Home » Uncategorized » Hotelkamers speciaal voor vrouwen

Hotelkamers speciaal voor vrouwen

Categorieën

Advertenties

Een sterke haarföhn, verfijnde toiletartikelen, stapel glossy’s, extra kussens, een yoga matje en caloriearme snacks in de minibar. Steeds meer hotels richten kamers in speciaal op de behoeften van de vrouw. Hiermee proberen ze de fors groeiende groep van reizende zakenvrouwen te bedienen. De reisbranche feminiseert.

Het is niet voor het eerst dat hotels speciale kamers voor de vrouw aanbieden. Zo adverteerde Hilton Hotels al in 1950 met deze poster om hun vrouwenverdieping aan te prijzen

Image
Bron: The New York Times

Het voornaamste doel van deze verdieping, die ook vele andere hotels aanboden in de jaren 50, was het verschaffen van veiligheid voor de alleen reizende vrouw. De kamers zagen er hetzelfde uit als die op de andere etages, alleen mannen waren niet toegestaan. Met de emancipatie van de vrouw, werden deze verdiepingen als seksistisch bestempeld en verdwenen ze uit het aanbod. Maar nu, zo’n veertig jaar later, duikt de ‘vrouwenkamer’ weer steeds vaker op.

Deze microtrend lijkt zichzelf dus te herhalen. Maar toch is er volgens mij een verschil tussen de vrouwenkamers uit het verleden en nu. Dit zit in de behoeften waarop de hotels inspelen, de trend op meso-niveau is anders. Vroeger was juist de ongelijkheid van de sekse een reden voor het aanbod. De kamers boden veiligheid en beschermde tegen de man met zijn onbedwingbare lusten. In de huidige tijd zijn de vrouwenkamers eerder een antwoord op de feminisering van de samenleving. Alleen reizende zakenvrouwen vormen een nieuwe grote doelgroep voor de hotels. Zij hebben andere behoeften dan de man die voorheen de hotelkamer vooral bewoonde.

Steeds meer hotels in Nederland lijken de trend op te pikken en landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië achterna te gaan. Je zou dus kunnen zeggen dat deze trend nog relatief jong is. Op een januari 2013 heeft het Worldhotel Grand Winston zijn eerste kamers voor de vrouwelijke zakenreiziger geopend. Volgens General Manager Arjan van Esveld is het een groot succes: “Meteen na de introductie zagen we boekingen binnenkomen. Onze gasten lezen er over op de website en boeken online of bellen direct om er persoonlijk zeker van te zijn dat ze een kamer krijgen toegewezen.” Het hotel geeft zelfs aan meer vrouwenkamers toe te voegen, wanneer de vraag zich zo blijft ontwikkelen.

Zal deze vraag naar diensten en voorzieningen die zich specialiseren in de behoefte van de vrouw toenemen? Of zit de geëmancipeerde maatschappij niet te wachten op dit soort feminisering en eisen we vooral gelijkheid?

Door Marieke L’Ortye

Bronnen:
The New York Times
Events.nl
Managers online
CBS

Advertenties

3 reacties

 1. Laura Kalberg schreef:

  Van een speciale vrouwen kamer in hotel had ik nog nooit gehoord. Aan de ene kant denk ik wel dat we deze trend steeds vaker gaan zien. Vrouwen krijgen namelijk steeds belangrijkere functies en moeten dan ook vaker reizen voor hun werk. Het is dan (voor sommige vrouwen) fijn om een kamer te hebben speciaal voor vrouwen met misschien wat extra veiligheid. Aan de andere kant vind ik het een beetje onzin. Waarom wel een speciale kamer voor vrouwen en niet voor de mannen? We willen toch gelijkheid? Ook zijn niet alle vrouwen hetzelfde, en worden echt niet alle vrouwen blij van een extra goede föhn in de kamer, en een lekkere zachte badjas. Ook de glossy’s zijn een beetje overbodig. Die zouden ze gewoon in elke hotelkamer kunnen aanbieden, daar is echt geen speciale vrouwen kamer voor nodig. Ik heb gelezen dat de vrouwenkamers in het Worldhotel Grand Winston extra dicht bij de lift worden geplaatst en de deuren voorzien zijn van een grendelslot. Maar waarom zou dit speciaal voor vrouwen moeten worden gedaan? Is het voor mannen dan niet belangrijk om uit veiligheid snel bij de lift te komen? En hebben mannen niet een extra goede slot nodig?

  http://www.missethoreca.nl/Hotel/Nieuws/2013/1/Vrouwenkamers-in-Grand-Winston-Rijswijk-1158730W/

  Laura Kalberg
  1594176

 2. mereldiepstraten schreef:

  Ook ik had hier nog nooit van gehoord. Wel had ik een keer in een parkeergarage gezien dat er speciale parkeerplekken waren voor vrouwen, dicht bij de uitgang. Het was wel leuk om te zien, maar dacht waarom eigenlijk. Het is wel leuk voor ons als vrouwen, maar is het ook niet een beetje onzin? Nu zijn we bezig met gelijkheid en dan gaan we voor de vrouwen weer aparte dingen maken. Het concept van speciale vrouwenkamers in een hotel is wel leuk, maar is dat ook niet onnodig? Ik snap dat ze inspelen op de feminisering, dat vrouwen ook steeds belangrijkere banen krijgen. Dus ook vaker gaan reizen voor hun werk en dan overnachten in een hotel. Maar ze kunnen toch in elke kamer de luxe maken voor de gasten. Waarom wordt er dan in een hotel alleen weer naar vrouwen gekeken? We zijn bezig met gelijkheid maar door deze trends lijkt het erop of we het weer om willen keren.

  26 februari 2013

  Merel Diepstraten

  1585536

 3. viviennepickkers schreef:

  Hotelkamers alleen voor vrouwen, zoals hier boven gezegd wordt heeft het denk ik twee kanten. Aan de ene kant kan ik mij voorstellen dat hier behoefte voor is, zeker vanuit de reizende zakenvrouwen. Toch snap ik niet helemaal de toegevoegde waarde, de dingen die extra aangeboden worden zouden ook in alle kamers kunnen worden aangeboden. Ik denk dat hier maar een beperkt aantal vrouwen interesse in heeft, dus of het echt een trend zal worden weet ik niet.
  Wel bestaat er in Amsterdam sinds een jaar een vrouwenhotel ‘Hostelle’, dit is een hotel dat echt alleen voor vrouwen is. De doelgroep van dit hotel zijn vooral vrouwen die het prettig en veilig vinden als ze onder elkaar zijn. Met name als ze alleen reizen.
  Dit kan ik dan nog meer begrijpen omdat het hele hotel op vrouwen is aangepast, ook de inrichting. Hier kun je je ook echt veiliger voelen omdat er helemaal geen mannen zijn. In gewone hotels met kamers voor vrouwen is dat anders.
  Maar of vrouwenhotels dan wel een trend is of gaat worden weet ik niet, ik kan mij voorstellen dat het interessant is voor bepaalde vrouwen maar lang niet iedereen heeft er behoefte aan.

  Viviënne Pickkers
  1580900

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: