Home » Uncategorized » Vervaging van fysieke en virtuele wereld

Vervaging van fysieke en virtuele wereld

Categorieën

Advertenties

Google’s Project Glass heeft sinds de presentatie van zijn prototype een hoop rumoer gecreëerd. Is dit dé te verwachten trend van 2014? Project Glass is een bril waar een kleine computer is ingebouwd. Op de brilglazen kan informatie geprojecteerd worden zoals afbeeldingen of tekstberichten, zoals sms’jes, navigatie en het weer. Daarnaast is het ook mogelijk om foto’s te maken met Project Glass. Deze nieuwe gadget komt volgens Google dit jaar nog op de markt en gaat rond de $1.500,- kosten, omgerekend ruim €1100,-. [1] Ondanks dat Google Glass nog niet in de markt is, weten we wel nu al dat het een trend zal worden. Het is vernieuwend en sluit aan op onze huidige behoeften. Het heeft dan ook zeker een maatschappelijke meerwaarde en zal blijvende gevolgen hebben voor toekomstige ontwikkelingen.

 

glass_photos3

Deze trend staat nog in zijn kinderschoenen. De trend is wel al bekend, maar heel vernieuwend. Hoe Project Glass in werkelijkheid zal werken, zullen we later dit jaar meemaken. Als we Google moeten geloven, zal Project Glass alle functionaliteiten van een smartphone bevatten. Het is dan ook niet erg verrassend dat Apple niet veel later patent aan heeft gevraagd op Apple’s variant van Project Glass. Dit zullen de eerste producten zijn die Augmented Reality toegankelijk maken voor de consumentenmarkt. Hiermee wordt het schakelen tussen de fysieke en virtuele wereld vergemakkelijkt.

De mesotrend is de verschuiving en samenvoeging van de verschillende mediavormen. Waar we 10 jaar geleden nog een telefoon hadden waar we alleen mee konden bellen en sms’en, een computer alleen gebruiken om te surfen op het internet en een camera gebruikten om foto’s te maken, is dit nu samengevoegd in één medium. Wij hebben behoefte aan vereenvoudiging, maar tegelijkertijd willen we ook optimaal gebruik kunnen maken van de technologieën van vandaag.

“Hoe meer we online leven, hoe belangrijker ons offline leven wordt.”
Op maatschappelijk vlak zijn de megatrends digitalisering en technologisering de basis van deze ontwikkelingen. Adjiedj Bakas zegt ook wel “Hoe meer we online leven,  hoe belangrijker ons offline leven wordt. We leren de digitalisering,die nu de menselijke maat ontstegen is, beter te managen. Veel dingen die gevirtualiseerd waren worden teruggedraaid.” [3] Ook geeft Bakas aan dat de fysieke en virtuele wereld vervaagd.

Dit laatste geeft letterlijk aan wat er gebeurt als we kijken naar Project Glass: de fysieke en virtuele wereld vervaagd voor je ogen; het wordt een combinatie van beide.

Mijn vraag aan jullie is: is Project Glass, of een variant hier op, de toekomst van de smartphone?

Feyona van Middelaar
1583303
13-02-13

Bronnen
[1] http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3381041/2013/01/22/Google-topman-draagt-Project-Glass-in-de-metro.dhtml
[2] http://www.warc.com/Content/ContentViewer.aspx?MasterContentRef=b007d5c9-8ba2-4854-9490-7baf46c4ef81
[3] http://www.bakas.nl/?s=digitalisering&lang=nl&lang=nl

Advertenties

2 reacties

 1. rutgerwink schreef:

  Een intergratie van online content in onze offline wereld kennen we al een beetje. We checken immers onze mobiel voor de tijd van de bus of onze agenda voor het adres van die afspraak van 12 uur. Toch zijn de online wereld en de offline wereld altijd gescheiden gebleven. Een totale integratie van de één in de ander is echter wel mogelijk. Augmented reality gaat hier naar mijn idee wel voor zorgen. Dus ja de techniek komt eraan en de mogelijkheden zijn onbeperkt. De vraag is echter hoe gaat de maatschappij hier mee om. Hoe ontwikkelen we als maatschappij hiervoor etiketten. En hoe gaat onderwijs eruit zien als we onbeperkt informatie op onze netvlies kunnen oproepen.
  Daarnaast neemt een bril het natuurlijk niet ver genoeg. Ik voorzie dat binnen enkele jaren we aan de eerste google lenses moeten gaan denken. Maar hoe ga je als mens om met de mogelijkheid om altijd online te zijn. En wat kan ik allemaal uithalen met me brilletje? Als de bril of lens ons de mogelijkheid geeft om privé dingen te doen voorzie ik toch echt menig spelletje Angry birds tijdens die zoveelste vergadering. Maar ik zie er naar uit hoe deze techniek zich gaat ontwikkelen. Nu maar hopen dat we er niet een Asociale samenleving aan overhouden.

  Rutger Wink
  1585514
  14 Feb

  Bronnen
  http://www.howstuffworks.com/augmented-reality.htm
  http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/100981-asociaal-gedrag.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Augmented_reality

 2. evanbreda schreef:

  Ik denk dat dit niet onder het kopje ‘smartphone’ gaat vallen, maar een totaal nieuw apparaat wordt. Net als de laptop en tablet is het een apparaat met zijn eigen mogelijkheden. Al stel ik wel een paar vraagtekens bij het product, dat tot nu toe bekend is.

  Als sinds mensenheugenis hecht men heel veel waarden aan het uiterlijk. De juiste look is heel erg belangrijk. Mensen willen er graag leuk uit zien en ermee laten zien wie ze zijn. De ‘Google glasses’ zie ik alleen nog niet bij de volgende Amsterdam fashion week verschijnen. Ook zijn er niet voor niets veel mensen overgestapt naar lenzen. Veel mensen vinden het helemaal niet fijn om continu een bril op de neus te hebben. Het irriteert, belemmert het zicht aan de zijkanten, wordt snel vies en wanneer het regent zie je niks. Ook vindt men lenzen vaak mooier staan.

  Verder kan ik me niet voorstellen, dat de hele wereld straks in zichzelf loopt te praten. Daarnaast kunnen Sms’jes niet meer privé gestuurd worden, want die moeten nu eenmaal uitgesproken worden. Ook kan iedereen horen waar je heen gaat, wanneer je de navigator aanstuurt en wordt de privacy zo nog minder.

  Bron:
  http://www.natuurlijkzien.com/nadelen-brillen.html

  Elise van Breda
  1587255

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: