Home » Uncategorized » De trends binnen het studentenleven

De trends binnen het studentenleven

Categorieën

Advertenties

Waar vroeger de eeuwige student de trend zuipen en feesten voortzetten, duiken we nu massaal in de boeken. Oke het zuipen en feesten sluiten we niet helemaal af maar doordat de beurs veranderd is wordt de tijdsdruk steeds hoger. We hebben geen tijd meer voor de eeuwige student. Hoe zal het studentenleven eruit zien over een paar jaar? 

In de afgelopen jaren wordt er veel gediscussieerd over langstuderen. Zo was er een periode dat studenten een boete zouden krijgen als ze bijvoorbeeld voor een vier-jarige opleiding langer zouden doen als vier jaar. Dit is jullie waarschijnlijk niet ontgaan want hier was veel ophef over. Uiteindelijk werd de boete opgeheven maar er blijft een druk achter het studeren. Zo krijgt de student na een voltijdige studie geen studiefinanciering meer. Het volledig focussen op je school wordt dus steeds belangrijker.

Daarnaast verschuift het leren vanuit boeken naar het leren vanaf het internet. Zo wordt de trend online leren steeds groter. We worden overspoeld met reclames van o.a. LOI. Een studie die je online volgt. Je hoeft niet meer naar de mediatheek voor boeken, nee dit is allemaal online te vinden.

Netwerken, netwerken en netwerken. Het wordt steeds belangrijker om een goed netwerk te hebben om aan een baan te komen. En het Social Media kanaal Linkedin maakt het mogelijk om zakelijke netwerken te onderhouden. Dit komt onder andere door de economische crisis die voor werkloosheid zorgt. Via via heb je sneller kans om een baan te vinden.

Dit zijn de punten waar wij studenten steeds meer mee te maken krijgen. Maar zijn werkgevers nog steeds op zoek naar hoge gespecialiseerde werknemers? Nee we zijn niet meer op zoek naar gespecialiseerde mensen, we zijn op zoek naar generalisten. “Een generalist is iemand die weinig weet van veel. Dit in tegenstelling tot een specialist, die veel weet van weinig.” Zo zie je de microtrend een studentenbedrijf ontstaan. Studenten gaan geen stage lopen maar gaan samen een studentenbedrijf opzetten. Een studententeam bedenkt hier alles zelf en voert alles zelf uit. Van een product tot een ondernemingsplan. Van aandelen en aandeelhouders tot verkoop en administratie. Zo krijg je van alles wat mee, je weet van alles de hoofdlijnen maar bent nergens specifiek heel erg goed in. Een studentenbedrijf is een microtrend die nog in zijn beginfase staat want ik verwacht dat hier in de toekomst nog veel gebruikt van gemaakt zal worden.

De microtrend om een studentenbedrijf te starten komt voort uit de megatrend individualisme. Het individu staat hier centraal, het allemaal zelf kunnen regelen, zelfstandig zijn. De mesotrend hiervan is de behoefte van de mens om zo hoog mogelijk opgeleid te zijn, we willen slim zijn.

Hoe ziet het studentenleven in 2020 er volgens jullie uit?

Kelly Ariesen
Geplaatst op 15 februari 2013

Bronnen

Internetsites

http://www.ib-groep.nl/Images/Studiefinanciering%20voor%20een%20bachelor-%20of%20masteropleiding%2009-2011_tcm7-16416.pdf

http://www.intermediair.nl/carriere/een-baan-vinden/vinden-en-gevonden-worden/zo-kom-je-aan-een-baan

http://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/persoonlijkheidsmodellen/generalist

http://www.jongondernemen.nl/begeleiders/begeleider-studentenbedrijf.html

Advertenties

3 reacties

 1. hiskemidavaine schreef:

  Als het leenstelsel daadwerkelijk zal worden uitgevoerd in 2014, hebben veel studenten in de toekomst waarschijnlijk een enorme studieschuld. Schulden kunnen dan oplopen tot wel 30.000 euro! Voor sommige studenten kunnen de ouders misschien bijspringen, maar er zijn ook studenten waarbij de ouders niet in staat zijn om extra geld te geven. Deze studenten zullen dan de dupe zijn van de bezuinigingen en misschien wel overwegen om helemaal niet te gaan studeren. Onderzoek van het Centraal Planbureau (op het rapport is nogal kritiek) wijst uit dat, als het leenstelsel wordt ingevoerd, het totaal aantal HBO studenten met 4000 zal afnemen, en op de universiteiten een daling van 3500.

  Het zou toch mooi zijn als er juist wat extra geld naar het onderwijs zou gaan? Dat studenten zich geen zorgen hoeven maken over de studieduur en de kosten die daar aan verbonden zijn, laat de student weer genieten van zijn studentenleven. Laten we de trend van het feesten voortzetten, deze tijd in het leven zou iedereen gegund moeten zijn!

  Hiske Midavaine
  1583019

  Bronnen:
  http://www.nu.nl/politiek/3198271/schuiven-met-geld-onderwijs-mogelijkheid.html
  http://www.cpb.nl/publicatie/deelname-effecten-van-de-invoering-van-het-sociaal-leenstelsel-in-de-bachelor-en-masterfase
  http://www.nu.nl/politiek/3195784/sp-wil-verzet-van-ouders-leenstelsel.html

 2. krisandrog schreef:

  Het studeren is een hele oproer geworden de laatste tijd. Zeker nu met de economische crisis zijn studenten bang om na hun studie een grote schuld te hebben door hun leningen. Studenten die niet in aanmerking komen voor het leenstelsel, wat eraan zit te komen, doen erg hun best om hun studie nu af te maken. De aankomende studenten zullen goed moeten zoeken naar een studie die bij hun past en niet zomaar een studie uitkiezen, omdat ze niet weten wat ze willen en geen zin hebben in een tussenjaar. Ik denk dat de student nu langer gaat nadenken voordat er een studie gekozen wordt. We krijgen meer studenten die hun best gaan doen voor school of we krijgen jongeren die liever gelijk gaan werken, omdat ze echt niet weten wat voor studie ze moeten kiezen.
  In 2020 is het studeren volgens mij niet meer veel via hoge scholen en universiteiten, maar erg veel online en in particuliere instanties die cursussen en opleidingen aanbieden. Als werkgevers steeds meer generalisten willen, dan kunnen veel jongeren online cursussen volgen in verschillende disciplines en komen dan in aanmerking voor meerdere banen. Het leenstelsel heeft grote invloed daarop, want als de studiefinanciering niet meer in delen gefinancierd wordt, dan zijn veel jongeren bang om een grote schuld te hebben na hun studie die ze niet af kunnen betalen en in de problemen komen. Door goedkopere cursussen online of bij instanties te volgen en daardoor toch aan werk zien te komen, hebben die een groot financieel voordeel.

 3. pjjdebruin schreef:

  Studeren is straks alleen nog maar weggelegd voor de rijken. Doordat de overheid alles om wil zetten in een lening. In mijn ogen is dit een heel slecht plan. En als de overheid zo door zal gaan is het straks in 2020 helemaal niet meer mogelijk om ook gezellig een biertje te drinken naast je studie maar wil je zo snel mogelijk alles halen en geen vertraging oplopen want vertraging betekend meer schuld. Ook is het nog maar de vraag hoe gemakkelijk je van je schuld af kan komen als je eenmaal klaar bent. Want kan je in deze tijden gemakkelijk aan een baan komen?

  Juist in de huidige economische tijden vind ik dat Nederland moet investeren in een kenniseconomie. Op die manier kunnen we alleen maar sterker uit zo’n crisis komen. Nu is het moment dat veel mensen toch kiezen voor een studie omdat het lastig is een baan te vinden.

  De overheid zelf zegt dat er alleen maar beter onderwijs van zal komen maar ik trek dit toch echt in twijfel…

  Bron: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/01/18/beter-onderwijs-door-invoering-sociaal-leenstelsel.html

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: