Home » Uncategorized » BYOD: Bring your own device

BYOD: Bring your own device

Categorieën

Vroeger had je op je werk betere apparatuur dan thuis. Denk bijv. aan de nieuwste software of de beste telefoons. Inmiddels zijn de nieuwste en beste gadgets zo toegankelijk dat het steeds vaker voorkomt dat je thuis het betere werk hebt liggen. Men begon steeds vaker hun privécomputer, tablet of telefoon mee te nemen omdat ze hierop beter kunnen werken dan ‘het ouwe ding’ op kantoor.  Bedrijven kunnen daarom kiezen voor een ‘Bring Your Own Device’ beleid.

BYOD geeft medewerkers een absolute vrijheid in het gebruik van apparatuur. Een eigen keuze is natuurlijk altijd beter dan de keuze van de IT-afdeling. Zo kan de werknemer een apparaat kiezen die optimaal past bij zijn persoonlijke voorkeuren. Deze vrijheid voor de werknemer leidt tot een hogere tevredenheid en productiviteit is uit onderzoek gebleken.  [1]

Maar er zitten ook nog een hoop nadelen aan. Bij grote bedrijven waar BYOD is toegestaan blijkt namelijk dat 30 tot 35 procent van de meegenomen apparaten niet wordt gebruikt voor de juiste doeleinden. [2] Er zijn regelingen waarbij je als werkgever een deel van de aanschaf mag vergoeden. Dit is in principe geldbesparend, maar helaas komt er nog iets bij kijken, de security policy. De IT-afdeling zou voor elk besturingsysteem en platform een andere beveiligingsoptie moeten ontwikkelen wat natuurlijk zakken vol geld kost. Uit onderzoek blijkt ook dat men zeer onvoorzichtig is met wachtwoorden, veiligheidsinstellingen, de cloud, etc. etc.

Niet zo’n groot succes dus. Ondanks de nadelen is hieruit wel een nieuwe trend ontstaan, CYOD of COPE. ‘Choose your own device’ of de wat zakelijkere term ‘Corporate owned, personally enabled’. Beide termen komen op het zelfde neer. De organisatie of bedrijf koop het apparaat en blijft daar eigenaar van. De werknemer mag uit een bepaalde selectie kiezen en er toepassingen op downloaden die hij nodig heeft en zo het apparaat eigen maken. CYOD moet ervoor zorgen dat de werknemer tevreden blijft ondanks  de strenge bedrijfsbeleid. Zo kan je alsnog een soort van eigen keus creëren. De IT-afdeling hoeft zo ook geen zorgen meer te maken over de veiligheid. Die hebben zij zelf in de hand.[3]

BYOD is meer een hype dan een trend. Vele onderzoeken toonde aan dat het meebrengen van je persoonlijke apparaat, de productiviteit zal verhogen. Hierdoor dachten veel bedrijven dat het een goed idee zou zijn om voor het BYOD beleid te kiezen. In 2012 begon het in Nederland maar zodra de nadelen zich lieten zien, verdween het weer. Uit deze hype is een microtrend ontstaan ‘Choose your own device’. Deze trend is zowat net geboren, in het begin van de levenscyclus.

Mensen hebben tegenwoordig steeds meer behoefte aan vrijheid. Dit is de mesotrend die boven CYOD ligt. Door een keus te geven voor verschillende apparaten, geef je de werknemers al meer vrijheid. Deze vrijheid in keus blijkt ook goed te zijn voor de motivatie, aangezien de tevredenheid en productiviteit stijgt.

De megatrend die hierboven ligt is de vrijheid van meningsuiting. Dit is het begin geweest voor vele veranderingen in het oude bestaan. Mensen die anders dachten hadden de kans op dit te laten blijken. Ook duurde het even tot het op gang kwam heeft dit toch een grote invloed gehad op de maatschappij. Hoewel de maatschappij nu nog steeds moeite heeft met bepaalde meningen…

Ik kan me zelf heel goed voorstellen dat het gebruik van je privéapparaat op werk, de tevredenheid hoog kan houden. Wat ik me toch afvraag, geld dat ook voor CYOD? Is de keuze in een eigen apparaat echt zo doeltreffend? Is het echt productiviteitsverhogend? Is dit niet gewoon hetzelfde als de computer op kantoor. Het blijft immers een speeltje van de zaak. Wat denk jij?

Door: Hawyin Huynh / Studentnr. 1581383

[1] http://www.sa.nl/BringYourOwnDevice.htm
[2] http://www.intermediair.nl/vakgebieden/it-internet/%E2%80%982013-geen-goed-jaar-voor-byod%E2%80%99
[3] http://www.mitopics.nl/weblog/cope-vs-byod-de-voordelen-en-nadelen-5265


Geef een reactie