Home » Uncategorized » FIlmen met een DSLR camera

FIlmen met een DSLR camera

Categorieën

Advertenties

Een film maken is tegenwoordig een populair middel om iets onder de aandacht te brengen. Voor 2008 moest je een dure filmcamera hebben om HD beeld te kunnen schieten, wat uiteraard in die tijd al een must was voor op tv en in de bioscoop. Als je een mooie film in HD wilde schieten, dan moest je een hele crew verzamelen zoals een cameraman, camera assistent, geluidsman, regisseur enz. De camera was meestal erg groot en kon meestal niet door één iemand bediend worden dus was er een assistent bij. Deze apparatuur kosten handen vol geld en veel mensen konden dat uiteraard niet betalen en konden dus zelf niet echt een filmcarrière starten. Hier zag Nikon een goede kans om die mensen te helpen hun carrière te starten en introduceerde de Nikon D90, een spiegelreflex camera met een filmfunctie in HD. Sindsdien is er een stille revolutie gaande in medialand als het gaat over de DSLR camera’s met een HD filmfunctie.

De DSLR camera’s zijn sinds de introductie van de Nikon D90, door andere merken die spiegelreflex camera’s maken ook HD film functies gaan ontwikkelen op hun camera’s. Nikon en Canon zijn de populairste merken voor een DSLR, maar er zijn ook andere merken zoals Sony, Panasonic en Olympus. Veel mensen kunnen nu voor een betaalbare prijs aan de slag met filmen en kunnen professionele films maken waarmee ze opvallen en hun geld mee kunnen verdienen. DSLR camera’s worden op dit moment veel gebruikt voor online video’s en ook steeds vaker voor tv reclames. Echte grote speelfilms worden niet met DSLR camera’s gemaakt, omdat de techniek daarvoor nog niet zo ver is ontwikkeld. Als je online video’s wilt maken of tv reclames, dan is een DSLR camera precies wat je nodig hebt voor als je geen hoog budget hebt.

Filmen met een spiegelreflex camera is een trend, omdat het nu al een paar jaar aan de gang is en het steeds geavanceerder wordt. De online video’s worden ook steeds populairder zoals de virals en videoclips die nu veel op internet worden gezet in plaats van op tv laten zien. Hierdoor is de groei van het filmen met een DSLR fors gestegen, omdat je daarmee met een laag budget een professionele online video kan maken. Het is nu al 4 jaar in de markt en de technologie zorgt ervoor dat je steeds meer kan met een DSLR als het gaan om filmen in HD. Het is een microtrend, omdat het om een product gaat waarmee gefilmd wordt en er duidelijk twee niveaus boven zitten.

Door de technologisering blijft de DSLR zich ontwikkelen en dit is dan ook de megatrend die hierboven zit. Omdat de technologie blijft ontwikkelen in de film industrie, zeker in de opkomende DSLR branche, zie ik de DSLR nog vele jaren mee gaan en ook steeds geavanceerder worden. Deze markt is op dit moment erg populair en de concurrentie tussen Canon en Nikon blijft doorgaan, dus de technologie zal blijven groeien daardoor.

De mesotrend die in het midden zit is voor minder geld, steeds meer kunnen doen. Dit geld eigenlijk alleen maar in de technologische branche, want op veel onderdelen wordt bezuinigd in de wereld, maar niet op de technologie. Het wordt steeds makkelijker om apparaten te maken en worden ze dus ook goedkoper. Door de economische crisis zijn de mensen bang om veel geld uit te geven en worden er ook steeds minder grote aankopen gedaan. Hier wordt op ingespeeld door de bedrijven en ze beginnen steeds meer producten te ontwikkelen waarmee je professioneel aan de slag mee kan gaan voor een niet te hoge prijs. DSLR camera’s zijn daar een goed voorbeeld van, maar ook laptops met een goede processor worden steeds goedkoper. Zo zie je dat de DSLR camera’s een branche is die erg aan het opkomen is, mede door middel van de twee trendniveaus die erboven zitten.

De levenscyclus van de spiegelreflex camera is al een tijd bezig als je kijkt naar de eerste spiegelreflex waarmee je alleen foto’s kon maken. De eerste spiegelreflex camera werd al op de markt gebracht in 1936 door een Duits bedrijf, genaamd Kine-Exakta. Natuurlijk heeft de camera sindsdien een hele ontwikkeling doorgemaakt en is in 2003 de eerste digitale spiegelreflex camera geïntroduceerd. De EOS 300D van Canon was één van de eerste digitale spiegelreflex camera’s op de markt die ‘goedkoop’ voor de consument was. Daarmee kon je nog niet filmen, dat werd in 2009 op de markt gebracht, maar toen was het nog niet gelijk populair. Doordat er nog niet veel verschillende functies waren op de camera voor het filmen en eigenlijk niemand nog wat wist ervan, sloeg het nog niet gelijk aan. Na een paar jaar kwamen er betere camera’s op de markt voor het filmen in HD met een DSLR camera en toen begon de doorbraak. Medio 2010 wisten veel mensen al van het filmen in HD af met een DSLR en begonnen ze de nieuwe types te kopen en uit te proberen. Dit was het begin en sindsdien zijn er steeds betere DSLR camera’s ontwikkeld en is dat nog lang niet tot zijn einde. Ik denk dat het filmen met een DSLR camera aan het einde van de beginfase zit of misschien wel net in het midden. Het is nu ongeveer 2 jaar aan het doorbreken en erg veel bedrijven en professionals gebruiken een digitale spiegelreflex camera om HD films mee te maken. Ik denk dat er nog veel ontwikkeld kan gaan worden voor de DSLR camera’s als het gaat om HD filmen.

Ik denk dat over 10 jaar er al grote speelfilms gemaakt gaan worden met digitale spiegelreflex camera’s. Wat denken jullie?

 

http://www.frankwatching.com/archive/2009/11/19/hd-video-met-een-dslr-camera/#more-44930

http://www.economischecrisis.org/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=1&Itemid=5

http://nl.wikipedia.org/wiki/HDSLR

http://nl.wikipedia.org/wiki/Digitale_spiegelreflexcamera

 

Kris Androg

Advertenties

4 reacties

 1. Hawyin schreef:

  Ik denk dat er niet eens 10 jaar voor nodig is voordat ze spiegelreflex gaan gebruiken voor grote Hollywoodfilms, teminste voor bepaalde scenes. Want wist je toevallig dat er een aantal scenes uit ‘The Avengers’ met een Canon EOS 5D en 7D zijn geschoten? De DSLR is een goeie toevoeging is om bepaalde scenes in een film te filmen (niet alles). Het is goedkoper en de kwaliteit gaat wordt er niet minder op (mits het in combinatie wordt gebruikt).

  Zelf heb ik te weinig verstand van de technologie om te zeggen of het haalbaar is een spiegelreflex de zelfde kwaliteiten te geven als bv. zo’n RED-camera.

  • Hawyin schreef:

   Oeps verkeerd knopje..

   Maar in ieder geval deze camera’s zijn ervoor gemaakt om foto’s te maken. Ze hebben alleen toevallig een extra functie waarmee je toevallig mooi mee kan filmen. De hoofdfunctie blijft alsnog, foto’s schieten.

   Het kan wel zo zijn dat ze ermee bezig zijn de filmfunctie van een spiegelreflex te ontwikkelingen maar het zelfde geld ook voor bv. de RED-camera’s. Deze worden OOK met de tijd beter.

   Ik denk dat het blijft bij af en toe een scene tussendoor te schieten met een spiegelreflex maar niet de eerste keus zal worden voor een high budget Hollywood film.

   15 februari / Hawyin Huynh / 1581383

 2. luuksimonse schreef:

  Het is naar mijn mening uitgesloten dat er binnen tien jaar een high-budget Hollywood film gemaakt zal worden met een DSLR. De spiegelreflextechniek in een DSLR is gemaakt voor fotografie, je gebruikt de spiegel niet tijdens het filmen met een dergelijk toestel. Het is enkel een oplossing voor filmmakers met een beperkt budget of films waarbij de nadruk niet ligt op de beeldkwaliteit.

  Ondanks dat het nu mogelijk is om Full HD te filmen met een kleine scherptediepte (Wat zorgt voor een professionele look), is het beeld van een spiegelreflex in vergelijking met dat van een professionele filmcamera helemaal niet zo geweldig. De wijze waarop de informatie in een spiegelreflextoestel wordt weggeschreven op een geheugenkaart, zorgt ervoor dat door het comprimeren er informatie van het beeld verloren gaat. Daarnaast zijn professionele filmcamera’s veel gebruiksvriendelijker om mee te filmen en zijn er geavanceerdere mogelijkheden vergeleken met een DSLR.

  Een DSLR kan prima presteren in situaties met weinig licht, maar zal het afleggen tegen een professionele filmcamera, die in dergelijke situaties met een grotere scherptediepte dezelfde situatie zal kunnen vastleggen. Kortom er zijn nog genoeg verschillen te noemen waardoor het nu ondenkbaar is dat er Hollywoodfilms met DSLR’s gedraaid zullen worden. Het is wel mogelijk dat de spiegelreflextoestellen zich steeds beter zullen ontwikkelen en dat het verschil kleiner zal worden, maar het blijven fototoestellen.

 3. Renger van Esveld schreef:

  Ik vind het vervelend dat er gefilmd wordt met spiegelreflex camera’s en ben dan ook zeker overtuigd dat dit geen lange toekomst zal hebben. Zelf film ik al jaren met professionele videocamera’s en dat is dan ook niet voor niets. Ik zou ook eigenlijk niet alles willen. Een DSLR heeft namelijk teveel beperkingen ten opzichte van een professionele videocamera.

  Wat namelijk niet geheel onbelangrijk is dat is het geluid. Deze kun je totaal niet regelen bij een DSLR en het enige wat je ermee kunt is een microfoon erop zetten. Leuk voor een vakantie filmpje op youtube, maar waardeloos voor het gebruik van corporate video’s. Ook het zoomen gaat niet zo makkelijk als bij een videocamera, tenzij je duizenden euro’s spendeert aan bepaalde accessoires. Inmiddels heb ik zelf ook gefilmd met een Panasonic camera die filmt als een spiegelreflex maar meer functies heeft dan een normale spiegelreflex. Zelfs dan blijf ik erbij dat een videocamera niet alleen beter is maar ook veel professioneler. Er is niet voor niets een reden dat er nog steeds met videocamera’s gefilmd wordt. Het is daarom ook niet voor niets een fotocamera. Het filmen is een leuke optie maar meer handig voor op vakantie.

  Iedereen denkt ook goed te kunnen filmen omdat filmen met een spiegelreflex mooi scherptediepte effect geeft. Helaas zegt een mooi beeld met een camera verder niks over het filmen en wordt het vakmanschap van cameraman onderschat.

  Ook met de komst van de 4K technologie blijven de videocamera’s belangrijker dan fotocamera’s. Een toekomst zie ik dus niet in de filmwereld met het filmen met spiegelreflex camera’s.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: