Home » Uncategorized » Smartphones

Smartphones

Categorieën

Advertenties

De trend die ik heb gekozen is de smartphone, het mobieltje met steeds meer mogelijkheden. Vroeger toen de mobiele telefoon werd geïntroduceerd, was die gemaakt om ook buiten je huis bereikbaar te zijn. Je kon er alleen maar mee bellen en gebeld worden, dat was het principe. In de loop der jaren konden er steeds meer dingen gedaan worden met de mobiele telefoon. Sms’en werd al snel ingevoerd en nu kon je ook tekst berichtjes sturen naar andere eigenaars met mobieltjes en ook ontvangen uiteraard. Op een gegeven moment kon je ook foto’s maken en daarna werd het internet erop gezet. Dat was een hoogtepunt in de ontwikkeling van de mobiele telefoon en toen werd het mobieltje een ‘smartphone’. Doordat het internet nu ook beschikbaar was op je telefoon werd er van alles voor ontwikkeld. Wat je eerst alleen via je computer kon doen op het internet, kon toen steeds meer op je mobiel. Het gemak van een smartphone sloeg erg aan en op het begin werd het alleen gebruikt voor de zakenlui. PDA’s werden veel gebruikt in de zakenwereld, omdat het allemaal veel makkelijker en sneller ging. Uiteindelijk werd de smartphone ook geïntroduceerd buiten de zakenwereld en dit was vrijwel gelijk een succes. Sindsdien is de ontwikkeling erg snel gegaan en is het voor de mensen die een smartphone hebben, erg moeilijk om zonder het gemak ervan door het leven te gaan.

Ik denk dat dit een trend is, omdat sinds het ontstaan, het een ontwikkeling doormaakt die maar door blijft gaan. Het begon bij het maken van een foto en die kunnen versturen naar andere mensen en nu heb je de applicatie waarmee je foto’s kan maken van objecten, mensen of landschappen waarbij je mobiel weet wat het object is, wie de persoon is of waar je, je bevind (Google Goggles). De ontwikkeling blijft volgens mij nog wel lang doorgaan, want de technologie blijft zich ontwikkelen en dus ook de mogelijkheden die je hebt op een smartphone. Tegenwoordig bezit 1 op de 7 Nederlanders een smartphone en die markt is dus erg winstgevend. Er zit veel concurrentie in die markt, dus de bedrijven komen steeds met betere en nieuwe producten waardoor zij zich onderscheiden van de concurrent. Daardoor blijft de smartphone technologie in een rap tempo door ontwikkelen.

Volgens mij zijn de smartphones een microtrend, omdat het om een product gaat en er twee duidelijke niveaus boven zitten. Het meso niveau is bij deze trend de behoefte aan gemak en/of snelheid. Tegenwoordig moet alles snel en makkelijk, overal kunnen gebeuren. Tijd is geld op dit moment en als er tijd en moeite bespaard kan worden, dan is dat iets wat veel mensen wel willen kunnen. Tegenwoordig kan je van alles doen met je mobiel, waarbij je vroeger meer moeite en tijd in moest steken. Denk maar aan het online bankieren op je mobiel. Vroeger moest je naar de bank met een accept giro en na een tijdje kon je ook online bankieren op je computer. Hierbij was je afhankelijk van waar je was en het duurde, vergeleken met het online bankieren op je mobiel, veel langer. Nu kan je op je mobiel kijken, de applicatie van je bank openen en zeggen hoeveel geld er waarheen gestort moet worden, op elk moment van de dag, waar je ook bent. De trend die daarboven zit, de megatrend, is de technologisering. De technologie blijft zich ontwikkelen en er worden steeds meer nieuwe technologieën uitgevonden die op meerdere dingen kunnen worden gebruikt. Dit is al jaren bezig en het lijkt erop dat we al in een ver stadium zijn in de technologie, maar volgens mij zijn we pas op het begin. Er blijven maar nieuwe technologieën ontdekt worden en volgens mij zijn ze nog lang niet klaar met ontdekken.

Ik denk dat smartphones in zijn beginfase is. Als je kijkt naar wat je 15 jaar geleden met een smartphone kon doen en wat je er nu mee kan doen, denk je wel dat die wel in een ver stadium zit. Maar als je kijkt naar de megatrend technologisering, dan zie je dat er steeds meer wordt uitgevonden op het gebied van technologie en dat dit nog maar net het begin is van een ontwikkeling die nog tientallen jaren door zal gaan. Dit heeft een zeer grote betrekking op de smartphones en de ontwikkeling ervan, waardoor ze ook pas in het begin zitten van hun bestaan.

Zo zie je dus dat de smartphones nog helemaal niet in een ver stadium zitten, maar er nu al zoveel mee gedaan kan worden dat je, je niet kan voorstellen wat er nog moet komen. Je kan misschien wel voorspellen wat er gaat komen de aankomende 5 jaar op het gebied van de ontwikkeling van smartphones, als je de technologische ontwikkeling in de gaten houdt, maar de jaren daarna is het erg moeilijk in te schatten. Wat zou je allemaal kunnen doen met je smartphone over 10 of 15 jaar?

http://www.google.com/mobile/goggles/#text

http://nl.wikipedia.org/wiki/Smartphone

http://1cca.blogspot.nl/2009/11/technologisering.html

http://www.familiekenniscentrum.nl/nieuws/275/forse-stijging-smartphone-bezitters/

 

Kris Androg

Advertenties

1 reactie

  1. 030design schreef:

    Ik denk dat over 10 tot 15 jaar de smartphone uit het zicht verdwenen is en dat we als we over 10 tot 15 jaar terugkijken naar de smartphone van nu dat we dit uitlachen. In 2007 werd de eerst iPhone geïntroduceerd, dat is dus pas 5 jaar geleden. Geen idee wat er in de toekomst allemaal mogelijk is, maar als je kijkt naar de Oled-schermen zie ik daar ook toekomst in. Oled schermen (organische lichtemitterende diode) beginnen nu een beetje betaalbaar te worden. Hieronder een filmpje als je geïnteresseerd bent hoe zo’n scherm eruit ziet.

    Dit is mijn gedachte erover, maar die kan natuurlijk ook heel anders uitpakken. Mijn mening is gebaseerd op het feit dat sinds 5 jaar de iPhone pas is uitgekomen en daarbij ook de iPad. Hierdoor zijn de veranderingen in de technologische wereld erg groot op dit gebied en zie ik die ook met een stijgende lijn doorgaan in de toekomst.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: