Home » Uncategorized » Feminisme

Feminisme

Categorieën

Advertenties

Aletta Jacobs, 1912, wie kent haar niet. Als je deze naam hoort, denk je waarschijnlijk gelijk aan feminisme. Feminisme is dan ook de megatrend die ik wil uitlichten.

 

‘Het enige recht van de vrouw is de aanrecht’, wordt nog wel eens gezegd. Tegenwoordig is deze uitspraak totaal omstreden. Vrouwen betreden hoge posities op de arbeidsmarkt en zijn niet bij voorbaat huisvrouw.

 

Volgens de grondwet:

 

Artikel 1: Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Ze zijn begiftigd met verstand en geweten en behoren jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen

 

Artikel 2.1: Een ieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst of andere status.

 

Artikel 23.3: Een ieder zonder enige achterstelling, heeft recht op gelijk loon voor gelijke arbeid.

 

Vroeger was dit andere koek. De vrouw was huisvrouw en de man zorgde voor het inkomen. Hier was bovendien niks tegenin te brengen.

 

Nu is dit gegeven totaal omgedraaid. Vrouwen gaan maar al te graag aan het werk en willen ook zorgen voor een inkomen. De mesotrend bij deze is dat steeds meer vrouwen aan het werk gaan. Wij, vrouwen, zijn niet alleen goed voor het aanrecht. Wij hebben hersens gekregen en kunnen, net als de man, evengoed een baan hebben. Met of zonder hoge functie.

 

Vrouwen zijn aan het werk, maar wat moet er dan gebeuren met de kids? Hier zie je een microtrend opkomen; steeds meer mannen worden huisman. Ze nemen de plaats in die de vrouw vroeger had. Wanneer dit niet het geval is, zie je ook veel kinderen naar de crèche gebracht worden. Het hoeft niet meer zo te zijn dat de vrouw geen baan heeft en thuis de huisvrouw speelt. Dat staat niet meer voor zich.

Een op de vijf vrouwen is de voornaamste én enige verdiener in huis. In de jaren ’60 was dit slechts 4 procent van de vrouwen.

 

Wat vind jij, deze verandering van huismoeder tot huisvader is logisch of vind je dat het vroeger beter was verdeeld?

 

http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/20356024__Steeds_meer_mannen_huisvader__.html

Advertenties

2 reacties

 1. mereldiepstraten schreef:

  Het is een verandering, dus dat is even wennen. Je bent het niet gewend dat je een man thuis bij de kinderen ziet zitten en de vrouw de deur uit gaat. Maar ik vind het wel goed dat het gebeurd. Vrouwen willen ook voor hun eigen inkomen zorgen om daar weer leuke dingen mee te doen, ze willen niet alleen maar afhankelijk van hun man zijn. Ik vind niet dat het vroeger beter verdeeld was, een vrouw mag ook haar passie volgen wat ze leuk vind om te doen en is niet alleen maar goed voor het huishouden en het zorgen voor de kinderen. Het zijn ook de kinderen van een man, dus die mag daar ook voor zorgen. Vrouwen hebben een grotere rol gekregen in deze samenleving. Vrouwen hebben tegenwoordig stemrecht, kunnen gaan studeren op universiteiten en hoge scholen en kunnen deelnemen aan het bestuur van belangrijke organisaties.

  Feminisme wordt nog niet door iedereen gewaardeerd. In sommige landen en culturen hebben vrouwen nog steeds niks te zeggen, mogen ze nog steeds geen eigen mening hebben. Dit zou ik graag anders zien, dat ook daar het feminisme komt. Verschillen tussen vrouw en man zullen er natuurlijk altijd wel blijven. Zoals ze zeggen; vrouwen kunnen geen auto rijden (wat natuurlijk niet waar is;)). Maar het is nu al veel beter verdeeld tussen vrouwen en mannen dan vroeger.

  15 februari 2013

  Merel Diepstraten

  1585536

 2. pjjdebruin schreef:

  Ik vind dat een man net zo goed voor de kinderen kan zorgen als de vrouw. Wanneer de vrouw meer ambitie heeft om carriere te maken dan de man dan vind ik het goed als de man thuis voor de kinderen zorgt. Ik weet niet of het goed is als beide gaan werken. Wat je veel ziet is dat er een au pair in huis komt en de kinderen hun ouders dus voornamelijk ’s ochtends even zien en ’s avonds bij het eten en natuurlijk in de weekenden. Wanneer je kinderen hebt is dit een hele verantwoordelijkheid en daarom vind ik dat je dan ook dat een van de ouders thuis moet blijven om voor het kind te zorgen.
  Om terug te komen op het hele feminisme, dat vind ik een goede ontwikkeling. In mijn ogen zijn vrouwen niet minder dan mannen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: