Home » Uncategorized » De Hollander, weet jij hoe het zit?

De Hollander, weet jij hoe het zit?

Categorieën

Advertenties

De ‘hollandse hap’ raakt uit de gratie. Tegenwoordig loop je in de Albert Heijn eerder tegen een conimex, ‘lekker van lassie’ of halal geslacht product aan dan tegen een zak stevige andijvie. Ook de kroket na het stappen heeft plaats gemaakt voor de ‘kapsalon van 5 euro’ en de Turkse pizza.

De macrotrend die hieraan gekoppeld kan worden is grensvervaging. De wereld bestaat niet meer uit alleen ‘het dorp’. Met het vliegtuig zit je binnen een paar uur in het buitenland en de televisie kan je live laten zien wat er 5000 kilometer verderop aan de gang is. De wereld is een stuk kleiner en de wereld is van ‘ons’. We vliegen bijna net zo makkelijk naar Italië voor die heerlijke pizzeria’s, of nemen de Thalys naar Parijs voor een croissant en een goede kop koffie.

Maar waarom zouden mensen nog naar Nederland komen?! Als ik als buitenlandse vakantieganger, op zoek naar een stevige Hollandse hap, door een Nederlands stadscentrum zou lopen, zou ik waarschijnlijk blijven steken bij de dropjes en stroopwafels van Jamin. Trek in sushi? Geen probleem. Zin in een pizza? Alle soorten en maten. Grieks? Frans? Spaans? Alle landen zijn príma vertegenwoordigd. Maar ‘vanavond gaan we eten bij de Hollander’ is mij eigenlijk nog nooit ter oren gekomen.

Doordat onze wereld steeds kleiner is geworden, komen we ook in aanraking met steeds meer verschillende culturen. Ook de immigratie en het openstellen van de grenzen heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer nieuwe dingen te koop zijn.

Een tegentrend bij deze ‘vermulticulturisering’ is de revival van de oud-Hollandse groente. De pastinaak, aardperen, meiknolletjes en wortelpeterselie kan je weer vinden in een supermarkt. Ook programma’s als ‘ik hou van Holland’ dragen bij aan deze ‘verhollandisering’.

Ik denk dat zowel de trend grensvervaging als de tegentrend nog wel een tijdje een ‘hot topic’ in Nederland blijven. Want na de uitspraak van Máxima (“de Nederlander bestaat niet”) in 2007 was half Nederland in rep en roer.

‘De Nederlander’, bestaat die eigenlijk?

Mike Jeurissen
12 februari 2013

bronnen

http://www.margriet.nl/koken/oudhollandse-groente-komt-terug.html

http://www.vergeteneten.nl/

http://nos.nl/artikel/64608-maxima-de-nederlander-bestaat-niet.html

Advertenties

1 reactie

 1. evanbreda schreef:

  ‘De Nederlander’, bestaat die eigenlijk?

  Iedereen heeft zijn eigen definitie voor ‘de Nederlander’. Zo zijn er officiële definities en definities die door mensen zelf gevormd zijn. Daarnaast hebben andere landen weer hun eigen definitie van ‘de Nederlander’.

  Wanneer je ‘Nederlander’ opzoekt in de online encyclopedie krijg je de definitie: iemand met de Nederlandse nationaliteit. Geen Turkse Pizza’s of Kapsalon kan deze definitie van ‘de Nederlander’ doen verdwijnen.

  Daarnaast kun je zeggen dat ‘de Nederlander’ alle autochtonen binnen Nederland zijn. Zij zullen minder invloeden vanuit andere landen ondervonden hebben doordat de ouders ook in Nederland geboren zijn.

  Een andere definitie zou de volgende kunnen zijn: Wanneer iemand zich Nederlander voelt, is het een Nederlander. Het maakt niet uit of deze persoon een Nederlandse nationaliteit heeft of niet. Sommige mensen wonen al voor een hele lange tijd in Nederland en weten niet meer anders. Ze zijn de gebruiken en gewoontes langzaam over gaan nemen. Daarnaast kan ‘de Nederlander’ ook in het buitenland wonen na emigratie.

  Ook zouden we kunnen kijken naar hoe andere landen ‘de Nederlander’ beschrijven. De Nederlanders hebben een overvolle agenda waarbij alles van te voren is ingepland en niks meer spontaan kan. Voor een verjaardagsfeest moet er twee weken van tevoren een uitnodiging rondgaan want anders kan er niemand komen. Daarnaast zijn we een land waarin alles lijkt te kunnen. Zo zijn er overal seksshops, coffeeshops en is raamprostitutie mogelijk. Ook is ons land bekend om de homorechten en vrijheid van meningsuiting. Wel vinden ze dat er een gebrek is aan nationalisme.

  Persoonlijk denk ik dat ‘internationaal’ één van de belangrijkste punten is in de cultuur van ‘de Nederlander’. ‘De Nederlander’ heeft zich altijd snel en goed aangepast waarmee dit kleine landje relatief veel invloed heeft gekregen. Het feit dat Nederlands tolerant en multicultureel is maakt voor een deel ‘de Nederlander’. Daarnaast houdt ‘De Nederlander’ nu eenmaal van lekker buitenlands eten!

  Dus ja, ik denk dat hoe je het ook bekijkt ‘de Nederlander’ bestaat.

  Bronnen:
  http://www.encyclo.nl/zoek.php?woord=nederlander
  http://plazilla.com/wat-vinden-andere-landen-nou-typisch-nederlands

  Elise van Breda
  1587255

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: