Home » Uncategorized » Instagrammen!

Instagrammen!

Categorieën

Advertenties

Als we op stap gaan nemen we onze fotocamera soms al niet meer mee, omdat we ook foto’s kunnen maken met onze smartphone. Als we ergens zijn en hebben een foto gemaakt willen we dit graag delen met anderen via social media. Op het gebied van foto’s delen via social media is instagram de nieuwste trend. Het is handig en leuk, je hebt altijd je foto’s bij de hand. Maar door o.a. de komst van de mobiele telefoon laten we wel minder foto’s afdrukken.

Instagram is een gratis fotoapplicatie voor de smartphone. Met je telefoon maak je foto’s en die foto’s kun je vervolgens bewerken met één van de instagram filters en effecten. Zo kun je bijvoorbeeld een randje om je foto doen of een filter erover plaatsen zodat de foto oud lijkt. Nadat je de foto bewerkt hebt, kun je hem delen met je vrienden en bekenden en als je profiel niet privé is, is het ook zichtbaar voor andere Instagram gebruikers. Instagram lijkt ook op social media zoals Facebook en Twitter. Net als op Facebook en Twitter kunnen mensen je volgen en kan je gevolgd worden. Het verschil is alleen dat Instagram alleen uit foto’s uploaden bestaat en niet uit teksten. Wel kan je een tekst toevoegen als bijschrift. De foto’s die je met Instagram maakt kun je niet alleen via Instagram delen maar ook via andere social netwerksites. [1]

Instagram heeft inmiddels meer dan 100 miljoen gebruikers, waarvan 67% onder de 34 jaar en meer dan 4 miljard foto’s. Instagram is hot en happening! Daarom is het niet gek dat ook steeds meer marketeers de waarde ervan gaan inzien. Het gebruik van Instagram als marketingtool zit nog wel in de beginfase. [2] Facebook heeft in 2012 Instagram overgenomen voor één miljard dollar. Het is de grootste overname in de nog jonge geschiedenis van Facebook. Facebook wil echter wel dat Instagram onafhankelijk blijft werken. [3]

De mesotrend is het continu willen delen van foto’s met anderen via social media. Continu laten zien waar je bent, wat je aan het doen bent en met wie je bent. Elke dag zijn we wel met social media bezig. Instagram is de microtrend op dit moment om je foto’s mee te delen met vrienden en bekende. De megatrends die hierbij horen zijn digitalisering en socialisering. Door deze twee megatrends heeft Instagram kunnen ontstaan. Hoelang Instagram een trend blijft weten we nog niet. We zijn er nu volop mee bezig en dat zal nog wel even zo blijven. Bedrijven gaan er nu ook steeds meer gebruik van maken.

Maar door de digitalisering en de komst van apparaten zoals de mobiele telefoon laten we tegenwoordig weinig foto’s meer afdrukken. Waardoor er steeds minder fotoboeken gemaakt worden. Nu kun je ook fotoboeken digitaal maken, maar zelfs dit wordt minder gedaan dan dat vroeger de fysieke fotoboeken gemaakt werden. Mensen willen het wel vaak gaan doen, maar het komt er dan niet van. Zullen er straks nog wel fotoboeken zijn? Of heb je je foto’s alleen online, op je telefoon, tablet en camera. En is er nog wel een toekomst voor de fotowinkels?

Merel Diepstraten
18 februari 2013
1585536

Bronnen:

1. http://electronica.infonu.nl/telecom/96015-smartphone-app-instagram.html

2. http://www.frankwatching.com/archive/2012/12/12/instamarketing-instagram-als-marketingtool/

3. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3238386/2012/04/10/1-miljard-voor-Instagram-is-Facebook-gek-geworden.dhtml

Advertenties

3 reacties

 1. Joakim Smits schreef:

  Ik denk dat fysieke fotoboeken niet snel zullen verdwijnen. Natuurlijk neemt het aantal wel af door de digitalisering, maar fysiek is voor mij een zekerheid. Wanneer ik mijn foto’s echt in mijn handen heb, of in ieder geval in een fotoboek, dan weet ik zeker dat er weinig mee kan gebeuren. Al is het een boekje van de Hema of welke organisatie dan ook.

  Mijn harde schijf kan namelijk crashen, mijn iPhone kan er mee ophouden en een USB stik kan ik snel kwijtraken omdat het zo klein en onhandig is. Een Boek is ook veel fijner om even rond te laten gaan, bladert er ook makkelijk en snel doorheen.

  Het probleem wat ik hierboven noem, is natuurlijk wel deels opgelost nu we opeens ‘The Cloud’ hebben. De digitalisering is nu zo’n enorme megatrend, dat online dingen wel steeds veiliger en makkelijker worden. Dus mocht deze Cloud in de toekomst nog meer groeien, dan gaan fotoboeken wel steeds meer verdwijnen. En dat zie ik ook wel gebeuren, een enorm grote Cloud in ieder geval.

  Maar we zien ook dat er opeens heel veel organisaties bij zijn gekomen die hierop inspelen. De digitalisering maakt het juist ook mogelijk om hele mooie fotoboeken te maken en af te laten drukken. Het oogt professioneel en is makkelijk te maken, thuis op de bank. Dat is ook zeker een trend van deze tijd en dat brengt mogelijk redding voor de fysieke fotoboeken. De komende jaren zal het wat mij betreft zeker niet gaan verdwijnen.

  Bronnen:
  http://www.albelli.nl/producten/fotoboek

 2. pjjdebruin schreef:

  Mensen die echt veel waarde hechten zullen altijd wel foto’s blijven uitprinten en deze in een fotoboek plakken. Toch vraag ik mij wel af hoe er met foto’s wordt omgegaan sinds de komst van de tablets zoals de Ipad. Stel je zit met vrienden op de bank pak je net zo gemakkelijk de Ipad als een fotoboek. Met als groot voordeel dat je op de Ipad veel meer foto’s kunt zetten dan in 1 fotoboek. Ook service Icloud zorgt ervoor dat je foto’s niet verloren mocht je Ipad kapot gaan. Toch heeft een fotoboek nog steeds iets nostalgisch.
  Wel zie je dat er verschillende website die het gemakkelijk maken voor mensen om zelf een fotoboek te maken. Deze krijg je dan helemaal klaar thuis gestuurd. Ik denk dan ook dat steeds meer mensen hiervan gebruik zullen gaan komen.

  http://www.letsgodigital.org/nl/27013/fotoboeken/

 3. hiskemidavaine schreef:

  Leuk artikel! Ik weet zeker dat de fysieke foto’s en de fotoboeken niet zullen verdwijnen. Daarvoor zijn er nog veel te veel liefhebbers, dus helemaal weg gaan zal naar mijn mening waarschijnlijk niet gebeuren. Vooral voor baby albums wordt heel vaak het fysieke foto album nog gemaakt, met ingeplakte foto’s. In de fotowinkel waar ik werk drukken we ook nog veel foto’s af. Een tegentrend van Instagram is de analoge fotografie, die weer in opkomst is met o.a. Lomography als voorbeeld. Maar ook heel veel digitale foto’s worden nog afgedrukt. Want die grote collectie foto’s op je laptop, tablet, smartphone en je overvolle externe harddisk zijn leuk, maar vaak kijk je naar het merendeel niet meer. Door het afdrukken behoud je toch een beetje de nostalgie en komen je foto’s ook beter tot zijn recht.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: