Home » Uncategorized » “Het nieuwe werken”

“Het nieuwe werken”

Categorieën

Advertenties

Flexibilisering wordt in onze maatschappij steeds belangrijker, hierdoor vindt er verandering plaats onder de mensen maar ook binnen bedrijven. Flexibilisering zorgt ervoor dat processen efficiënter en soepeler verlopen. Dit toegespitst op bedrijven zullen er wensen en belangen van zowel werkgever als werknemer op elkaar worden afgestemd om naar efficiëntie te streven, met de voornaamste reden het besparen van tijd en geld.

Vaak wordt er door zowel werknemer als werkgever naar efficiëntie gestreefd, dit gebeurt op een hele andere manier en zijn de wensen en belangen meestal verschillend. Voor de werknemer is balans tussen werk en privéleven heel belangrijk, terwijl de werkgever wil dat er binnen het bedrijf efficiënter gewerkt wordt op eigen tijden en werkplekken.

Vanuit die visie is “Het nieuwe werken” ontstaan om werken effectiever, efficiënter maar ook plezieriger te maken dit geldt voor zowel werknemers als werkgever. Tot de jaren zeventig werden de vaste werktijden aangehouden: van acht tot vijf, een vast uur lunchpauze in de eigen tijd en ‘s ochtends en ‘s middags een kwartiertje in de baas zijn tijd. Dit is nu heel anders, de werknemer zit niet meer acht uur per dag achter hetzelfde bureau. Maar is onderweg, werkt thuis of heeft een bespreking buiten de deur. Het nieuwe werken wordt ook wel flexwerken genoemd.

Het idee van het nieuwe werken is het makkelijk kunnen schakelen tussen locaties, tijden, werkplekken en het virtueel contacten onderhouden. Recente ontwikkelingen in de ICT maken het nieuwe werken technisch ook mogelijk. Bedrijven hebben verschillende platformen waarmee ze kunnen samenwerken, zo kunnen ze snel communiceren, bestanden delen en dus efficiënt werken.

Het biedt vele voordelen maar uiteraard ook nadelen voor zowel de werkgever als de werknemer. Voordelen van thuiswerken zijn dat er minder files zijn en dit is weer beter voor het milieu. Ook wordt de reis- werktijd beter benut en wordt de verloren tijd door files beperkt. Daarnaast worden mensen er gelukkiger van omdat ze zelf hun tijd kunnen indelen. Zelf bepalen wanneer je begint of eindigt met werken, als je maar je aantal afgesproken uren haalt. De werkgever ziet de kosten voor het kantoorpand en de reiskosten terugdringen. Nadelen voor de werknemer en werkgever kunnen zijn het gemis van sociale contacten van collega’s. Voor sommige werknemers zal de balans werk/privé ook in het nadeel werken, privétijd kan al snel werktijd worden.

Het nieuwe werken is een trend die in het begin van zijn levenscyclus zit. Het is een trend die al een paar jaar aan de gang is en die we waarschijnlijk nog veel in de toekomst zullen gaan zien.

Het nieuwe werken kan ook meer zijn, een kans voor innovatie: misschien wel andere verdienmodellen waarin bijvoorbeeld niet het aantal uren leidend is maar de resultaten die je behaalt. Het nieuwe werken biedt ook mogelijkheden, je kan zelf dingen gaan ondernemen, meer vrijheid en ruimte voor zelfontplooiing. Een gevolg van het flexwerken zou kunnen zijn dat mensen sneller voor zichzelf gaan beginnen, omdat het contact met collega’s nu ook al minder wordt denkt men misschien wel, nu kan ik net zo goed voor mezelf beginnen.

Zal “Het nieuwe werken” betere resultaten opleveren van de werknemer? 

11 februari 2013
Merel Diepstraten
1585536

Bronnen:

http://www.nieuwwerken.nl/home.aspx

http://www.werkenvervoer.nl/themas/flexibilisering-werktijden/flexibilisering/

http://incompany.debaak.nl/themas/het-nieuwe-werken

 

Advertenties

1 reactie

 1. Jorinde Boon schreef:

  WERKNEMER ACHTER GERANIUMS VOOR BETERE RESULTATEN

  Ik denk dat het per persoon en situatie verschilt of ‘het nieuwe werken’ betere resultaten oplevert. Zo zag ik op de website van mkbservicedesk (1) een aantal voordelen voor het nieuwe werken op een rij. Ik neem ze met een korreltje zout.

  Meer werkplezier bij werknemers:
  Er wordt onder andere beweerd dat het nieuwe werken voor meer werkplezier zal zorgen omdat de medewerkers flexibeler zijn en ze hun privé en werk beter kunnen combineren. Hierdoor hebben ze meer controle en zijn ze zelfstandiger, wat bijdraagt aan een prettig gevoel.

  Hoe meer plezier je hebt in je werk, hoe beter de resultaten van je werk zullen zijn. Maar ik denk dat in sommige gevallen of situaties het nieuwe werken ook voor minder werkplezier kan zorgen. Zo is niet iedereen er goed in om werk en privé gescheiden te houden en zullen sommige mensen als ze thuis gaan werken het nog lastiger vinden om hun werk los te laten op momenten dat ze vrij zijn. Hierdoor stijgt de kans op een burn-out. Door het nieuwe werken zullen mensen ook minder (direct) contact hebben met collega’s, terwijl dit voor sommige mensen een belangrijk deel is van hun sociale leven. Als dit wegvalt, betwijfel ik of iedereen meer plezier krijgt in het werken.

  Verhoogde productiviteit door tijdwinst:
  Ook vermeld de website dat er bij het nieuwe werken een verhoogde productiviteit zou zijn door tijdwinst. Er wordt tijd bespaard doordat de reistijd wegvalt en doordat er minder afleiding is door collega’s om je heen als vanaf huis werkt. Tijd is geld, en meer tijd zal in de meeste gevallen ook zorgen voor meer productiviteit. Wel is het zo dat je bij het thuis werken minder controle hebt op je werk, waardoor sommige mensen misschien minder hard gaan werken
  .
  Als je thuis werkt heb je minder afleiding van collega’s, maar thuis zal je weer andere vormen van afleiding hebben (hond, kinderen, de afwas,ed.). Het werkoverleg zal voortaan vaker via de telefoon of e-mail gaan. Dit kan zorgen voor snellere en doeltreffendere communicatie tussen collega’s, maar het kan ook misverstanden en onduidelijkheden met zich mee brengen.

  Het is maar de vraag of het nieuwe werken voor meer productiviteit gaat zorgen. Zouden we echt meer werkplezier krijgen van het thuiswerken achter de geraniums..?

  Het nieuwe werken zorgt voor een nieuw woord:
  Met het nieuwe werken is ook een nieuw woord ontstaan: Woerken (2). Woerken is Wonen en Werken op dezelfde locatie, op hetzelfde adres. Zou dit het nieuwe woord van het jaar worden?

  Bronnen:
  1. MKBservicedesk http://www.mkbservicedesk.nl/740/wat-zijn-voordelen-nieuwe-werken.htm
  2. Woerken http://www.woerken.nl/woerken.php

  Jorinde Boon
  1571494
  12 februari 2013

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: