Home » Uncategorized » Beweeg voor je leven

Beweeg voor je leven

Categorieën

Advertenties

Zombies, Run! Jij bent één van de laatst overgebleven mensen op aarde. Jou taak is het om de basis te verlaten om water, voedsel en batterijen voor de nog levende community te verzamelen. Via je oortje dat aan je iPhone is gekoppeld krijg je aanwijzingen waar je heen moet rennen. Wanneer je niet hard genoeg rent komen de zombies steeds dichter, tot je ze in je nek kan horen hijgen. Wanneer je weer terug bent op de basis krijg je de statistieken te zien van je prestatie.1, 2

Hierboven staat één van de populairste sportapplicaties beschreven voor op je smartphone. Via je smartphone voer je hardloopoefeningen uit op een speelse manier. Daarnaast houdt het de afstand, tijd en snelheid bij tijdens het rennen en krijg je aan het einde een mooi overzicht van alle statistieken. Zo is het mogelijk om over een langer termijn je vooruitgang goed in kaart te brengen.
Zombie, Run! is niet de enige sportapplicatie. Ze bestaan in veel verschillende soorten. De sportapplicaties zijn een heuse microtrend geworden. Door deze applicaties te gebruiken werk je aan een energiek en gezond lichaam.

Het hebben van “genoeg beweging” is een belangrijke meso trend in groei. Het is belangrijk om een energiek en fit lichaam te hebben. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om er fit uit te zien. Dit alles komt uit de megatrend om een ‘gezonde levensstijl’ te hebben. Het wordt steeds belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Al dat ongezonde eten, roken en weinige bewegen kan niet meer. Je moet goed voor je lichaam zorgen.
Daarnaast wordt het leven steeds meer verweven met de technologie en heeft de megatrend technologisering ook een grote invloed.

De ontwikkeling van de sportapplicaties3 voor op de smartphone en tablet zijn hier een gevolg van. Dit helpt vooral doordat zij de sporter stimuleren tijdens en na het sporten. Wanneer er gesport wordt geeft de applicatie aanwijzingen en moedigt hij de sporter aan. Daarnaast krijgt de sporter een overzicht van alle statistieken. Deze stimuleert op zijn beurt weer de wil om te verbeteren. Hierbij heeft de gebruiker ook nog de optie op de statistieken via sociale netwerken te delen met vrienden en familie. Zo kunnen ze elkaar uitdagen en worden ze door hun omgeving aangemoedigd.

Motion fitness

(Sportapplicatie: Motion Fitness)

Binnen Nederland zijn er nu al vele andere populaire applicaties bij gekomen die het hardlopen ondersteunen zoals: Get Running, Runkeeper en FigureRunning. Bij de laatste is het de bedoeling om met behulp van je navigatie figuurtjes op de kaart te rennen. Andere populaire applicaties met fitness oefeningen zijn Fitness Pro, British Military training en 365days Push-ups. Daarnaast bestaan er ook yoga en pilates applicaties als Yoga Free: 250 Poses & Yoga Classes, YogaHour en Motion Fitness.3

Een bedrijf dat sterk op deze trend inspeelt in Nike. Zij gaan nu al veel verder dan een enkele applicaties en strijden voor een gezond, energiek en fit lichaam. Zo hebben ze sportbanden ontwikkeld met onder andere GPS systemen om de weg te onthouden, hartslag en calorieën tellers, timers en een snelheidsmeter. Gecombineerd met de chips in sportschoenen die nauwkeurig elke stap tellen zijn ze behoorlijk nauwkeurig. Alle data wordt naar de applicatie gestuurd en opgeslagen. Aan de hand van de verkregen data kunnen zij de sporter weer nieuwe tips geven om hun conditie te verbeteren.4
De Nike Hyperdung+ gaat echter nog verder. Deze schoen is speciaal ontworpen voor de basketballer. Aan de hand van chips in de schoenen wordt het aantal stappen per seconde, de snelheid, de hoogte van een sprong en het aantal sprongen gemeten. Hiermee krijgt de basketballer de kans om zijn eigen grenzen te verleggen.
Door de steeds meer geavanceerde techniek zullen er nog veel meer sportapplicaties met hun eigen mogelijkheden bij komen en zal deze trend nog veel verder blijven groei.5

Ook bij andere sporten zal het in de toekomst mogelijk zijn om zo’n app. te gebruiken. In hoeverre zal de sport met technologie in de toekomst verweven worden?

 1. www.zombiesrungame.com
 2. www.iphoneclub.nl/172938/zombies-run-hardlopen-met-je-iphone-achtervolgd-door-zombies
 3. www.iphoneclub.nl/159686/goede-voornemens-15-iphone-apps-om-te-sporten-en-weer-fit-te-worden
 4. http://nikeplus.nike.com/plus/products
 5. http://store.nike.com/nl/en_gb/?l=shop,pdp,ctr-inline/cid-300/pid-699222/pgid-699221

Elise van Breda
1587255
15-2-2013

Advertenties

4 reacties

 1. ruudvdveer schreef:

  Leuk artikel! De opkomende sportapplicaties sluit erg aan bij mijn post over gamification. Het toevoegen van spelelementen om meer voeldoening uit een bezigheid te halen en uiteindelijk een actievere houding ten op zichten van hardlopen te krijgen in dit geval.

  Zelf zie ik al jaren een toename aan technologische middelen op sportprestaties te verbeteren. Ik heb het voornamelijk over teamsporten. Wij maken al jaren gebruik van videoanalyses in combinatie met software om een wedstrijd, training of de tegenstander te analyseren. De trend is het automatiseren van deze analyses met nieuwe software. Ga maar eens naar een professionele training kijken van bijvoorbeeld hockey of voetbal. Ze trainen met zenders op hun lichaam zodat de medische staf hun bloeddruk, polsslag, hartslag, ademhaling en dus algemene gezondheid tijdens het sporten kunnen controleren. In de toekomst zal dit alleen maar belangrijker worden en zal sporten inderdaad meer verweven worden met technologische hulpmiddelen.

 2. rutgerwink schreef:

  Wekelijks trek ik mijn hardloop schoenen aan om een rondje te gaan rennen. Een app die daarbij je kan helpen is uiteraard echt leuk. Toch denk ik dat het niet voor iedereen is weggelegd. Hardlopen is voor sommige mensen een hobby andere mensen gebruiken het om na te kunnen denken en een derde heeft het echt nodig. Het gebruik van apps heeft daarom ook bij verschillende mensen belang. Zo zijn er mensen die het dolgraag op facebook posten hoeveel ze hebben gelopen. Andere zijn verzot aan statistieken en weer een ander kan er niet warm van worden. Persoonlijk heb ik een beetje ritmische muziek nodig en het liefst niet al te veel drukte. De megatrend en de meso trend zijn duidelijk. Er wordt en moet meer gesport worden. Dat dit samen gaat met vitaler leven is in veel micro trends terug te vinden. Toch denk ik dat bij het hardlopen apps niet gaan domineren. De apps zijn alleen weggelegd voor enkele subgroepen in de groep hardloper.

  Rutger Wink
  1585514

  Bronnen
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sixtostart.zombiesrun
  http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/beweging/

 3. Tom Jansen schreef:

  Vanuit mijn ervaring met een hardloopgroep, heb ik het afgelopen jaren de techniek steeds meer binnen zien vloeien. Waar een paar jaar gelden de hartslagmeter nog volop werd gebruikt om sportprestaties te monitoren en trainingen te berekenen, zie ik het laatste jaar toch vooral heel veel sportapplicaties en geavanceerde sporthorloges opkomen.
  De hobbyist heeft een smartphone met een applicatie die de snelheid, hoogte en calorieverbruik bijhoudt, de meer fanatieke loper heeft dit (en vaak nog veel meer) allemaal in een horloge zitten. Want de hele weg op je telefoon kijken is ook niet alles en een koptelefoon opdoen, wanneer je met de groep loopt, is ook niet heel erg gezellig.
  De horloges zijn trouwens ook heel goed te gebruiken bij andere sporten, zoals bijvoorbeeld schaatsen en fietsen. Ook de nauwkeurigheid van applicaties blijft nogal achter bij de nauwkeurigheid van de sporthorloges. Echter een smartphone heb je vaak al in je bezig en een horloge moet je nog aanschaffen.

  Ik denk dat in de toekomst het monitoren van prestaties en gezondheid alleen maar belangrijker gaat worden. En met bijvoorbeeld het mogelijk nieuwe Apple horloge is het bezwaar tegen de praktische functionaliteit van de smartphone met sporten ook van tafel. Mijn mede sporters vinden het steeds belangrijker om op papier goed te lopen, dan te kijken naar het plezier dat aan het hardlopen is opgedaan. De individualisering zorgt er ook voor dat de prestaties die via online community van bijvoorbeeld Nike of Garmin ook goed te vergelijken zijn. Ik denk inderdaad dat het straks rennen voor je leven wordt, anders hoor je er echt niet meer bij.

  Tom Jansen
  1583056

  Bronnen
  http://www.bol.com/nl/m/elektronica/mini-sce-nike-sportwatch-gps-hardloop-horloge/index.html
  http://www.sportnext.nl/berichten/20111118_hardlopen_en_gps_als_app_op_je_phone_of_en_apart_horloge_deel_1
  http://www.nu.nl/gadgets/3198499/smart-watch-van-apple-komt-er-echt.html
  http://connect.garmin.com/

 4. Renger van Esveld schreef:

  Als ik zelf ga hardlopen gebruik ook ik een applicatie op mijn telefoon om mijn statistieken bij te houden. Dit daagt mij vooral uit om de volgende keer het weer beter te doen. Zo zie je uiteindelijk ook steeds meer progressie.

  Zoals in het artikel staat over de Nike+ Basketball is dit goed voor de topsport. Ik denk dan ook dat deze techniek veel verder zal worden ontwikkeld voor andere sporten. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld voetballers meten wat hun zwakke plekken zijn en wat beter is voor hun lichaam en prestaties. Je zou het vals spelen kunnen noemen maar ik noem het meer een slimme manier om je prestaties te verbeteren.

  Het probleem is vaak ook dat mensen op een verkeerde manier sporten. Verkeerde houdingen of een andere manier van rennen. Met technologie kun je de mensen hierop aanspreken en zeggen hoe ze het beter kunnen doen. Het is natuurlijk ook super leuk dat je dit kan delen met je vrienden en er een spel van kunt maken.

  Mijn persoonlijke gedachte is dat de hele techniek met sport nog veel groter zal worden. Bij tennis wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van video techniek om te kijken of de bal wel écht buiten de lijn is. Bij voetbal willen ze dit ook gaan toepassen maar dit is nogal in opspraak. Dus ik denk dat niet alle technologische ontwikkelingen bij sport zullen toegepast worden. Maar het maakt het allemaal wel een stuk makkelijker.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: