Home » Uncategorized » NFC

NFC

Categorieën

Advertenties

NFC – Near field communication. Bekend? Bij de meesten niet. Toch werken we er tegenwoordig al dagelijks mee. Het is de techniek die onder andere in onze OV-chipkaart is verwerkt. Het op korte afstand kunnen uitlezen van kleine hoeveelheden informatie. Belangrijker is dat het een super goedkope techniek is om te produceren. De Mogelijkheden hiervan zijn onbeperkt. Sony lanceerde met de Xperia S een toestel wat de informatie kon uitlezen. Om de techniek te demonsteren zette Sony een campagne op waar de NFC techniek werd ingezet om  de al bekende QR code te vervangen.

Deze techniek is een opkomende microtrend. De techniek staat nog in zijn kinderschoenen. De kleine toepassing zullen de komende jaren groots toenemen. Zo komt hij in je sleutelhanger zodat je de voordeur kan openen. Bij Albert Hein log je je in op de zelfscanner met je NFC enabled bonuskaart.

Als gevolg voorzie ik dat er een mesotrend gaat opkomen. Deze techniek of een vergelijkbare techiek gaat er voor zorgen dat wij interactiever gaan leven met ons huis. Domotica, het automatiseren van je huis. We kennen al de op afstand bestuurbare thermostat. Maar door de opkomt van deze simpele goedkope technieken zal alles in onze omgeving in de toekomst met een aanraking kunnen worden bediend. Zo zal het binnen gaan van het je huis met de NFC techniek automatisch de verwarming aanzetten. Deze ontwikkeling zullen als gimmicks worden geintroduceerd maar binnen een zeer kort tijdsbestek uitgroeien tot voledig ingeburgerde techniek.

Op Maxit niveau zullen we gaan zien dat mensen steeds dynamischer met hun omgeving willen gaan leven. In plaats van dat wij de omgeving tot reacties moeten gaan aanzetten willen we dat onze omgeving op ons reageert. Zo kunnen we vloeiender minder geplant kunnen leven. Onze dagelijkse energie kan in andere dingen gaan zitten.  Hoe zien jullie de wereld met deze techniek over 15 jaar? En welke functie moet er dan absoluut inzitten?

Rutger Wink
1585514

http://nl.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication
http://nl.wikipedia.org/wiki/Domotica

Advertenties

2 reacties

 1. Hawyin schreef:

  Sowieso moet het gebruikt worden om die lelijke QR codes te vervangen. Dit zal de design wereld goed doen. In Australie wordt het al veel gebruikt als alternatief voor de QR-codes. Daar is de NFC een algemeen begrip. Ik denk dat het later in alle mobiele telefoons standaart voorkomt.

  Alles wat je zojuist hebt opgenoemd zou evt. kunnen met je mobiele telefoon. Dan word je mobiele telefoon zowel je ovchipkaart als je bonuskaart voor de Albertheijn. Ze zijn zelfs bezig met een alternatief betaal systeem met je mobiele telefoon. Hier maken ze ook gebruik van zo’n NFC chip. Volgens mij gebruiken ook veel parkeergarages het voor de betaling. In Belgie hebben ze Keykash gelanceerd waarbij je twee smartphone tegen elkaar aan moet houden waardoor je geld overschrijft van de ene naar de andere eigenaar.[1]

  Ik heb ’t ook nog alleen maar over de mogelijkheiden met een smartphone. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik zie er zeker een toekomst in.

  Ik snap alleen niet waarom het nog niet standaard in een smartphone zit.

  Hawyin / studentnr. 1581383

  [1] http://nl.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: