Home » Uncategorized » Knuffelrappers

Knuffelrappers

Categorieën

Advertenties

Vroeger waren de rappers vooral bezig met het representeren van hun hood. Ze werden gezien als de bad-boys van de muziek. Tegenwoordig lijkt het erop dat de rappers meer hun lieve kant aan het showen zijn. Ook de media laat steeds vaker zien dat rappers hartstikke lief, kwetsbaar en betrouwbaar zijn. Knuffelrappers zijn het helemaal!

 Image

De eerste knuffelrapper waar ik aan moet denken is Ali B. Hij zet zich in voor goede doelen en is niet bang om zijn zachte kant te laten zien. Ook begon hij het programma: “Ali B op volle toeren”. Dit was een grote televisie hit van 2012. In het programma gaat Ali B met een bevriende rapper op bezoek bij een gezellige volkszanger. De rappers en de volkszangers maken van elkaars bekendste nummer een remake. In dit programma zag je vaak die lieve kant van de rappers naar voren komen.

Deze winter is er nog een programma over rappers gekomen, namelijk “Rappers in de sneeuw”. Vier rappers, Nega, Keizer, Brace en Darryl reizen naar één van de noordelijkste puntjes van Canada. Daar maken ze kennis met het werk van Greenpeace ter bescherming van de natuur. Ook in dit programma komen de lieve en kwetsbare kanten van de rappers naar boven. Tot slot komt er nog een programma waarin Kleine Viezerik meedoet. In het programma dat “Maestro” heet leert hij een heel orkest dirigeren. Dat zou je een rapper vroeger niet snel zien doen.  

Wat je ook hebt is een “Rap Coloring Book”. Je hebt een kleurplaat van Kanye West, maakt een kerstkaart met een rapper als rendier en kun je puzzelen met de gangstertaal. Leuk om te zien wat de media allemaal bedenkt!

Maar hoe is deze trend opeens zo populair geworden? Ik denk dat dit vooral is begonnen bij Ali B. Hij ziet er lief uit, niet de doorsnee rapper die uit de ghetto komt. Hij werd snel populair en iedereen had wel van hem gehoord. Andere rappers dachten waarschijnlijk dat  je door deze publiciteit beroemd wordt. Mensen gaan je meer waarderen en willen dan ook liever naar je muziek luisteren. Ook zijn er geen echte muziek programma’s meer. TMF is van de buis en MTV kan je eigenlijk geen “Music TV” meer noemen. Om dan toch geld te verdienen doen ze dat op deze manier.
Wat denk ik ook heeft meegeholpen aan de populariteit is dat Marokkanen en andere nationaliteiten op deze manier ook in een beter daglicht kwamen. De meeste rappers hebben geen Nederlandse nationaliteit. In Nederland was er vaak een negatief beeld van de allochtonen. Ali B liet op deze manier zien dat ze best wel lief, kwetsbaar en betrouwbaar kunnen zijn. 

Is dit voor de rappers een nieuwe manier van geld bijverdienen, nu je nauwelijks nog muziek programma’s hebben? Of heeft het negatieve beeld dat Nederlanders van allochtonen hadden ook meegeholpen in de populariteit van “Knuffelrappers”? Wat denken jullie?

 

 Bronnen:

http://www.tros.nl/tros-tips/alib/

http://alseenbaas.wordpress.com/2011/12/16/de-opkomst-van-de-knuffelrapper/

http://www.rtl.nl/service/rtlnederland/components/pressroom/persberichten/2012/11_november/Rappers_in_de_sneeuw.xml

http://radio.nl/98886/rb-zanger-frank-ocean-homoseksueel

http://rapcoloringbook.tumblr.com

http://avro.nl/maestro/

 

Laura Kalberg
1594176

Advertenties

2 reacties

 1. Hawyin schreef:

  Op deze manier geld verdienen geeft de rapper wel een bepaalde imago. Neem als voorbeeld Ali B. Hij was een van de eerste knuffelrappers. Iemand die de koningin knuffelt en veel kinderen zijn fan van hem! Hij heeft een lieve imago opgebouwd, waar niks mis mee is.

  Hij moet zich wel houden aan de doelgroep. Aangezien veel kinderen hem ook als een voorbeeld zien, kan hij bijv. niet zomaar rappen over seks en drug. Nou ja, het kan wel, maar dat zou ethisch niet verantwoord zijn.
  Voor die andere vier rappers maakt het denk ik niet heel veel uit aangezien ze niet hele jonge fans hebben.

  Ik denk dat het even wennen wordt de imago van de knuffelrapper. Ali B was als persoon heel lief en knuffelig en dat heeft er niks mee te maken dat hij rapper is. Dat blijkt ook uit de kijkcijfers van ‘Rappers in de sneeuw’. 277.000 keken naar de eerste aflevering van ‘Rappers in de sneeuw’. Dat is heel weinig. Hart van Nederland had die dag bijv. 735.000 kijkers. Het programma ‘Holland in tha Hood’ heeft overigens ook niet zo veel opgebracht. Dit was een programma over een paar rappers die gewoon hun zelf waren.[1] Dus mischien is zo’n imago opbouwen toch niet zo’n goed idee.

  De rappers moeten lekker muziek blijven maken en niet meedoen aan programma’s om een liever imago te krijgen. Dat kan je ook doen met muziek!

  Hawyin / 1581383

  [1] http://www.veronicamagazine.nl/entertainment/nieuws/1200-geen-kijkers-voor-rappers-in-de-sneeuw

 2. jasperwelsing schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens dat Ali B een knuffelrapper is. Je hebt al een aantal redenen genoemd, maar vergeet ook zijn commercials niet, dat hij, samen met o.a. Brownie Dutch, de huisman/vader rol speelt en zijn zoontje verhaaltjes voorleest door de telefoon.
  Ik ben het niet met je eens dat zijn Marokaanse afkomst daarmee te maken zou hebben en ben het al ook niet met je eens dat de meeste rappers dit zien als een nieuwe manier van geld verdienen, aangezien er geen muziekprogramma’s meer zijn.

  Goede rappers verdienen namelijk niet hun geld met deze tv-programma’s, maar met de optredens die zij geven. Rappers, zoals Sticks en Faberyeyo (van de Jeugd van Tegenwoordig) verdienen daar zoveel aan dat ze besluiten om hun CD’s gratis aan te bieden.
  Het is ook absoluut onterecht om het op de nationaliteit van de rappers te gooien vind ik, omdat de belangrijkste Nederlandse rappers zijn zo Nederlands als kaas.
  Denk maar aan rapper Extince, grondlegger van de Nederhop, met zijn Brabantse accent. Def P, die aan programma’s als klokhuis heeft meegewerkt is ook een Ras-Amsterdammer. Dan hebben we nog Gers Pardoel, die toch ook wel een aardige gooi doet naar knuffelrapper van het jaar.

  Nationaliteit en het wegvallen van bepaalde muziekprogramma’s zoals TMF heeft er in mijn ogen niets mee te maken.
  Feit is wel dat er steeds meer knuffelrappers opduiken. Dit heeft vooral met casting te maken. Kinderprogramma’s, zoals het Klokhuis, willen hip doen en vragen daarom Gers Pardoel of Def P.
  RTL probeert, met een programma’s als Holland in the Hood, is een andere doelgroep aan te spreken.
  De rappers zelf hebben hier geen belang bij en de gemiddelde hiphop fan zal er niet vrolijk worden van een Gers Pardoel, daarom denk ik dat de knuffelrappers weer net zo snel vergeten worden als ze gekomen zijn en deze trend snel weer verdwijnt.

  http://www.fakkelteitgroep.nl/category/sticks/
  http://www.ketnet.be/wrap/gers-pardoel-leert-je-rappen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: