Home » Uncategorized » Burgers zoeken criminelen.

Burgers zoeken criminelen.

Categorieën

Advertenties

Burgers willen steeds meer van zich laten horen. Ze posten allerlei grapjes, slimme opmerkingen en delen graag wat ze allemaal aan het doen zijn op het internet. Burgers gaan nu ook steeds vaker de held uithangen. En wie wil dat nou niet? Jij bent even de “Superheld” van de stad en spoort alle criminelen op. Dit is een trend die je steeds vaker te zien krijgt.

Image

Denk maar aan de mishandeling die plaatsvond in Eindhoven. Het filmpje van 8 jongens, die zonder aanleiding een 22 jarige man in elkaar sloegen en schopten was in een razend tempo op verschillende social media te zien. De gewone burger werd woedend van het zien van die beelden en zou koste wat het kost de daders vinden. Al vrij snel werd er een foto op internet geplaatst van de verdachten, en namen de mensen het heft in eigen hand om de jongens te identificeren. Weer kwam er een foto op internet, dit keer inclusief naam en Facebook link van de verdachten. Er kwamen wel honderden tips binnen op het politiebureau.
Een van de namen die was aangegeven was echter niet de juiste naam, en die jongen kreeg de hele dag door bedreigingen via Facebook. Het Openbaar Ministerie roept daarom ook op om vooral niet het recht in eigen hand te nemen.
De filmpjes hebben echter wel geholpen in het vinden van de daders, dus dat we dit soort dingen meer gaan zien is niet zo gek. [1]

Denk bijvoorbeeld ook aan Burgernet. Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid te bevorderen. Als je je hebt aangemeld bij Burgernet krijg je een sms of word je  gebeld met het bericht naar welke persoon je moet uitkijken. Is de actie opgelost, dan krijg je daar weer een afmeld-bericht van. Burgernet is in november 2008 begonnen met een proefdraai in verschillende gemeenten. De uitkomst was erg positief en daarom zijn ze dit gaan uitbreiden. Nu heb je ook commercials waarin ze vertellen wat het inhoudt. Veel mensen melden zich hierbij aan en kunnen criminelen of een vermist persoon op gaan sporen. [2]

De burgers hebben als waarde dat ze in veiligheid willen leven. Ze willen graag meedragen bij de verandering om de buurt zo veilig mogelijk te houden. Dankzij veel nieuwe uitvindingen kunnen mensen ook makkelijker meehelpen. Ze kunnen snel foto’s maken van gebeurtenissen (ze zijn vaak sneller dan de pers en politie) en vinden het ook nog eens leuk ook om dit te delen.

Deze trend is afgeleid van de mega trend “digitalisering”. Er komen steeds meer digitale toepassingen waarmee mensen gemakkelijker in contact staan met elkaar. Mensen hebben de behoefde criminele op te sporen want ze willen in vrijheid leven en dankzij de digitale middelen kan dit makkelijker. Burgers zoeken criminele is een Mesa trend. De micro trend die hiervan kan worden afgeleid in bijvoorbeeld Burgernet. Dit is een product die het sporen naar criminelen vergemakkelijkt.

Ik denk dat we in de toekomst steeds vaker gaan zien dat mensen mee helpen met het zoeken naar criminelen. Ook zouden er in de toekomst veel meer mogelijkheden zijn dus deze trend zit nog in zijn beginfase. We hebben nog genoeg tijd om de held uit te hangen!

Denken jullie ook dat het meezoeken naar criminele en vermiste personen in de toekomst veel vaker door de burger wordt gedaan?

Bronnen:
[1] http://nos.nl/op3/artikel/465264-mishandeling-eindhoven-was-niet-zomaar.html
[2] http://www.burgernet.nl

Laura Kalberg
1594176

Advertenties

2 reacties

 1. Joakim Smits schreef:

  Door de komst van Social Media en andere digitale middelen zal het in de toekomst zeker vaker gebeuren, maar dan alleen door de personen die hier wat om geven en hier een uitdaging in zien. Je hoeft nu niet meer een lange opleiding te doorlopen om zoiets waar te kunnen maken. Maar mensen die niks hebben met vermisten of criminelen, zullen dit nu opeens wel gaan doen.

  Zelf geef ik er ook niet om, ik ga niet voor mijn lol nu wel mee zoeken naar criminelen omdat het opeens makkelijker is. Ik zou het zelfs gevaarlijk vinden om naar criminelen te gaan zoeken, zo haal je je alleen maar meer problemen op de hals. En ik denk dat heel veel burgers er zo over zullen denken.

  De meerwaarde is (nog) niet groot genoeg voor heel veel burgers om op criminelen te ‘jagen’. Bij vermisten ligt het net iets anders. Als het iemand uit je woonplaats is, of een bekende, dan zou ik wel meezoeken/meedenken. Het ligt er dus heel erg aan of je je ergens bij betrokken voelt. Dat zal in de toekomst net zo blijven is mijn mening. Je persoonlijke motief blijft het belangrijkste.

  Er zou wel een andere micotrend bij bedacht kunnen worden. Bijvoorbeeld rewards in andere vormen dan geld. Een digitale status of rang. Op die manier kun je meer burgers uitdagen mee te zoeken. Of wordt het dan meer een spel en wordt het dan al veel minder snel serieus genomen?

 2. evanbreda schreef:

  Men moet het op de goede manier serieus nemen. Iets wat naar mijn mening nu niet door iedereen gebeurd. Het is goed dat de burgers helpen zoeken naar daders en ontvoerde mensen. Het straffen zouden ze echter totaal aan ons rechtssysteem over moeten laten.

  Ik hoor vaak van mensen dat ze de straffen die de daders op krijgen, lang niet hard genoeg vinden. Daarom sturen sommige burgers wel even een dreigbrief naar de dader en maken ze kapot wat ze kunnen.

  Politieagenten zijn echter opgeleid om volgens een bepaald beleid te handelen. Ze zijn getraind en weten hierdoor precies hoe ze met verschillende situaties moeten omgaan. Wanneer de burgers zich met dezelfde taken bezig houden, moeten zij zich ook aan deze regels houden.
  Binnen ons rechtssysteem zijn er vaste straffen voor misdaden. Wanneer ons strafsysteem goed geregeld is, betekend dit dat de dader de perfecte straf krijgt voor zijn daad. Dit zou dan betekenen dat al het andere extra is en dus meer dan de dader verdient. Wanneer een burger het niet met de straffen eens is, moeten ze dit op ons rechtssysteem richten en niet op de daders zelf.

  Doordat het vaak gebeurt dat burgers daders online aanwijzen, wordt hun naam besmeurt. Ook wanneer ze uiteindelijk onschuldig blijken te zijn. Daarom ben ik tegen het online zoeksysteem naar daders. Daarentegen vind ik het wel goed wanneer slachtoffers worden gezocht.

  Echter denk ik dat de politie steeds minder vaak de hulp van de burger nodig heeft. Overal zullen betere beveiliggingscamera’s komen en computers met gezichtsherkenning. De privacy zou enorm achteruit gaan, ook door andere middelen, toch denk ik dat dit de toekomst wordt. Wat denken jullie?

  Elise van Breda
  1587255

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: