Home » Uncategorized » Schat, kan jij ‘Hashtag’ even voeren?

Schat, kan jij ‘Hashtag’ even voeren?

Categorieën

Advertenties

Gekke babynamen zijn tegenwoordig niet zo vreemd meer. Elk jaar wordt er door 3FM dj’s, Coen en Sander, een lijstje uitgebracht met zogenaamde ‘schaamnamen’. ‘Hendy Keppy, Cock Ringeling en Josieke Borsten’ zijn voorbeelden van namen die in het lijstje van 2012 voorkomen. [1]  Ook Hollywood sterren kunnen hier wat van. Zoals Forest Whitaker met zijn zoontje Ocean en twee dochtertjes Sonnet en True.[2] Maar sinds opkomst van social media, worden de babynaampjes steeds vreemder.

Vader en Moeder Jameson besloten hun nieuwgeboren baby ‘Hashtag’ te noemen als een soort van eerbetoon aan Twitter. Haar geboorte werd via haar eigen facebookpagina ( /HastagJameson) aangekondigd. Hoewel er heel veel kritiek was over de naam is dit niet de eerste keer dat er een baby naar Social Media wordt vernoemd. Een jaar eerder is het meisje Facebook geboren! De Egyptische vader  heeft haar vernoemd naar Facebook omdat de start van Facebook begon tijdens de Arabische lente. In Israel hebben vader en moeder Adler Hun dochtertje ‘Like’ genoemd. En de Sweedse SEO marketeer heeft zijn zoontje Google mogen noemen, Oliver Google Kai. Zijn vrouw stond deze naam toe omdat ze wist hoe gek haar man was op alles wat ook maar van Google was. [3]

Social Media babynamen is de microtrend. Deze trend ligt in het begin van zijn levenscyclus. Social Media wordt een steeds belangrijker deel van het leven. Andere voorbeelden van socialmedia/internet namen zijn: Booker (Facebooker), Paige(page) en Link. [4] Er zijn op internet genoeg lijstjes te vinden met babynamen die te maken hebben met sociale media of het internet.

De mesotrend die hierboven ligt is ‘Social Networking’. Dit wil zeggen dat individuen zich willen groeperen tot een specifieke groep. Dit kan bijv. op een middelbare school zijn waar je de ‘nerds, de meelopers en de popu-jopie’s. Deze groepen zijn zeer beperkt.  De meest populaire vorm van Social Networking is online, in vorm van sociale media. Dit komt doordat het internet gevuld is met miljoenen individuen die telkens weer opzoek zijn naar nieuwe groepen waar zij zich bij aan kunnen sluiten. Hierdoor speelt sociale media een belangrijke rol in het leven. Men kan op een gegeven moment niet meer zonder. [5]

De megatrend die boven Social networking ligt is de digitalisering. Digitalisering is het omzetten van data, van analoog naar digitaal. Door de digitalisering is het mogelijk om alles in je leven online te delen. Ondertussen beschikken 9 van de 10 huishoudens in Nederland over internet. Zo verloopt het sociale contact ook meer via het internet. [6]

Er is een grote discussie aan de gang over de naam van Hashtag. De ouders krijgen veel commentaar en bedreigingen van mensen die het een idiote naam vinden en het niet eerlijk vinden voor het kindje. Ze verwachten dat ze er veel mee gepest zal worden. Ook zijn er mensen die het geweldig vinden dat deze ouders zich er niks van aan trekken en Hashtag nog steeds een mooie naam vind voor hun dochtertje.

Check de facebookpagina voor de discussie: http://www.facebook.com/HashtagJameson

Wat vinden jullie, is het zielig om je kind te vernoemen naar Social Media?

[1] http://www.alletop10lijstjes.nl/10-raarste-namen-schaamnamen/
[2] http://www.goedgevoel.be/gg/nl/12/Kinderen/article/detail/215642/2008/03/21/Gekke-babynamen-van-Hollywoodsterren.dhtml
[3] http://theweek.com/article/index/236939/4-internet-inspired-baby-names
[4] http://www.parentsconnect.com/pregnancy/preparing-for-baby/baby-names/social-media-baby-names.html
[5] http://www.whatissocialnetworking.com/
[6] http://www.scp.nl/Organisatie/Onderzoeksgroepen/Tijd_Media_Cultuur/Recent_afgesloten_onderzoek_van_TMC/De_digitalisering_van_media_en_communicatie

Door: Hawyin Huynh / Studentnr. 1581383

Advertenties

2 reacties

 1. Jorinde Boon schreef:

  Ik vind het zielig als kinderen vernoemd worden naar social media termen.
  Het ligt er wel aan in hoeverre de naam terug te leiden is naar de social media. Zo had ik zelf bij de naam Booker, niet de link gelegd naar ‘Facebooker’, dus ik denk niet dat deze naam heel schadelijk zal zijn voor het kind. Maar je kind Hashtag noemen, gaat toch wel heel ver..

  Maar ik vraag me vooral ook af; waarom? Ik denk dat zulke ouders het niet zozeer doen omdat ze het een mooie naam vinden, maar eerder omdat ze hip en origineel willen zijn. Maar je kind moet zijn of haar hele leven met de naam doen, dus waarom een naam verzinnen rondom de social media trend? Je ging je kind vroeger toch ook niet ‘zwart-wit tv’ of ‘print’ noemen?

  Prima als je een creatieve geest hebt, maar om die op deze manier te gebruiken bij het bedenken van een naam voor je kind? Natuurlijk kan je een originele naam bedenken, maar het lijkt mij het belangrijkste dat je een mooie naam kiest, waarbij je rekening houdt met het kind.

 2. TessVulto schreef:

  Vlinder, Storm, Mees en Merel.. ja ik vind deze creatieve/gekke, maar originele namen erg leuk! Je kind vernoemen naar Social Media is iets nieuws voor mij en ik had hier niet eerder van gehoord. Zielig vind ik het niet, want uiteindelijk gaat het erom welke betekenis jij bij de naam hebt. Als je Hashtag vaak genoeg hoort als mensennaam, zal het vanzelf ‘normaal in je oren gaan klinken’.

  In Belgie mochten de kersverse ouders met de achternaam Pot, hun dochter geen Bloem noemen. [1]
  Maar moet het perse vreselijk zijn als je Bloem Pot heet? Wie of wat bepaald dat? Wie bepaald tegenwoordig wat wel of niet ‘normaal’ is? Wie bepaald wat over de schreef gaat? Wie bepaald wat ermee door kan als naam? Waarom bepalen voor een ander tot hoever haar/zijn creativiteit mag gaan?

  Je kind vernoemen naar Social Media is dan misschien een nieuwe trend, maar is het überhaupt geen trend dat namen komen en gaan? Misschien is Hashtag wel de opvolger van Jan. Wie weet zijn over 25 jaar; Tweet, Shared, Porren en Liked de hipste namen en is het zielig als je je kind Jan, Henk of Harry noemt.

  [1] http://plazilla.com/wat-een-rare-naam

  Tess Vulto 18 februari 2013

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: