Home » Uncategorized » Aardappels, groente, vlees of sushi?

Aardappels, groente, vlees of sushi?

Categorieën

Advertenties

De wereld wordt steeds kleiner. Niet qua fysieke afstanden of grootte, maar de invloeden van landen, culturen, bedrijven en personen wordt steeds minder beperkt tot de naaste omgeving en worden steeds meer op een mondiaal niveau zichtbaar. Dit is ook het geval met buitenlandse eetgewoonten en gebruiken. Zo is Nederlandse kaas bijna in ieder land ter wereld verkrijgbaar, maar ook in ons land is er steeds meer invloed uit andere werelddelen zichtbaar.

Enkele centennia terug was er nog weinig invloed vanuit het buitenland zichtbaar in ons land, er waren bijvoorbeeld wel diverse specerijen uit Nederlandse kolonies op de Nederlandse markt verkrijgbaar, maar dit soort invloeden waren heel beperkt vergeleken met de huidige situatie. Immigranten uit andere landen hebben ervoor gezorgd dat buitenlandse invloeden een steeds grotere plaats innemen in onze maatschappij. Er zijn nu restaurants uit alle windstreken van de wereld in Nederland te vinden en deze trend lijkt in een stroomversnelling te zitten.

Een goed voorbeeld hiervan is ‘all you can eat’ restaurants waarbij een buitenlandse keuken centraal staat, die in Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit concept blijkt goed aan te slaan en een keten als ‘Sumo’, wat gebaseerd is op de Japanse keuken, maakt hier dankbaar gebruik van. Deze toename van vergelijkbare concepten, wat je als microtrend kan bestempelen, lijkt zich als een olievlek over Nederland te verspreiden. De megatrend die hieraan ten grondslag ligt is de globalisatie van de wereld.

De behoefte naar diverse buitenlandse keukens en diens gerechten is een mesotrend. Decennia terug was bijvoorbeeld sushi een exclusief gerecht, maar dit is nu ook voor jan modaal beschikbaar. Diverse restaurantconcepten spelen hier dankbaar op in en zorgen voor een aanbod wat in deze behoefte kan voorzien. Mijn verwachting is dat deze behoefte aan buitenlandse cuisines nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. Men zal de komende tijd nog steeds nieuwsgierig zijn naar ander voedsel en dit zal vanuit de randstad zich over Nederland gaan uitbreiden. Op dit moment lijkt de Aziatische keuken aan een opmars bezig, maar wie weet is de Afrikaanse keuken over enkele jaren sterk in populariteit toegenomen. Een tegentrend die zou kunnen ontstaan is misschien wel een toename in restaurants die gespecialiseerd zijn in de Nederlandse keuken.

Sushi

Sushi eten aan de keukentafel, wordt dit de gewoonste zaak van de wereld?

De invloed van buitenlandse gerechten bij mensen thuis is al jaren zichtbaar, met de Italiaanse keuken als favoriet. Ik verwacht dat de buitenlandse keukens een steeds grotere invloed zullen krijgen en aardappels, groente en vlees daardoor minder vaak op het menu zullen staan. De behoefte om echt Nederlands te eten, zoals stampot, rookworst en draadjesvlees, zal mondjesmaat groeien en mensen zullen eerder bereid zijn om hiervoor ook buiten de deur een kijkje te nemen. Restaurantbezoek is immers ook gewoon een avondje uit en waarom zou je dit alleen maar doen keukens uit andere culturen?

Verwacht jij dat Nederlandse gerechten een steeds kleinere rol zullen spelen in ons dagelijks voedsel of zal dit niet zo snel gebeuren? Er is in de loop van de jaren immers wel een steeds grotere invloed uit buitenlandse keukens zichtbaar. Waar zal deze groei stoppen?

Advertenties

1 reactie

 1. evanbreda schreef:

  Op maandag eten we Indiaanse wraps, op dinsdag Mexicaanse tortilla’s, op woensdag Italiaanse spaghetti, op donderdag Griekse salade, op vrijdag halen we chinees, op zaterdag eten we stokbrood met Franse kaas en op zondag oer Nederlandse pannenkoeken.

  Bij ons thuis eten we gerechten uit alle landen. Dit is veel makkelijker geworden doordat er overal buitenlandse producten beschikbaar zijn. Er zijn overal toko’s en andere kleine supermarkten met buitenlandse producten te koop. Maar ook de grote supermarkten krijgen steeds meer producten van over de hele wereld. Daarnaast zijn er bedrijven als ‘Honig’ die verpakkingen met kant en klare producten, met recepten leveren. Dit maakt het koken van buitenlandse gerechten erg makkelijk.

  Ik denk dat de Nederlanders vooral veel van afwisseling houden. Waar het gerecht vandaan komt is niet het belangrijkste. Het gaat voornamelijk om de wisseling van smaken bij ieder gerecht. Het is makkelijk om buitenlands te eten, dus eten ze gewoon wat ze het lekkerst vinden.

  De Nederlandse keuken zal hierdoor inderdaad minder populair worden binnen Nederland. Dit komt doordat het afgewisseld wordt met andere gerechten. Daarentegen zullen andere landen weer Nederlandse producten en gerechten gaan nuttigen. Zo zal het uiteindelijk mogelijk zijn om in alle ontwikkelde landen gerechten van over de hele wereld te eten.

  Elise van Breda
  1587255

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: