Home » Uncategorized » Ellendeling! Schorriemorrie! Flapdrol! Droeftoeter!

Ellendeling! Schorriemorrie! Flapdrol! Droeftoeter!

Categorieën

Advertenties

groftaalgebruik

Het is niets nieuws dat mensen elkaar uitschelden. Iedereen heeft namelijk wel eens een akkefietje en daarbij kan schelden helpen om het hart te luchten. Het schelden is alleen de afgelopen jaren wel een stuk agressiever geworden. Zo werd het een trend om te schelden met ernstige ziektes. Vooral ‘kanker’ is een veel gebruikt woord (schrijftaal: ‘kk’) en later is het woord ‘fuck’ ook steeds meer te horen.

Nu doet echter het retroschelden langzamerhand zijn intreden. Geen teringleier meer, maar een halve gare en geen vieze slet, maar een lellebel.

Het hebben van respect is een steeds belangrijker wordende waarden in onze hedendaagse maatschappij. Je moet elkaars keuzes accepteren en iemand nemen zoals hij is. ‘Iedereen in zijn waarden laten’ en ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’, zijn oude uitspraken die in deze hedendaagse megatrend ‘respect’ thuishoren.

In 2009 begon één van de grootste acties tegen het vloeken met kanker binnen Nederland. De actie ‘Kanker verziekt je taal’1 is opgezet door Richelle Laurijsen (inmiddels aan kanker overleden). Met de actie wist ze veel media-aandacht te krijgen en daarmee veel mensen te bereiken. Via de website wist ze ook nog eens veel geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

Het agressieve schelden is dan ook iets dat steeds minder getolereerd wordt in onze hedendaagse maatschappij en in sommige gemeente is het zelfs verboden2. Eén van de redenen daarvoor is de negatieve media-aandacht voor het schelden. Zo gaat het regelmatig over pesten3 en de agressie tegen hulpverleners4 en scheidsrechters5. Om tegen het agressieve schelden in te gaan is er een anti-trend ontstaan. Op dit moment staan we aan het begin van een nieuwe meso trend het ‘retroschelden’.

Hiervoor hebben ze de oude doos weer van zolder gehaald, vol met een groot scala aan minder agressieve, mildere en originele scheldwoorden. Door het gebruik van het retroschelden kan de spanning weg worden gehaald bij een aanvaring. Dit komt o.a. omdat er een stukje humor bij komt kijken. Hierdoor lopen ruzies veel minder snel uit de hand, dan wanneer een ruzie gevoed wordt met agressieve woorden.

Voorbeelden van retroscheldwoorden zijn: Galgebroed, hotemetoot, etterbak, donderstraal, bimbo, cocosmacroon, brompot, pierenwaaier, pleeborstel, nietsnut, oelewapper, leiperik, kip zonder kop, uilenbal, schobbejak, snotneus en uilskuiken.

Een andere meso trend, die ongetwijfeld invloed heeft gehad op deze ontwikkeling is de grote interesse in ‘retro’. De oude platenspeler is weer erg populair en het fotograferen met een analoge camera is weer helemaal terug. Vintage winkels doen het erg goed en ook is het terug te zien in de ‘nieuwe’ kledingmode van de afgelopen jaren. Veel wat ‘retro’ is vindt men interessant en nu dus ook het ouderwets Hollandse schelden.

Wanneer je wat inspiratie wilt krijgen voor wat meer inspirerende scheldwoorden, dan heb ik hier twee opties: In eerste instantie is het mogelijk om de kapitein van het retroschelden te gaan bestuderen. Kapitein Haddock is erg bekend om zijn originele scheldwoorden, waarvan ‘duizend bommen en granaten’ de meest bekende is. Hierbij heb ik het natuurlijk over de kapitein Haddock uit de beroemde Kuifje strip. Met alle verhalen waarin kapitein Haddock voorkomt heeft hij een groot repertoire aan originele scheldwoorden opgebouwd. Al deze woorden zijn gebundeld tot een echt scheldwoordenboek dat o.a. bij Bol.com te koop is6.
De andere optie is ‘Het Nieuwe Vloeken App’7. Dit is een applicatie waarmee je overal waar je bent vloekwoorden op kunt zoeken. Zo heb je altijd een paar vloekwoorden bij de hand op het moment dat je er even geen één kunt bedenken! Misschien een nieuwe microtrend?

Waar scheld jij mee en wat vind je van het nieuwe retroschelden? Gebruik je het al of denk je dat je het in de toekomst gaat gebruiken?

 

 1. http://www.kankerverziektjetaal.nl
 2. http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/nieuws/2012/w47/vloekverbod-geschrapt.xml
 3. http://www.eenvandaag.nl/binnenland/42635/onderzoek_pesten_800_jongeren_vertellen_hun_verhaal
 4. http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article9825111.ece/Hulpbehoevende-jongen-belaagt-zijn-helpers-en-scheldt-ze-verrot
 5. http://scheidsrechters.voetbal.nl/article/14371/hoe-ga-je-om-met-scheldpartijen
 6. http://www.bol.com/nl/l/boeken/scheldwoorden/N/8299+4294879651+4294328615/index.html
 7. http://www.hetnieuwevloeken.nl

 

Elise van Breda
1587255
18-2-2013

Advertenties

2 reacties

 1. mereldiepstraten schreef:

  Ik had nog nooit van retroschelden gehoord! Maar dat is heel veel beter dan het schelden met nare ziektes enz. Het nieuwe retroschelden gebruik ik nog niet, maar is misschien wel handig voor als je een keer boos bent of het zit even niet mee, dan die woorden te gebruiken. Wat we op dit moment veel in het nieuws horen is dat kinderen zelfmoord plegen doordat ze gepest worden. Hoe erg is dat?! Dat wil je toch niet op je geweten hebben dat je iemand voor alles uitmaakt, iemand helemaal vernederd waardoor die persoon het niet meer aankan, niet meer ziet zitten en daardoor een eind maakt aan zijn leven. Waarom zou je iemand zoveel pijn doen, terwijl het ook wel anders kan. Het nieuwe retroschelden kan voor veel mensen helpen om toch soms even je agressie kwijt te kunnen, maar wel op een manier die te hanteren is.
  De retroscheldwoorden zijn vaak milder, spontaner en een stuk minder agressief. Ze hebben vaak een grappig tintje en daardoor is het soms makkelijker om de ruzie sneller op te lossen. Het nieuwe retroschelden kan voor veel jongeren gaan helpen om zo ook meer respect naar elkaar te hebben. Het is beter om een keer tuthola tegen iemand te zeggen dan trut. Niet alleen voor jongeren is het handig, maar voor iedereen, we zijn allemaal wel is boos en geïrriteerd en dan is retroschelden een goede oplossing. Ook scheldwoorden die betrekking hebben tot een geloof moet je mee oppassen. Je kan zelf wel niet gelovig zijn, maar als mensen om je heen dat wel zijn, kan zoiets verkeerd uitpakken.

  http://www.hetnieuwevloeken.nl/
  http://plazilla.com/gaat-het-nieuwe-schelden-onder-jongeren-te-ver

 2. Tom Jansen schreef:

  Ik moet zeggen dat ik het ontzettend goed vind dat deze trend aanwezig is. Schelden is toch altijd erg negatief, omdat je iemand minder vriendelijke dingen toewenst. Niet dat retroschelden dat dan allemaal wegneemt, maar het is wel een stukje minder aanstootgevend dan het schelden met woorden die mensen ook daadwerkelijk kunnen kwetsen. Retroschelden heeft ook woorden die de aangesprokene zeggen wat hij verkeerd doet, maar dan niet op een hele gemene manier. Klootzak of etterbak maken nog wel een beetje verschil in de reactie die ze bij de persoon in kwestie oproepen. Én ik denk zelf dat de retroscheldwoorden daarmee ook meer tot nadenken zal aanzetten.
  Ik denk dat ik nog wel even moet oefenen voordat ik het retroschelden onder de knie heb, maar denk zeker dat ik met deze informatie in mijn achterhoofd twee keer nadenk voordat ik een ouderwets scheldwoord uit mijn woordenboek ga oproepen. Schelden is voor mij altijd een opwelling en onbewust kwets ik daardoor anderen. Ik denk dat ik met het gebruik van retroscheldwoorden een hele andere reactie ga losmaken, maar vooral ook zelf meer bewust ben van de reactie die het kan oproepen. Pleeborstel, oelewapper of leiperik zijn toch eerder worden waarop je de reactie: “Leg uit!” zult krijgen, dan dat ze jou ook de huid vol schelden. Ik zie de nieuwe vorm van ruziën al helemaal voor me: wie kan het meest originele retroscheldwoord bedenken…

  Tom Jansen
  1583056

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: