Home » Uncategorized » Uhh… Het is je krultang

Uhh… Het is je krultang

Categorieën

Advertenties

Als je de reclame ziet herken je deze meteen. Het energieverbruik meten. Niet geheel onbelangrijk gezien de elektronische apparaten die men tegenwoordig gebruikt en wat het verbruik van al deze apparaten wel niet is. Zelfs als deze uitstaan vreten zij nog stroom. Nuon, Eneco en Essent zijn inmiddels al verschillende keren op de televisie geweest met hun energiemeters. Maar ook in verschillende winkels zoals de BCC en bouwmarkten zijn er al energiemeters te koop. Deze stop je in het stopcontact, sluit het apparaat er op aan en vanzelf zie je wat het verbruik hiervan is. Ideaal toch?

Het gebruik van deze energiemeters maakt een grote opmars zoals RTL meld. Er wordt verwacht dat eind 2013 zo’n half miljoen huishoudens gebruik maken van de energiemeters. Vooral bij nieuwbouwwijken en renovatieprojecten worden deze meters geplaatst maar ook kunnen mensen dit zelf aanvragen bij hun energiebeheerder. Minister Kamp is groot voorstander van de energiemeters en er is zelfs een Europese eis dat 80% procent van de huishouden in 2020 een energiemeter in huis hebben. Deze trend is natuurlijk nog maar net begonnen maar is in volle opmars. We kunnen dus wel zeggen dat deze aan het begin van zijn life-cycle staat.

Het energieverbruik inzien is een mesotrend en heeft natuurlijk alles te maken met de megatrend: Duurzaamheid. Sinds jaren staat Duurzaamheid hoog op de agenda in de wereld en wordt er dan ook veel over gesproken. Alles moet duurzamer en ook de consument moet duurzamer worden. Door de consument inzicht te geven in hun energieverbruik worden zij bewuster van hun verbruik en kunnen zij ook hun energierekening verlagen. Het is dus beter voor het milieu en ook nog eens voor de eigen portemonnee. Dat is natuurlijk goed nieuws in de huidige economische situatie. Deze speelt ook nog eens een belangrijke rol bij het energieverbruik inzien. Op dit moment zijn de microtrends voornamelijk de applicaties die je kunt downloaden van Eneco en Nuon. Hierbij zie je niet alleen het verbruik maar kun je ook nog eens apparaten van afstand aan en uit zetten. Youless heeft daarentegen een apparaat waarbij je het verbruik per dag kunt zien aan de hand van een grafiek. Dit zijn dus allemaal microtrends en vele zullen nog volgen.

Persoonlijk vind ik het goed dat deze energiemeters geïnstalleerd worden en dat er al verschillende energiemeters op de markt te verkrijgen zijn. Het is goed om te zien wat men al wel niet verbruikt in huis en hoe je dit eventueel kunt verminderen. Vooral oude huizen verbruiken vaak meer energie en gas vanwege isolatieproblemen. Of het lukt om in 2020 al zo ver is vraag ik mijzelf af. Met name voor bedrijven is het inzien van energieverbruik naar mijn mening heel belangrijk. Teveel etalages en bedrijfspanden hebben ’s nachts licht aan wat niet eens nodig is.  Zonde van het geld maar ook het milieu.

Denken jullie dat de consument bewuster wordt met het gebruik van energie doormiddel van deze energiemeters? Of zullen de consumenten stug doorgaan met hoe ze nu leven?

Renger van Esveld
1585119
22 Februari

Bronnen:

http://www.nuon.nl/energie-besparen/artikelen-apparaten/energiemeter-e-manager.jsp

http://www.youless.nl/

http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/energieleveranciers/energiemeter/energiemeters/

http://thuis.eneco.nl/energie-besparen/toon-thermostaat/?utm_source=Google_DDS-T&utm_medium=cpc&utm_campaign=DDS-T&utm_term=%2Benergiemeter&gclid=CMzBsZPGyLUCFUkd3godoXkARg

http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/02_februari/18/binnenland/slimme-energiemeter-in-opmars.xml

 

Advertenties

2 reacties

 1. Joakim Smits schreef:

  Het is natuurlijk een prachtige uitvinding, want zo kun je zelf meer besparen op je portemonnee en ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu! Zelf zou ik het ook wel zien zitten, maar toen ik op onderzoek uitging, kwam ik een groot nadeel tegen. Dit kan vele mensen tegen houden bij het aanschaffen en gebruiken van zo’n meter.

  De energiegegevens die worden verzameld, zijn erg privacygevoelig [1]. Dit is natuurlijk ook een trend die ook al heel lang meegaat en nu vaak in het nieuws is. Door het gebruik van een energiemeter kunnen andere aflezen wanneer iemand wel of niet thuis is en uit hoeveel mensen het huishouden ongeveer bestaat. En dat willen we natuurlijk sowieso niet. Ik heb natuurlijk geen geheimen, maar goed voelt het niet als zulke informatie op straat kan belanden. Behoefte aan privacy is dus een trend die het deze meter nog wel eens moeilijk kan gaan maken!

  Wie zou hier wel zijn mogelijke privacy voor ‘op het spel willen zetten’?

  Bronnen
  [1] http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/woning/energieleveranciers/energiemeter/energiemeters/

 2. Tom Jansen schreef:

  Persoonlijk denk ik – en ik spreek deels uit eigen ervaring – dat de handige energiemeters, maar ook bijvoorbeeld de thermostaat ‘Toon’ van Eneco met inzicht in het huidig energieverbruik, alleen maar meer in de huiskamers zullen verschijnen. Ik hou maandelijks mijn verbruik bij, om te kijken of er nog apparaten en gewoontes zijn die ik aan kan passen, waardoor mijn energieverbruik naar beneden kan. Dit is toch elke maand weer een beetje werk, wat volgens mij veel handiger kan.
  Met ‘Toon’ van Eneco kun je het actuele energieverbruik zien en daarop anticiperen. Daarnaast is het ook een thermostaat en kun je door het product ook op afstand je kachel hoger en lager zetten. Vooral deze laatste mogelijkheid vind ik een zeer interessante. Vanuit de trein de thermostaat iets hoger zetten, waardoor je bij thuiskomst een behaaglijk gevoel aantreft, in plaats van een kil huis. Maar ook de inzichten in energieverbruik spreken mij erg aan. Zo kan ik zien of bepaalde apparaten niet ongezien stroom vreten, terwijl ze makkelijk uit kunnen.

  Maar wat zal nou het succes van deze producten bepalen? Ik denk dat niet alleen duurzaamheid meespeelt, maar dat gemak ook heel belangrijk is. En last but not least speelt de kostenbesparing ook zeker mee. Want we zijn en blijven Nederlanders, waar elke cent er één is.

  Tom Jansen
  1583056

  Bronnen
  http://www.eneco.nl/toon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: