Home » Uncategorized » Alles online!

Alles online!

Categorieën

Advertenties

Socialisering
Daar waar je vroeger gewoon bij de buren aanbelde om een kopje suiker te lenen, stuur je nu eerst een Whatsapp. Dit is in mijn ogen een voorbeeld van de socialisering samen met de Technologisering. Deze megatrend gaat nu verder op een ander gebied. Denk bijvoorbeeld eens aan Facebook, Twitter, Hyves, email, Whatsapp. Op deze manier kunnen we altijd met elkaar in contact staan. De mesotrend social media zorgt er dus voor dat we altijd met elkaar in contact kunnen staan en dat we een profiel van ons kunnen aanmaken. Met zo’n profiel kan je allerlei informatie over jezelf kenbaar maken. Een voorbeeld binnen de social media is de microtrend intagram. Hiermee kan je gemakkelijk foto’s maken, bewerken en uploaden. Zelf vraag ik me af of het goed is om zoveel online te doen. Zo zie ik bijvoorbeeld vaak groepjes mensen in de kroeg die alleen maar met hun telefoon bezig zijn. Ik ben er daarom ook voor om in gezelschap van vrienden zo min mogelijk met die telefoon te doen. Vroeger konden we toch ook gewoon een hele speelfilm kijken zonder om de zoveel minuten die telefoon te pakken. Wat vinden jullie van deze vooruitgang? En is het wel een vooruitgang? Of gaan sommige dingen te ver en hoeven we niet alles online te zetten?

 

Philip de Bruin

Advertenties

3 reacties

 1. Kelly Ariesen schreef:

  Ik ben van mening dat de mens de balans binnen de samenleving kwijt is, de digitalisering heeft hierin een grote rol gespeeld. We zitten massaal met z’n alle achter onze smartphones, die overigens steeds verbeteren zelfs als je denkt dat het niet beter kán. Als je in de trein zit zie je niemand zonder smartphone in zijn/haar handen (op een enkele opa en oma na). We zijn op een punt gekomen waar we onszelf daarvan bewust gaan worden. We gaan “oude” bordspellen digitaal maken, we zijn weer op zoek naar die “oude” gezelligheid.

  Om terug te komen op je vraag ben ik het er zeker mee eens dat sommige dingen te ver gaan. Niet alles hoeft online te staan en daarom irriteer ik me ook aan mensen die op Facebook zetten wanneer ze hoofdpijn hebben, of hun teen hebben gestoten.

  Een vooruitgang van digitalisering is het zeker, je ziet wat de techniek tegenwoordig met de mens kan doen. Maar of het een vooruitgang is van socialisering dat betwijfel ik. Je kan makkelijk met elkaar in contact staan en je kan mensen over de hele wereld spreken maar het is zo weinig meer waard. Je hebt gerichter contact, als je even snel wat wil weten, als je even een pak suiker nodig hebt. Toch verwacht ik dat we zometeen weer massaal terug verlangen naar de ouderwetste gezelligheid en tijd voor elkaar vrij maken.

 2. krisandrog schreef:

  Het is zeker wel een vooruitgang in de digitalisering, maar het heeft zijn voor -en nadelen. Vroeger toen de digitalisering nog niet een trend was, ging alle communicatie nog heel persoonlijk. Je ging naar elkaar toe om wat te zeggen of om gezellig een praatje te houden, je schreef persoonlijke brieven enz. Hier was alles nog erg interpersoonlijk, maar toen de digitalisering op kwam, werden de normen en waarden van sociaal contact veranderd. Van het gezellig praten bij elkaar thuis, zit je nu in je eigen huis via de telefoon elkaar te whatsappen. Je kan elkaar nu ook voorliegen op het internet over wie je bent. Je kan van alles verzinnen voor degene die je niet kennen en nog nooit gezien hebben. Vroeger moest je elkaar eerst zien, wilde je elkaar kennen. Nu kan je iemand kennen en elkaar nog nooit gezien hebben.
  Als je kijkt naar het gemak van contact hebben met iemand, dan is de digitalisering van het sociale contact zeker een vooruitgang met voordelen. Je bent overal bereikbaar en je kan altijd in contact met iemand komen, wanneer je maar wilt. Je kan ook in één keer heel veel mensen bereiken door bijvoorbeeld Social media advertising. Dit is natuurlijk handig voor bedrijven die iets willen promoten.
  Als je de voordelen en de nadelen tegen elkaar opweegt, dan vind ik de voordelen toch meer wegen. Door de digitalisering is het in de wereld een stuk makkelijker geworden om te communiceren, zeker voor de bedrijven. De ouderwetse gezelligheid van vroeger is wel weg, maar ik denk dat we door teveel whatsappen, Facebooken en Twitteren, we wel weer naar die oude tijd terug verlangen.

 3. Jorinde Boon schreef:

  Ik denk dat het zeker een vooruitgang is, omdat het zich steeds verder (vooruit) ontwikkeld. Maar dat wil niet zeggen dat het alleen maar positief is. Ik denk dat elke trend voor iedereen zowel voor- als nadelen met zich meebrengt.

  Voor mij is het een vooruitgang dat je nu met veel meer mensen contact kan onderhouden als vroeger. Met familie die aan de andere kant van de wereld zit, maar ook met een vriend of vriendin die aan de andere kant van het land woont. Ook is het gemakkelijker om contacten van vroeger weer terug te vinden, en een vriendschap zo nieuw leven in te blazen.

  Wat ik inderdaad ook jammer vind, is dat we met onze smartphone constant in contact willen staan met andere mensen, ook als we niet alleen zijn. Als je met een groep vrienden bent, dan zou je toch eigenlijk helemaal geen behoefte hoeven te hebben aan contact met iemand anders via je telefoon?

  Misschien is het ook niet eens altijd de behoefte aan contact met iemand anders, maar meer een verplichting. Als je via whatsapp in gesprek bent met iemand, dan kan je het niet (altijd) laten om gewoon een paar uur niet te reageren. Zeker niet omdat de ander ziet wanneer jij voor het laatst online was. Vroeger kon makkelijk een week wachten met het beantwoorden van de brief naar je pen-vriend of opa & oma, en vervolgens de postbode de schuld geven.

  Maar ik hoor van steeds meer mensen dan ze zich irriteren als ze met iemand zijn die steeds op zijn of haar telefoon bezig is, dus misschien dat er hier een tegentrend aan zit te komen?

  Jorinde Boon
  18 februari 2013
  1571494

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: