Home » Uncategorized » Onzekerheid: de prikkel voor of juist door de populisten

Onzekerheid: de prikkel voor of juist door de populisten

Categorieën

Advertenties

Door de onzekerheid binnen onze maatschappij zoeken steeds meer mensen veiligheid en zekerheid. Deze behoefte wordt veroorzaakt door (economische) onzekerheid en wordt ook nog eens versterkt door het verliezen van vertrouwen in de overheid. Deze altijd goedlopende processen blijken ineens niet perfect meer te werken[1]. De overheid lijkt niet adequaat in te spelen op de problemen en we worden ook nog eens onzekerder gemaakt door de populisten in de politiek die van alles roepen, maar vooral geen antwoord geven.

De behoefte naar veiligheid en zekerheid is een trend die altijd al wel onzichtbaar aanwezig is, maar die we vooral na het begin van de economische malaise hebben zien ontstaan. Na de teloorgang van de bank Icesave, was iedereen ineens een stuk voorzichtiger met het parkeren van spaargeld bij buitenlandse banken. Ook zien we de zoektocht naar zekerheid op de huizenmarkt. Weinig mensen durven nog een huis te kopen, uit angst om het eigen huis niet verkocht te krijgen. In tijden van economische welvaart en politieke rust hoeven we niet om te kijken naar onze zekerheid, maar wanneer het een beetje tegenzit, controleren we alles dubbel.
Maar we zoeken niet alleen financiële zekerheid, we willen ook in ons persoonlijk leven een zeker gevoel hebben. Neem de meisjes die een filmpje van zichzelf op Youtube plaatsen met de vraag of ze knap of lelijk zijn[2]. Met de gedachte dat op Youtube vaak negatieve reacties worden geplaatst, lijkt mij dit niet bepaald een strategische zet. Ook de politiek wil inspelen op de behoefte van de mensen naar zekerheid.

Door de megatrend onzekerheid is de maxitrend; de behoefte aan veiligheid en zekerheid, ontstaan. In de politiek zien we hier een microtrend op ontstaan, namelijk het populisme. Allereerst spelen de populisten in op de onzekerheid onder de bevolking, door de speerpunten te noemen die de bevolking bezighoudt. Dit terwijl daar door de politiek daar nog niet mee bezig is en er ook nog geen oplossingen voor gevonden zijn. Dit kunnen kleine issues zijn, maar ook hele grote issues.

De vraag is alleen of de populisten geen misbruik maken van de behoefte aan veiligheid en zekerheid onder de bevolking[3]. Het is waar dat ze verschillende speerpunten aankaarten in de politiek, maar daadwerkelijke oplossingen worden niet aangedragen. Creëren de populisten met het aankaarten van de speerpunten niet alleen maar meer onzekerheid en weten ze zelf het antwoord op de eigen vraag wel? De populisten wijzen ons op mogelijke zondebokken, waardoor we het probleem niet bij onszelf hoeven te zoeken.

Met de laatste verkiezingen hebben we alleen wel gezien dat de burger het populisme een beetje beu was. Maar de PVV mag dan wel zetels zijn verloren en het vertrouwen in PVV als regeringspartner is ook niet heel groot. Toch is de PVV nog niet opgedoekt en zal het populisme nog wel even blijven bestaan. Het zij in wat mindere aanwezigheid als eerder, maar zolang de onzekerheid nog niet is weggeëbd en de burgers op zoek zijn naar zekerheid, zal het populisme altijd een ingang vinden om haar boodschap te blijven uitspreken[4].
Als we kijken naar populisme als trend, dan zien we dit regelmatig terugkeren in de geschiedenis. In 1921 hadden we de populistische boerenpartij en de laatste decennia hebben we Pim Fortuyn en Geert Wilders meegemaakt[5]. Op dit moment hebben we sinds de verkiezingen weinig meer gehoord van de populistische PVV. Echter vanwege de heersende economische onzekerheid en de pessimistische toekomst hebben de populisten nog genoeg thema’s om op in te spelen. Ik verwacht dus dat de trend na deze kleine daling binnenkort weer duidelijk zichtbaar zal zijn. Zeker omdat ook andere partijen de populistische strategie van Geert Wilders overnemen.

Mijn vraag aan u als lezer:

 Is de trend populisme alleen aanwezig in tijden van onzekerheid, of hebben we altijd te maken met populisme?

8 februari 2012
Tom Jansen
1583056


[1] Roothart, H. (2011, 21 december). Geven is overleven. Adformatie, pagina 8.

[2] Auteur onbekend (datum onbekend). Nieuwe trend op Youtube leidt tot onzekerheid [Web log post]. Verkregen van http://www.ikbenonzeker.nl/nieuwe-trend-op-youtube-leidt-tot-onzekerheid/

[3] Hofland, H.J.A. (2013, 14 januari). Van het populisme zijn we nog niet af. NRC.NEXT, pagina onbekend.

[4] Frissen, P (2012, 15 september). Verlies van PVV is allerminst einde van het populisme. Trouw, blz. 17

[5] Rik Straatman(2008, 14 oktober). Populisme in Nederland, een beknopt overzicht [weblog post]. Verkregen van http://rikstraatman.wordpress.com/2008/10/14/populisme-in-nederland-een-beknopt-overzicht/

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: