Home » Uncategorized » Nederland wordt steeds slimmer

Nederland wordt steeds slimmer

Categorieën

Advertenties

Mensen vinden het tegenwoordig erg belangrijk om aan hun persoonlijke ontwikkeling te blijven werken. Dit is een meso trend die is voortgekomen uit de megatrend van het individualisme1 dat steeds meer heerst. De gedachtegang van de individu wordt hier boven het belang van de gemeenschap geplaatst. Om hierop in te spelen zijn er thuisstudies ontwikkeld die binnen Nederland in grote getalen gebruikt worden. De thuisstudie is een microtrend die een behoorlijke exponentiele groei heeft doorgemaakt en nog steeds door blijft groeien.

Mensen hoeven niet perse te stoppen met studeren zodra ze werken of kinderen krijgen2. De studies zijn makkelijk met werk en kinderen te combineren. Hierdoor heeft elke individu de kans om zichzelf door te blijven ontwikkelen. Door de technologie van tegenwoordig zijn de studies (grotendeels) thuis te volgen. Via het internet en de post communiceert de student met de leraar.

LOI-Wolter-Kroes

(Screenshot, reclame van het LOI)

Vooral in reclamecommercials worden deze opleidingen veel gepromoot. De bekendste organisaties met thuisopleidingen zijn het LOI Leidse onderwijsinstellingen3, de NTI4, NCOI opleidingengroep5, NHA6 en studieplan7. Bij hun zijn gezamenlijk honderden opleidingen en cursussen te volgen van architectuur tot schoonheidsspecialist. Jaarlijks kiezen er alleen al 10.000 mensen om een cursus of opleiding te volgen bij de NHA6. Wanneer zo’n opleiding of cursus wordt afgerond ontvangt de student een certificaat, getuigschrift of zelfs een erkend MBO of HBO diploma.

Het thuis studeren heeft een aantal voordelen2, 6. Zo is het studeren flexibel. De student kan zelf inplannen waar en wanneer hij met de studie bezig is. Hierdoor is het mogelijk om de studie in eigen tempo te volgen. Daarnaast scheelt het reistijd en  zit er geen vaste startdatum aan de studie. Hierdoor kan de student aan de studie beginnen wanneer het uitkomt. Verder is het goedkoper dan een opleiding op locatie en wordt deze in sommige gevallen vergoed door je huidige werkgever.

Natuurlijk zitten er ook nadelen2, 6 aan zo’n studie. Het is het noodzakelijk om een goede discipline te hebben doordat je zelf het initiatief moet nemen en wanneer je iets niet begrijpt is er niet gelijk een docent om het uit te leggen. Ook is de mogelijkheid er vaak niet om het werk met medestudenten te bespreken.

Via deze thuis opleidingen kan  men gemakkelijk werken aan de persoonlijke ontwikkeling. Behalve dat individuen dit vaak zelf graag willen, wordt het ook van ze verwacht. De maatschappij van tegenwoordig vind de persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Naast zo’n thuisstudie is er voldoende tijd om voor de kinderen te zorgen en of te blijven werken. Zo komt er genoeg geld binnen wanneer er gestudeerd wordt. Door één of meerdere studies te volgen kunnen promoties gerealiseerd worden. Het is ook mogelijk dat mensen het gebruiken om de benodigde diploma’s te verzamelen zodat een eigen bedrijf gestart kan worden. Verder gebruiken mensen het om zichzelf om te laten scholen en zo alsnog hun droombaan te verwezenlijken, of omdat hun huidige sector te weinig mogelijkheden bied.

Zal er over een X aantal jaar alleen nog maar thuis gestudeerd worden?

Bronnen:

 1. http://www.encyclo.nl/begrip/individualisme
 2. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/opleiding-en-beroep/17715-thuisstudie-de-voordelen-en-nadelen.html
 3. http://www.loi.nl
 4. http://www.nti.nl
 5. http://www.ncoi.nl/Studeren-op-afstand.html
 6. http://www.nha.nl/Studeren-bij-NHA/10-voordelen-van-de-NHA.aspx
 7. http://www.studieplan.nl

Elise van Breda
1587255
15-2-2013

Advertenties

3 reacties

 1. mereldiepstraten schreef:

  Ik denk dat scholen nooit zullen verdwijnen en dat we gewoon naar school blijven gaan. Als we allemaal thuis zouden gaan studeren, leren we weinig mensen meer kennen in het vakgebied waarin we later willen gaan werken. Je mist ook een stukje sociaal contact. Het is belangrijk om connecties op te bouwen voor na je studie als je aan de slag gaat. Daarnaast vind ik het altijd heel interessant om naar een docent te luisteren die af en toe verteld over zijn kennis en ervaringen vanuit het vakgebied. Daar wordt je enthousiast van en leer je ook weer van. Als je alleen maar thuis gaat studeren, leer je uit boeken en maak je de toetsen. Het is ook belangrijk om leren samen te werken met andere mensen. Later moet je misschien ook wel samen werken met collega’s en van medestudenten kun je ook weer leren. Ik denk dat naar school gaan meer effect heeft op je leerproces dan alleen maar thuis te zitten leren. Zelf zou ik er ook nooit voor kiezen om op deze leeftijd een thuisstudie te gaan doen. Als je later wat ouder bent en je hebt kinderen en je wil je graag laten omscholen zou het wel een goede oplossing kunnen zijn.

  23 februari 2013

  Merel Diepstraten

  1585536

 2. Laura Kalberg schreef:

  Ik denk niet dat er over een paar jaar alleen nog maar thuis wordt gestudeerd. Vooral voor de jonge kinderen (basisschool en middelbare school) is het naar school gaan erg belangrijk. Anders doen deze kinderen het huiswerk niet. Ze hebben op die leeftijd nog niet echt door waar ze het voor doen en hebben dus niet echt een motivatie. Mensen die aan het studeren zijn doen iets wat ze leuk en interessant vinden. Ook hebben ze een duidelijk doel voor ogen. Ze willen meer bijverdienen, willen die leuke baar, of willen hun kennis verrijken. Mensen die een studie moeten kiezen kunnen dus sneller overstappen op thuis studeren, omdat die motivatie er wel is. Maar toch zou het niet helemaal verdwijnen. Iedereen leert op zijn eigen manier en de één vind het persoonlijk contact met een leeraar fijn, de ander leert liever thuis. Dat je steeds vaker gaat zien dat mensen thuis studeren kan ik wel begrijpen. Er zijn steeds meer nieuwe ontwikkelingen op dit gebied en dus steeds meer mogelijkheden om mensen thuis de kennis goed te laten leren. Ook zitten er veel voordelen aan mensen die kinderen hebben en die alleen moeten opvoeden. Dit komt ook vaker voor omdat er steeds meer mensen gaan scheiden. De trend dat mensen meer thuis studeren komt dus ook een beetje doordat mensen makkelijker scheiden en dan alleen een kind opvoeden en daarnaast nog geld willen verdienen.

  Laura Kalberg
  1594176

 3. Ik denk zeker niet dat de scholen zullen verdwijnen. Het thuis studeren is ideaal voor mensen die al een baan en kinderen hebben, maar toch nog graag een verdieping of totaal iets anders willen gaan doen. Voor deze mensen is het fijn dat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze gaan studeren. Deze groep heeft hun studententijd al gehad en ze hebben hun sociale contacten op het werk. Op het moment dat je nog gewoon full-time studeert dan heeft het naar school gaan zeker een toevoeging. Kijk maar naar CMD. Belangrijk bij de studie is dat je samenwerkt, en leert van medestudenten. Dit zou niet meer gaan als iedereen individueel thuis gaat studeren. Je bent je sociale contacten kwijt, en mist ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld samenwerken. Wel denk ik dat er steeds meer thuis studeerders zullen komen, maar dat heeft meer te maken met dat er tegenwoordig meer mensen zijn die een studie willen volgen naast hun baan. Ze willen toch graag nog iets anders gaan doen. Maar de groei in thuisstudies heeft denk ik geen invloed op het aantal schoolgaande studenten.

  Yfke van Kruijsbergen
  1581879

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: