Home » Uncategorized » Werken volgens generatie Y

Werken volgens generatie Y

Categorieën

Advertenties

‘Het nieuwe werken’ is een veelbesproken trend. Een trend waarvan velen zich afvragen of het nieuwe werken (HNW) wel zo effectief is. Met HNW bepalen de werknemers waar, en wanneer zij werken. Dit kán thuis zijn, maar is dat niet per se. Het is een trend die ontzettend populair is, maar nog vol in ontwikkeling en niet altijd even gemakkelijk.

“Het Nieuwe Werken is een visie om werken effectiever, efficiënter maar ook plezieriger te maken voor zowel de organisatie als de medewerker. Die visie wordt gerealiseerd door die medewerker centraal te stellen en hem – binnen bepaalde grenzen – de ruimte en vrijheid te geven in het bepalen hoe hij werkt, waar hij werkt, wanneer hij werkt, waarmee hij werkt en met wie hij werkt. Recente ontwikkelingen in de ICT maken Het Nieuwe Werken technisch mogelijk en maatschappelijke ontwikkelingen maken het wenselijk.” (Dik Bijl). [1] Organisaties kunnen veel geld besparen door HNW. HNW is een ‘hot’ mesotrend en de term is inmiddels ingeburgerd. Toch zijn ook veel organisaties bang voor HNW en weten niet hoe zij deze trend op een goede manier in de organisatie kunnen implementeren.

Sharepoint, Dropbox, Google docs, WeTransfer
Inmiddels zijn er diverse microtrends die op deze trend inspelen. Dit zijn diverse online samenwerkingstools en platforms. Denk hierbij aan Sharepoint, Dropbox, Google docs en WeTransfer. Echter houdt één belangrijk punt veel organisaties tegen om van deze tools gebruik te maken: veiligheid. Daarom zijn er nu ook enkele oplossingen van Nederlandse bodem waar organisaties al hun vertrouwelijke gegevens veilig op kunnen slaan en kunnen delen via een intranet in de cloud. [2]

Ook een microtrend die is ontstaan vanuit HNW is ‘Bring Your Own Device’ (BYOD), die volgens Bright Migration aan het verschuiven is naar ‘Bring Your Own Tablet’ (BYOT) [3]. Bij deze nieuwe minitrend wordt er zakelijk steeds meer gebruik gemaakt van tablets. De microtrend die wij later dit jaar zullen zien, 4G internetsnelheid, zal de BYOT trend versterken.

Het einde is niet in zicht
Zonder de megatrend digitalisering zou HNW nooit een trend zijn geworden. Ook de trend technologisering staat aan het begin van de trendpiramide waarin HNW zich bevindt. Deze megatrends zijn trends waar wij, generatie Y, mee op zijn gegroeid en waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Ik vraag mij dan ook af of wij, generatie Y, in de toekomst alleen nog maar zullen werken volgens ‘Het Nieuwe Werken’.

Overload aan tools en platforms
Persoonlijk werk ik ook via HNW. Ik werk flexibel: vanuit thuis, tussen colleges door of op kantoor. Mijn ervaring is dat HNW een uitdaging is. Juist de vele tools en platforms die HNW zouden moeten vergemakkelijken maken het moeilijker. Waarom? Omdat ze allemaal los van elkaar werken waardoor er chaos ontstaat. Bestanden niet kunnen vinden, links van WeTransfer die verlopen zijn en een Dropbox die vol staat. Ook moet je bij HNW jezelf kunnen motiveren en geen ‘negen tot vijf mentaliteit’ hebben.

Wat is volgens jullie de toekomst van ‘Het Nieuwe Werken’? Is deze trend aan zijn eind, of is dit slechts het begin?

Feyona van Middelaar
1583303
12-03-2013

Bronnen
[1] Aan de slag met Het Nieuwe Werken, Dik Bijl, 2009. Via http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=0CGkQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.blomer.com%2FPDF%2FHet_Nieuwe_Werken_Trend_of_toekomst.pdf&ei=6LUaUd_CA4Km0QWojoDoDw&usg=AFQjCNHVwqzZUY-qiJCHqI3onGUquY_N3g&sig2=6pz8j7wL5FegFYyHqhXvrQ&bvm=bv.42261806,d.d2k
[2] http://www.mett.nl/online+werkomgeving+voor+het+delen+van+documenten/default.aspx
[3] http://brightmigration.nl/blog/5-belangrijkste-it-trends-voor-2013-die-uw-organisatie-niet-mag-missen/

Advertenties

2 reacties

 1. mereldiepstraten schreef:

  De trend het nieuwe werken zit naar mijn idee nog maar in de begin fase. Door de crisis willen veel bedrijven inkrimpen en kleinere kantoorpanden zodat de huur lager is. Door kleinere kantoorpanden is er minder plek voor de werknemers en moeten die meer thuis gaan werken. En omdat de crisis nog niet afgelopen is zal het nieuwe werken zich nog voort zetten denk ik. Voor de economie is het niet goed dat de kantoorpanden leeg komen te staan maar bedrijven denken wel eerst aan hun eigen belang.

  Het nieuwe werken biedt vele voordelen voor de werknemer en werkgever zoals; het besparen van reistijd en reiskosten. Ook biedt het nadelen voor beide partijen zoals; minder betrokkenheid bij de organisatie. Via een platform kun je met je collega’s communiceren, maar het contact met de organisatie en je collega’s wordt wel minder op die manier.

  Het is voor mij nog wel de vraag of het nieuwe werken in de toekomst voor goede productiviteit gaat zorgen? Doordat mensen thuis gaan zitten werken kunnen ze afgeleid worden door verschillende factoren waardoor ze minder geconcentreerd zijn of minder uren maken. Bijv. bezoek wat onverwachts langs komt, tussendoor toch even naar de winkels gaan en dingen zoals huisdieren en de was. Maar er zullen ook weer mensen zijn die heel gemotiveerd zijn en die te lang doorwerken omdat ze toch al thuis zijn. En die werknemers vinden het moeilijk om hier een balans in te vinden en raken dan oververmoeid. Dus of het nieuwe werken echt de toekomst is, zal uit de praktijk nog moeten blijken.

  15 februari 2013

  Merel Diepstraten

  1585536

  http://overhetnieuwewerken.nl/hrm/achtergrond/puntsgewijs-de-voor-en-nadelen-van-het-nieuwe-werken

 2. TessVulto schreef:

  Veel bedrijven zijn op dit moment bezig met het implementeren van HNW in de organisatie. Door het nieuwe werken zijn er minder werkplekken nodig, is er een hogere productiviteit, daalt het ziekteverzuim, trekt het meer jongeren aan in organisatie, zijn werknemers minder tijd kwijt aan woon-werkverkeer en uit onderzoek blijkt dat het uiteindelijk ook zorgt voor een hogere klanttevredenheid. [1]

  Al deze voordelen maakt dat HNW zeker aan het begin staat en het einde voorlopig nog niet in zicht is. En misschien wel nooit gaat komen. Naar mijn mening is HNW ‘DE’ toekomst.
  Wel denk ik dat de komende generaties ervoor gaan zorgen dat HNW hot gaat worden. Als je kijkt naar hoe de nieuwe generatie omgaat met nieuwe technologieën en hoe snel jongeren de nieuwe technologie tot zich nemen dan geloof ik dat de komende generaties het verschil gaan maken en niet de huidige generatie.
  Wat opvalt bij HNW is dat veel organisaties nog toekijken vanaf de zijlaan, want als puntje bij paaltje komt vult men hun werk/privéleven nog steeds in op een zeer traditionele manier en durven ze moeilijk los te laten.

  Een keerpunt aan HNW is de sociale cohesie binnen een organisatie. Hoe zorgt een organisatie ervoor dat de sociale cohesie behouden blijft als iedereen thuis gaat werken?

  [1] http://www.microsoft.com/netherlands/het-nieuwe-werken/wat-is-het-nieuwe-werken/algemeen/voordelen-en-nadelen-van-het-nieuwe-werken/voordelen-van-het-nieuwe-werken.aspx

  Tess Vulto
  1576680
  15 februari 2013

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: