jarige, moddervette Ugandees Moses Kawooya danst er vrolijk op los. In het dagelijks leven is hij taxi-chauffeur en voorzitter van Sanyu African Music and Dramatic Society (SAMADS). Hij hoeft hoe dan ook niet van droog brood te leven.[2]

Met name arme Afrikanen zijn gevoelig voor obesitas, blijkt uit een onderzoek in zeven landen. Hun levensstandaard is wel verbeterd, maar ze hebben nog steeds niet genoeg geld voor gezond voedsel. In de onderzochte landen is het aantal mensen dat te zwaar in tien jaar met bijna 35 procent toegenomen.

Dit is duidelijke een Mesotrend te noemen, omdat de Afrikaanse bevolking, door een verbeterde levensstandaard, steeds meer behoefte hebben aan junkfood, wat toch wel de nummer één oorzaak is van het probleem. Een andere oorzaak is dat tegen slank zijn in Afrika heel anders wordt gekeken als hier in westerse landen.

Niet zo gek als je als je bedenkt dat het continent vooral bekend staat om de hongersnood en enorme hoge percentages van mensen met Aids. Honger komt in Afrika vooral voor het centrale deel van het continent, in het bijzonder de Sahellanden (Senegal, Gambia, Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Tsjaad, Soedan, Ethiopië, Eritrea, Djibouti, Somaliland en Somalië). In het noorden en zuiden is overgewicht een groter probleem. [3]

Dat dit probleem nog heel nieuw is in Afrika, geeft al aan dat het hier gaat om een trend die nog in het begin van zijn levensfase zit, maar nog maar een paar jaar en één derde van de Afrikanen zullen te dik zijn. Weinig mensen zijn zich nog bewust van de welvaartsziekten die hiervan het gevolg zijn. Maar onderzoekers maken zich nu al zorgen over de financiële gevolgen voor de toch al zwakke gezondheidszorg in grote delen van Afrika.

Volgens een onderzoek van de Wereld Gezondheids Organisatie zullen er wereldwijd meer mensen overleiden aan overgewicht dan aan hongersnood.[3] Wat denk jij? Zal Afrika in de toekomst meer last hebben van Obesitas of zal het het continent blijven kennen van hongersnood en Giro 555?

Jasper Welsing

Bronnen:
[1]: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3651-wm.htm
[2]: http://www.spitsnieuws.nl/archives/foto-video/2011/07/wtf-obesitas-in-afrika
[3]: http://nos.nl/video/434301-afrika-kampt-met-opkomende-welvaartsziekten.html
[4]: http://www.who.int/topics/obesity/en/

Advertenties

1 reactie

  1. ruudvdveer schreef:

    Afrika is groot, heel groot. Als er obesitas voorkomt zal het in het zuiden bij kaapstad zijn, en misschien bij Ghana ooit… Verder zal het naar mijn mening nog heel lang een hongerige bedoeling zijn. Wat ik hoop is dat de giro 555-verhalen snel stoppen. Een land als Ghana leeft op dit moment van bijdragen van europa. Geef ze geen vis om te eten, geef ze een hengel om het zelf te vangen!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: