Home » Uncategorized » Vergrijzing in Nederland

Vergrijzing in Nederland

Categorieën

Advertenties

Een megatrend die zich de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld is de vergrijzing. Het is een thema dat regelmatig op een of andere manier in het nieuws komt, maar helaas is dat lang niet altijd positief. De levenscyclus waarin deze trend zich bevind is redelijk in het begin, omdat de samenleving nog niet zo sterk vergrijst is. Natuurlijk is het fijn dat we allemaal ouder worden en onze gemiddelde levensverwachting blijft stijgen, maar we gaan hoe dan ook de negatieve effecten van merken. Daarom wordt er nu al regelmatig gedebatteerd over onderwerpen zoals de ouderzorg, de AOW en ons pensioenstelsel. 

Wat zijn de problemen met de pensioenen?
Het aantal personen ouder dan 65 neemt snel toe, zeker in vergelijking met het aantal personen jonger dan 65. Er komen dus steeds meer gepensioneerden bij, die allemaal steeds langer blijven leven. Volgens de bevolkingsprognose zal deze verhouding tot 2040 oplopen tot bijna één op twee. Ruim vier miljoen mensen zijn dan voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van een pensioen.1 Dat betekend dat de pensioenfondsen in grote problemen zullen komen en veel mensen niet meer het bedrag dat zij beloofd hadden kunnen uitkeren.

Waarom is het een probleem om langer te leven?
Het fonds gaat ervan uit dat vrouwen gemiddeld 90 wordt. Maar stel nu dat tegen die tijd vrouwen gemiddeld 91 of zelfs 92 worden. Dan ontstaat er een gat van één of twee jaar. Een gepensioneerde vrouw krijgt dus langer een pensioen, waarvoor zij eigenlijk niet betaald heeft. Hierdoor kunnen de pensioenfondsen als ze niet op tijd ingrijpen in grote problemen komen.2

piramdie

Wat zouden we hier aan kunnen doen?
Niets doen is geen optie. Want dat zou betekenen dat de kleine groep jongeren (onze generatie dus) de rekening gepresenteerd krijgen. Dat zou niet fair zijn tegenover aangezien wij nooit gebruik kunnen maken van de riante sociale zekerheid en de vervroegde uittredingsregelingen waarvan de babyboomgeneratie wel heeft kunnen profiteren.

Immers zullen wij sowieso langer moeten doorwerken. Als dit toch dreigt te gebeuren zullen steeds meer jongeren proberen onder het pensioencontract uit te komen. Dan wordt het probleem alleen nog maar groter.

Daarom praten werkgevers en werknemers nu over nieuwe pensioenafspraken. Uiteindelijk is de vraag of de Nederlanders een zeker pensioen willen en hoeveel zij daarvoor bereidt zijn te betalen.

Welke gevolgen zien we op dit moment al?
Op dit moment zien we dat ook steeds meer ouderen zich zorgen maken over dit ingewikkelde probleem. Zij zijn inmiddels te oud om nog luidruchtig te gaan demonstreren, maar zullen zich ook zeker niet zomaar aan de kant laten zetten. Met als gevolg dat iemand anders ze zal moeten vertegenwoordigen in o.a. de Tweede Kamer. Je ziet nu ook aan het ontstaan van de 50plus partij dat die behoefte, het behartigen van de belangen van ouderen, op dit moment zeker aanwezig is. Aangezien de crisis voorlopig nog niet voorbij en er nog volop financiële problemen zijn, zal die behoefte voorlopig alleen maar toe nemen.

Maar laten we hopen dat we snel met een goede oplossing komen. Zodat wij, als we dadelijk allemaal 100 worden heerlijk van ons wel verdiende pensioen mogen genieten. Net zoals je dat alle oudere die op dit moment met pensioen zijn en/of gaan dat gunt. Tenslotte hebben zij ons land opgebouwd en dat mogen we toch niet zomaar vergeten?

Jasper Welsing
1579955

Bronnen:
1. http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/4FF13D9B-3B40-4A82-9D38-07664F784EA3/0/2010v62pub.pdf
2. http://nos.nl/artikel/214113-wat-is-er-aan-de-hand-met-ons-pensioen.html

Overige links: (opinie)
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6177/Malou-van-Hintum/article/detail/3113200/2012/01/10/Malou-van-Hintum-65-plussers-hebben-geld-zat.dhtml

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: