Home » Uncategorized » Grenzen ontdekken

Grenzen ontdekken

Categorieën

Advertenties

De mens gaat er steeds meer op uit om dingen te ontdekken waarvan ze nog niks weten. Dit gebeurde eeuwen geleden natuurlijk ook al, maar toen had de mens nog niet veel te doen in hun leven. Nu hebben mensen banen en veel te weinig tijd om eigenlijk eropuit te gaan en iets leuks te doen. Werken, werken en werken, dat is de instelling die veel mensen hebben in deze tijd en dit begon al 30 jaar geleden. Er wordt veel overgewerkt en er blijft weinig tijd over voor uitstapjes of vakanties. Hierdoor wil de mens in de periodes dat ze tijd hebben, dit niet thuis op de bank gaan verdoen, maar eropuit gaan en leuke uitstapjes maken of misschien wel op vakantie gaan. Veel mensen blijven ook langer studeren en mensen weigeren om zich naar hun leeftijd te gedragen. Het is meer een jongerencultuur die er heerst en de mens wil vaker hun kennis uitbreiden door te blijven doorleren en ook zelfontwikkeling ondergaan door verschillende landen af te reizen en meerdere culturen te zien. Dit is een erg letterlijk voorbeeld van grenzen ontdekken, maar je grenzen ontdekken kan natuurlijk ook gewoon een avondje naar de bioscoop betekenen. Het ‘druk, druk, druk’ zijn in het leven gaat dus niet alleen maar over zakelijke activiteiten, maar ook over ‘leuke dingen doen’.

De leeftijd van de mensen die hun grenzen willen ontdekken is erg breed en gaat van 17 t/m 70-75. Mensen worden steeds ouder en zijn nog gezond en fit op hun 70e en willen er dan nog zeker op uit om wat meer te leren en te zien. Dat is vaak wel in Nederland, zoals een dagje naar het theater of naar een open lucht concert. De jongeren die aan het studeren of net klaar zijn, gaan erg vaak op avontuurlijke reizen buiten Europa om te leren over de gehele wereld en de verschillende culturen. Het werkende volk, wat er tussen zit, vindt de vrije dagen steeds belangrijker naast hun werk en proberen daar dan ook leuke activiteiten in te plannen. Om even uit de werksleur te komen.

Er wordt steeds meer gewerkt in de maatschappij, zowel door vrouwen als mannen. Deze werkmentaliteit is sinds de laatste 30 jaar in opkomst en door de groeiende economie, de steeds verder ontwikkelde technologie en de vraag naar meer, blijven de mensen maar werken en werken. Doordat de mens zo in een werkmaatschappij zit, willen ze er af en toe ook is lekker onderuit komen door even een weekendje weg naar een plek te gaan waar ze totaal afgeleid zijn. Het grenzen ontdekken is dus al een paar jaar bezig en het aanbod ervoor wordt ook steeds groter en leuker. Hier kunnen de bedrijven en organisaties goed op inspelen en zo blijft die branche ook weer leven, desondanks de bezuinigingen op de culturele activiteiten in Nederland.

Het avontuurlijke gedrag van de mens tegenwoordig, het eropuit trekken naar van alles en nog wat, is volgens mij een meso trend. Het is de behoefte aan vrijheid en meer kennis opdoen. Mensen willen meer dingen gaan doen waar meer beleving in zit en een specifieke ervaring. Dit kan alleen maar door eropuit te trekken en dingen te ondernemen, niet elke dag op je werk te zitten, of thuis op je bank te hangen. Dit is volgens mij dan ook de megatrend die erboven zit, Experience. Steeds meer willen beleven in het leven en meer ervaring op doen. Niet nadenken, maar doen. Mensen worden ook steeds gezonder en ouder en daarom willen mensen meer van hun leven genieten en speciale belevenissen ervaren.

De microtrend die helemaal onderaan zit, zijn de activiteiten die gedaan kunnen worden als je, je grenzen wilt ontdekken. Als je klein denkt, dan denk je aan de bioscoop, het theater of muziekfestivals in de zomer. Denk je groot, dan denk je aan avontuurlijke reizen of vakanties buiten Europa. Ontwikkelingslanden met een mooie natuur en interessante culturen worden steeds populairder onder de reizigers en vakantiegangers.

Ik denk dat deze trend aan het einde van de beginfase zit, omdat de mens steeds vitaler en gezonder wordt en dus ook ouder. De mensen gaan ook meer werken en hebben steeds meer behoefte aan vrije tijd waar ze speciale ervaringen willen opdoen en aan hun zelfontwikkeling kunnen werken. Er wordt ook steeds langer en meer gewerkt en dit blijft waarschijnlijk ook groeien, omdat de mens steeds gezonder blijft op een oudere leeftijd. Aan de andere kant worden er ook steeds meer dingen gevonden in de wereld die erg mooi zijn, zoals nieuwe landschappen en dieren die je een hele ervaring rijker maken als je daar geweest bent. De kleinere activiteiten worden ook populairder en worden steeds vernieuwd en groter en groter. Er is dus steeds meer vraag naar activiteiten en vakantie, maar ook meer aanbod. Zolang de mens op een oudere leeftijd vitaal blijft, dan gaan ze ook meer op ontdekking naar mooie belevenissen.

Denk jij dat de mens hun vrije tijd over 10 jaar nog steeds zo gaat vullen, of denk je dat de belevenissen geen grote rol meer spelen in het leven en vullen ze hun vrije tijd met wat anders? Zo ja, wat dan?

 

Doc: Trends in Nederland

http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/diversen/70746-de-toekomst-van-adventure-tourism-avontuurlijk-toerisme.html

http://www.frankwatching.com/artikelen/commerce/

 

Kris Androg

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: