Home » Uncategorized » Hoe duurzaam is energie

Hoe duurzaam is energie

Categorieën

Advertenties

Je kent ze wel: witte palen met een propeller – die rondjes draait als het waait – erop. Dit is een voorbeeld van duurzame energie, omdat deze energie niet of minder belastend is voor het milieu. Duurzame energie is één van de punten die door onze vraag naar duurzaamheid nog steeds op de wereldagenda staat. Maar of windenergie nou op alle fronten duurzaam is?

Windmolens zijn milieutechnisch duurzaam omdat ze 80 keer meer energie opleveren dan het kost om ze te produceren en te onderhouden. Energiebronnen zoals kolencentrales, gasgestookte centrales en kerncentrales produceren maar 2,5 tot 5 keer de energie die ze kosten om te bouwen en te onderhouden[1]. Daarnaast stoten deze energiecentrales ook nog eens milieubelastende stoffen uit of houden ze een milieubelastend eindproduct over.

Duurzame energie is een maxitrend die een resultaat is van de megatrend duurzaamheid. Duurzaamheid is een megatrend geworden doordat overheden milieueisen zijn gaan stellen na het verontrustende nieuws dat de opwarming van de aarde kwam door de uitstoot van koolstofdioxide[2]. Dit had tot gevolg dat niet alleen naar de uitstoot van auto’s en industrieën werd gekeken, maar dat ook duurzame energieproductie werd verder aangemoedigd. Maar dit was niet de eerste aanzet die tot duurzame energie leidde. Tijdens de oliecrisis in 1973 zagen we pas onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in. Wind-, zon- en waterenergie werden als onuitputtelijke bron gezien, terwijl de bronnen van fossiele brandstoffen op een dag uitgeput zouden zijn.

Maar nu we te horen hebben gekregen dat de opwarming in verhouding heel erg meevalt[3], zou je denken dat de trend duurzame energie ook van de agenda zou verdwijnen. Niets is minder het geval. De kernramp bij Fukushima als het gevolg van een zeebeving en tsunamie, gaven in Duitsland de doorslag om alle kerncentrales te sluiten en nog meer gebruik te gaan maken van duurzame energie. Ondertussen wordt 25 procent van de verbruikte energie op een duurzame manier opgewekt[4]. De duurzame energie wordt opgewekt bet behulp van wind, water, zon of biomassa. Echter de kosten nemen hierdoor voor de consumenten wel toe, soms wel met 10 procent. De Duitsers zelf doen braaf mee aan de verduurzaming van de energie, 50 procent van de zonnepanelen in 2011 in Duitsland is in handen van particulieren of boeren[5]. Zonnepanelen kunnen we dus zien als microtrend op de vraag naar duurzame energie.

Toch denk ik dat duurzaamheid niet de enige megatrend is die onze vraag naar duurzame energie aanwakkert. De zoektocht naar alternatieven voor fossiele brandstoffen is ontstaan door niet afhankelijk te willen zijn. Onafhankelijkheid is een waarde waar we al jaren voor strijden en dit houdt in dat we niet van landen, maar ook zeker niet op financieel gebied afhankelijk van anderen willen zijn. Duurzaamheid is daarmee niet alleen een doel waarvoor gestreefd wordt door de milieuactivisten, maar tegelijk een politiek spel. Daardoor kleurt mijn beeld van duurzame energie ineens een stuk minder groen.

Maar de vraag of windenergie op alle fronten duurzaam is, kan ik heel kort beantwoorden. Nee. Wanneer we naar de berekening van Agentschap NL kijken[6], zien we dat windenergie op het gebied van financiële zelfstandigheid niet bepaald duurzaam is. De gemiddelde windmolen draait op subsidie en niet bepaald op de opbrengt die door de windenergie wordt behaald. Mede door deze subsidie is het mogelijk om windenergie tegen het normale tarief aan te bieden.

Betekend het dat duurzame energie op zijn retour is? Ik verwacht dat duurzame energie ondanks de kostprijs niet meer weg te denken is uit onze toekomst. Al heeft de koolmonoxide-uitstoot minder invloed op het milieu, uiteindelijk willen we toch het beste voor de volgende generaties. Ook de fossiele brandstoffen zullen uiteindelijk opraken. Het streven naar onafhankelijkheid zal een rol blijven spelen op het gebied van energievoorziening. Duurzame energie is hiervoor tot nu toe nog één van de betere oplossingen.

Vinden jullie windenergie geoorloofd wanneer het meer kost dan het oplevert?

19 februari 2013
Tom Jansen
1583056

Bronnen

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: