Home » Uncategorized » De digitalisering van informatie

De digitalisering van informatie

Categorieën

Advertenties

Een telefoonnummer zoek je op in het telefoonboek, een recept haal je uit een kookboek en een onbekend adres zoek je op in het stratenboek. Vijftien jaar geleden was dit nog de normaalste zaak van de wereld, maar inmiddels zijn we op digitaal gebied in een stroomversnelling geraakt, waardoor dit soort uitspraken menigeen de wenkbrauwen zullen doen fronsen. Waar je vroeger naar een specifiek drukwerk greep, is dit alles nu met enkele muisklikken online beschikbaar. Informatie verkrijgen is in ons alledaagse handelen grotendeels verplaatst van papier naar het wereld wijde web.
 
Sinds de personal computer betaalbaar werd voor iedereen, is er een duidelijke opmars zichtbaar van de digitalisering van informatie. Zelfs voordat er grootschalig gebruik werd gemaakt van het internet, was deze trend al zichtbaar. Zo werden er bijvoorbeeld encyclopedieën gedigitaliseerd, die vervolgens op CD-ROM verkrijgbaar waren. In plaats van een boek te pakken, was het mogelijk om doormiddel van zoekwoorden de artikelen te vinden waar je naar opzoek was. Enkele jaren later werd het de normaalste zaak van de wereld om in plaats van de encyclopedie op CD-ROM, Wikipedia te raadplegen met gebruik van het internet. Deze ontwikkeling is te zien op gebied van allerlei vergelijkbare drukwerken, die nu overal en gratis te raadplegen zijn via een internetverbinding en je smartphone, tablet of computer.
 

encarta

De Microsoft Encarta Encyclopedie was een van de bekendste encyclopedieën op CD-ROM.
 
Behoefte aan digitale informatie

De digitalisering van informatie is een megatrend, die zich nu nog steeds verder door ontwikkeld. Onze gehele maatschappij is hier getuigen van geweest de afgelopen twee decennia en heeft hier in veel gevallen ook veel baat bij gehad, want het is nu een stuk eenvoudiger om informatie op diverse gebieden binnen enkele seconden ter beschikking te hebben. Na de start van deze megatrend is er op consumentenniveau een steeds grotere behoefte ontstaan om daadwerkelijk alle beschikbare informatie in de digitale wereld inzichtelijk te krijgen (behoefte aan digitale informatie: mesotrend) en deze behoefte heeft er ook voor gezorgd dat dit binnen enkele jaren tot stand is gekomen.
 
Een voorbeeld van een microtrend op dit gebied zijn de diverse soorten E-readers die de afgelopen jaren op de markt zijn verschenen. Ondanks dat het gedrukte leesboek nog steeds het meest tot de verbeelding spreekt, is het digitale boek aan een enorme opmars bezig. Het is nu mogelijk om een enorme stapel boeken, tot je beschikking te hebben in slecht één enkel draagbaar apparaat. Ondanks dat het grote publiek deze trend nog niet volgt, is de verwachting dat deze opmars zich in de komende jaren dusdanig zal doorzetten dat het bezitten van een laptop zelfs minder zal voorkomen, dan het hebben van een E-reader.
 
Tientallen boeken in een draagbare tas

De digitalisering van informatie is een trend die de komende jaren zich nog verder zal ontwikkelen en het einde is nog lang niet in zicht. Er zijn immers nog genoeg drukwerken die we gebruiken in ons alledaagse leven, die misschien over enkele jaren allemaal verdwijnen ten koste van slechts één enkele E-reader en het gebruik van internet. Wie weet is het gebruik van schoolboeken over een paar jaar niet meer gebruikelijk, maar is het de bedoeling dat je je E-boeken online besteld en voortaan alleen nog maar een E-reader bij je draagt. Brugklassers met enorme rugtassen is dan nog slechts een beeld uit het verleden en dat zou de inhoud van dergelijke tassen drastisch verminderen.
 

plasticlogic_e-reader-NRC

Is dit het beeld dat we over enkele jaren in het onderwijs zullen zien?
 
Addertje onder het gras

De digitalisering brengt ook een andere kant met zich mee, namelijk het illegaal downloaden van content. Het ligt in de lijn der verwachting dat het straks mogelijk zou kunnen zijn om elk gewenst boek, wat nu in de boekhandel ligt of zich in de bibliotheek bevindt, straks gratis beschikbaar zal zijn voor iedereen met een E-reader. Op het gebied van muziek en films is dit al jaren een probleem, maar de artiesten achter deze content kunnen hun inkomsten bijvoorbeeld ook genereren uit respectievelijk performances en bioscoopbezoek. Op het gebied van drukwerk zullen er wat dat betreft aanzienlijk minder mogelijkheden zijn en dit kan ervoor zorgen dat deze markt een enorme financiële klap te verwerken zal krijgen, met alle gevolgen van dien. Hoe zouden we ervoor kunnen zorgen dat het schrijven van boeken in de toekomst niet voor een enkeling zal zijn weggelegd?
 
Bronnen:

http://www.frankwatching.com/archive/2009/09/07/e-reader-in-het-onderwijs/

http://www.siob.nl/bibliotheekmonitor/trends-media-informatie/boeken/e-books-en-e-readers/item95

http://www.rathenau.nl/themas/thema/project/digitalisering-van-de-openbare-ruimte.html

http://home.deds.nl/~timkr/pws/digitalisering_van_de_leefwereld.pdf

http://www.leraar24.nl/dossier/3779

http://ddi.nl/nieuws/onderwijs-ziet-voordelen-digitalisering-documentinstroom/
 
Luuk Simonse

Advertenties

1 reactie

  1. Vishal Gangadin schreef:

    Dat een schrijver of drukwerkproducent op deze ontwikkeling moet inspelen is duidelijk. Voorlopig hebben we nog te maken met generaties die liever een papieren krant of een boek in hun handen hebben dan het naar beneden swipen op de e-reader. In de toekomst zal dit veel minder worden, omdat de gewoonte van het doorbladeren van een krant, boek, reclamefolder uiteindelijk meer zal verdwijnen uit het dagelijks beeld.

    Om ervoor te zorgen dat het schrijven van boeken niet voor een enkeling weggelegd is vind ik om bovenstaand reden ook een erg lastige vraag. Ik denk dat de maatschappij het nu en vooral in de toekomst alleen maar handig vind om zo’n berg van informatie in handformaat elke dag op zak te hebben en dat het meer een principe kwestie voor sommige zal worden om bijvoorbeeld een fysiek boek bij de boekhandel te kopen.

    Veel mensen zien al een groot voordeel dat wanneer men op vakantie gaat ze 100gr aan gewicht meenemen met een geheugen vol gepropt met 350 boeken. Een schrijver die geen verstand heeft van deze technologie raad ik aan om het technische gedeelte dus uit te besteden wanneer hij of zij besluit digitaal te gaan. Dit brengt wel meer kosten met zich mee en dus de wordt de drempel verhoogd of je het boek wel of niet wil schrijven.

    Lijkt me interessant om deze ontwikkeling wat fanatieker te volgen aangezien ik zelf mijn nieuws inderdaad op mijn smartphone of internet lees, maar een boek toch liever in m’n hand heb. Kijken waar ik zelf sta over een paar jaar.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: