Home » Uncategorized » Wij is het nieuwe mij!

Wij is het nieuwe mij!

Categorieën

Advertenties

We first! Samenredzaamheid! Anti-individualisering!

Wij even eerst:

We leven in tijden van crisis. Al jaren. Namelijk sinds 2008, en iedereen geeft elkaar de schuld. De één beweerd dat de crisis is veroorzaakt door huiseigenaren die hun hypotheek niet meer konden betalen. Anderen wijzen juist naar beleggers op de beurs. Denk maar eens aan de Occupy beweging, nog niet zo lang geleden volop in het nieuws. Ruud Veltenaar, trendwatcher en filosoof, vind het echter dat er helemaal geen sprake is van een economische crisis. Nee zegt hij:[1]

“Het is een transformatie die ons naar de volgende fase in onze beschaving brengt. Naar een wereld die eerlijker en duurzamer is. Naar een wereld met minder armoede en meer gelijke kansen voor iedereen. Naar een wereld waar we allemaal onze basisbehoeften delen: voedsel, water, gezondheid, onderwijs en vrijheid.”

Hoe het ook zij, het is wel duidelijk dat ons financiële systeem aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen. Onderstaand filmpje legt op een hele interessante manier uit waarom het systeem kapot zal gaan.

 

 

Maar het laat ook zien dat het eigenlijk niet erg is dat het systeem kapot zal gaan, omdat er genoeg alternatieven zijn waarmee we ze kunnen vervangen en het huidige systeem ons weinig geluk heeft gebracht. We werken veel te hard, maar waarom? Om alle grondstoffen van de aarde compleet uit te putten? Waarom gaan we niet wat verantwoordelijker met elkaar en met de natuur om?

Als we veel meer voor elkaar zouden zorgen en samen de dingen maken die we echt nodig hebben, hoeven we minder (hard) te werken en hebben we meer tijd om met onze vrienden en familie om te gaan. Dat betekend niet dat we terug gaan naar het stenentijdperk. Integendeel, Volkskrant-columnist Pieter Hilhorst introduceerde de term samenredzaamheid. We willen de relatie zien tussen het werk dat we doen en wat anderen daarvan merken. [2]

Van het ik naar het gelegenheidswij.[3]
Dat betekent gezamenlijk een impuls geven aan een probleem. Wanneer het doel bereikt is gaat iedereen weer langzaam uit elkaar. Het gelegenheidswij is nu al zichtbaar in de nieuwe burgerinitiatieven. Zo bundelde G500 dit jaar de individuele stem van jongeren om invloed uit te oefenen op partijcongressen. Samen staan we sterk bij het inkopen van vakanties, de aankoop van energie, het dragen van het arbeidsongeschiktheidsrisico en het opruimen van afval.

Dit is een Messotrend, omdat het gewone burgers en consumenten hier behoefte aan hebben. Deze trend staat nog in het prille begin van zijn levensfase. Maar ik denk dat deze trend nog heel lang gaat door zetten.

Wie weet wat het voor studenten kan gaan betekenen? Misschien kan samenredzaamheid betekenen dat zij gezamenlijk hun studieschuld financieren. Voor elke individuele student is zo het gevaar kleiner dat hij blijft zitten met een schuld die te groot is voor zijn latere inkomen. De schuld is dus geen reden dan maar niet te gaan studeren. De gezamenlijke studieschuld is een aansporing elkaar te helpen als studieuitval dreigt. Want als de een uitvalt en daarmee zijn toekomstkansen vergooit, moet de ander meer betalen.

Denk jij dat een dergelijke constructie in de toekomst mogelijk is? Zijn mensen socialer dan ze dachten en delen enthousiast hun individuele kracht met hun omgeving? Of is het een droom en zal de mens voor de rest van zijn leven een egoïstisch wezen blijven die geen enkele les uit verleden trekt? Ik ben er in ieder geval erg positief over! Samen sta je sterk!

Bronnen:
[1] Blog Ruud Veltenaar: http://www.ruudveltenaar.nl/crisis-nee-stupid-t-is-een-transformatie/

[2] Trendrede:http://www.trendrede.nl/trendrede

[3] Artikel volkskrant: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/369316/2009/10/06/Samenredzaamheid.dhtml
Jasper Welsing

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: