Home » Uncategorized » How we gave the finger to record companies

How we gave the finger to record companies

Categorieën

Advertenties


Engeland kent een 3-strike-law5. In Amerika worden er boetes van in de tienduizenden uitgedeeld aan burgers. In Nederland kennen we de net-neutraliteitswet en we zien de videotheek langzaam verdwijnen. Ik heb het natuurlijk over het downloaden van auteurs beschermde content.

Shawn Fanning, John Fanning en Sean Parker schreven in 19991 het programma Napster. Dit programma was het begin van het einde. Napster was een indexeren programma van de content van al zijn gebruikers, een bestanddelingservice. Wanneer je Napster installeerde kende je het een map toe die daardoor beschikbaar werd voor alle gebruikers. De kracht van het program zat hem in het gegeven dat wanneer twee mensen hetzelfde bestand hadden je vanuit beide bronnen deze kon downloaden. Het peer to peer protocol was de basis voor een wereldwijde chaos op het gebied van de distributie van muziek. Opeens was het mogelijk om een mp3 te downloaden. Daarvoor hoefde je dus niet meer eerste naar de winkel om vervolgens je cd thuis te rippen. Ook toen gingen de verschillende platenmaatschappijen  in de remmen. Met een uiteindelijke rechtszaak die Napster de das om deed in 2001 was het voor napster voorbij. Maar al snel kwamen er programma’s die eigenlijk hetzelfde deden. Wie kent Kazaa, Morpheus en Bearshare nou niet?

Maar de mensheid had vrijheid geroken. Het vanuit huis je muziekverzameling verbreden had namelijk wat voordelen. Je hoefde immers niet meer naar de winkel om door talloze muziek cd’s te graven. Daarnaast kon je ineens muziek luisteren wat niet persé onder jouw muzieksmaak viel. Iets wat in de muziekwinkel met zo’n koptelefoon aan de kassa ook maar een vervelend werkje was.

In 2001 Schreef Bram Cohen het bittorrent protocol3. Pas toen was de chaos compleet. Het programma logde welke computers een bepaalde content hadden en uploaden. Dit leggen trackers vast in een torrent bestandje. Net als Napster was dit een voorbeeld van decentralisering van content. Met als gevolg dat er niemand tot verantwoording kon worden geroepen. Er wordt tot op de dag van vandaag geprobeerd om de verschillende programma’s waarmee torrents kan downloaden aan ta pakken. Maar omdat de schrijvers van deze programma’s hun dienst helemaal niet bedoeld hebben voor auteur beschermde content valt er weinig aan te klagen.

De hoogste boete ooit voor downloaden bedroeg 1,5 miljoen USD2. Behalve de verschillende platenmaatschappijen zijn er ook enkele organisatie die zich in zetten voor de belangen van auteurs. Dit doen ze door de illegale distributie van content tegen te gaan maar zij verdelen bijvoorbeeld ook de toeslag die op mediadragers zit. In Nederland kennen we de naam Buma/Stemra4.

Maar is het nou illegaal dat downloaden? De opvattingen hierover verschillen per land. In Nederland kennen we de wetgeving als volgt. Downloaden, Content binnen halen, is niet illegaal. Uploaden, Content versturen, is wel illegaal. Maar ook dit is omstreden omdat je bij bijvoorbeeld Torrents zelf ook upload terwijl je aan het downloaden bent. Maar het is lastig te zeggen of je een nummer ook hebt gedeeld als je niet het gehele bestand hebt verstuurd. Bijvoorbeeld wanneer jij maar 10% van het nummer hebt verstuurd en de rest van andere uploaders afkomt. Maar zelfs dan, Is het diefstal als ik iets download was ik anders nooit had gekocht. Is elke download een diefstal of alleen wanneer er een koop door verhinderd wordt. En als ik iets download heb ik dan iets gestolen of heb ik iets gedupliceerd. Al deze vragen zijn nog niet beantwoord. De overheid en de wetgeving moet hier snel een oplossing voor vinden.

Eén ding is duidelijk. De distributie van content is sterk veranderd de laatste tijd. En de platenmaatschappijen blijven achter in het herzien van hun distributie model. Langzaam komen er alternatieven op de markt, Itunes, spotify. Maar nog geen is goed genoeg gebleken om het downloaden uit te bannen. Duidelijk is dat Downloaden echt een trend is geworden. En of het een net opkomende mesotrend is of een stervende trend moet  de komende tijden nog blijken. Welk verdienmodel gaat downloaden een stervende trend maken volgens jullie? Of is het download platform wat er nu staat juist de fundatie voor een nieuw verdienmodel?

Rutger Wink
1585514

1* http://en.wikipedia.org/wiki/Napster
2* http://music.yahoo.com/blogs/amplifier/minnesota-mom-hit-with-15-million-fine-for-downloading-24-songs.html
3* http://bramcohen.com/
4* http://www.bumastemra.nl/
5* http://en.wikipedia.org/wiki/Three-strikes_law

Advertenties

1 reactie

 1. Renger van Esveld schreef:

  Downloaden is denk ik nog lang niet aan zijn eind toe. Een site als piratebay die door rechters uit de lucht gehaald wordt is nog steeds niet offline. Ziggo en XS4ALL hebben deze laten blokkeren maar nog steeds zijn er meerdere providers die deze nog steeds door laten. Ook zijn er verschillende manieren om deze blokkering te ontwijken.
  Het zal ook lastig worden om mensen te laten stoppen met downloaden omdat dit ook weer te maken heeft met privacy en de vrijheid die wij in Nederland allemaal hebben.

  Uit een wat ouder artikel is ook gebleken dat er zelfs artiesten VOOR het downloaden zijn. Juist omdat zo mensen makkelijk in contact komen met andere muziek. Zelf begrijp ik de artiesten. Vroeger moest je naar een cd winkel om daar een cd te luisteren totdat je deze ging kopen. Nu download je muziek en als je het goede muziek vind kun je alsnog de cd kopen om de artiest te steunen. Zelf doe ik dat ook op deze manier. Ik wil eerst zeker weten of ik het voldoende waard vind om een cd te kopen. Daarnaast zullen mensen alsnog naar optredens en concerten gaan als zij deze artiest goed genoeg vinden.

  Daarnaast denk ik wel dat Spotify en iTunes goede oplossingen bieden. Het kunnen downloaden van één enkel nummer of een album is natuurlijk geweldig. Zo hoef je niet een hele cd te kopen maar het nummer dat jij leuk vind. Spotify is daarnaast ook geweldig. Het is zowel gratis als betaald waardoor je zelf kunt kiezen wat je wilt gebruiken.

  Ik denk dat het downloaden zal blijven bestaan maar dat een nieuwe dienst als Spotify een goede oplossing is voor de toekomst!

  http://www.ikwilthepiratebay.nl/
  http://nos.nl/artikel/454024-definitief-geen-downloadverbod.html
  http://zaplog.nl/zaplog/article/britse_artiesten_tegen_harde_aanpak_downloaders

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: