Home » Uncategorized » Alles in de Cloud

Alles in de Cloud

Categorieën

Advertenties

Onze hersenen zijn helaas niet in staat om alles te onthouden. Gelukkig zijn er genoeg tools die ons helpen om belangrijke dingen te onthouden. Vroeger maakte je een to-do list of lijstje met ideeën in je notitieblok. Tegenwoordig sla je alles op in de Cloud en hoef je nooit meer bang te zijn dat je je notities niet bij de hand hebt.

Het digitaliseren van notities, gebeurde al met de eerste mobieltjes. Je maakte een sms bericht met daarin dingen die je nog moest doen, en sloeg deze op als concept. Later kregen veel mobiele telefoons een ‘notitie’ optie. En met de komst van de smartphone werd het alleen nog maar makkelijker. Er zijn genoeg apps beschikbaar waarin je je notities op een overzichtelijke manier kan opslaan. Ook geven veel apps meldingen van de dingen op je to-do list zodat je ze echt niet meer vergeet.

Maar wat als je je mobiel niet bij je hebt, of de batterij leeg is? Dan heb je niets meer. Althans, zo was het altijd. Maar tegenwoordig maakt het niet uit of je de notitie op je laptop of op je smartphone maakt, als je het opslaat in de Cloud, zijn ze op elke moment op alle apparaten met internettoegang weer terug te halen.

Er ontstaat steeds meer de behoefte om al je informatie op te slaan op één plaats. Deze behoefte is een trend op meso niveau. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat door de digitalisering iedereen steeds meer devices tot zijn beschikking heeft. Op het moment dat je alleen een laptop hebt, is het niet nodig om je informatie ergens anders dan op je harde schijf op te slaan. Maar het aantal devices per Nederlander groeit. In december 2012 had de gemiddelde Nederlander 2,5 apparaten met internettoegang tot zijn beschikking. 47% van de Nederlanders had eind vorig jaar toegang tot 3 van die apparaten, en 20% van de Nederlanders zelfs 4 of meer apparaten. Een half jaar daarvoor had nog maar 9% van de Nederlanders toegang tot 4 of meer apparaten[1]. Door deze groei ontstaat de behoefte om je informatie zo op te slaan dat deze op alle devices beschikbaar is.

Apparateninbezit

Door deze behoefte ontstaat de trend om al je informatie op te slaan in de Cloud. Om verder in te gaan op de notities, is Evernote hier een voorbeeld van. Met Evernote maak je notities in woord of beeld. Doordat deze notities online worden opgeslagen in plaats van op je mobiel of laptop, zijn ze overal terug te vinden. Het enige wat je hoeft te doen is inloggen met je account in de app of in je browser, en je hebt al je gemaakte notities bij de hand. Naast Evernote zijn er nog allerlei ander microtrends te noemen die de behoeftes vervullen zoals Dropbox, Google Drive en iCloud. Met iCloud kunnen mensen met meerdere Apple devices overal makkelijk bij hun bestanden en programma’s. En naast dat je informatie makkelijk gedeeld wordt, is het ook meteen een back-up. Informatie die opgeslagen is in de Cloud, zal niet verloren gaan op het moment dat je iPhone of MacBook crasht. Ook dit heeft denk ik te maken met de behoeftes om informatie in de Cloud op te slaan. Het geeft een veiliger gevoel dat de informatie nog beschikbaar zal zijn op je iPad op het moment dat je iPhone er mee ophoudt. Er is een enorme groei te zien in het aantal iCloud gebruikers. Begin 2012 waren er ongeveer 85 miljoen gebruikers, precies een jaar later was dit aantal bijna verdrievoudigd en had iCloud al 250 miljoen gebruikers[2].

Het opslaan van informatie in de Cloud is nog redelijk nieuw en er zit zeker nog een groei in. Waar je eerst maar een zeer beperkte hoeveelheid aan informatie op kon slaan in de Cloud, is het nu al mogelijk om tegen betaling tot 55 gigabytes op te slaan in je iCloud en tot 100 gigabytes in je Dropbox[3]. De opslagruimte zal waarschijnlijk blijven groeien op het moment dat mensen steeds meer gebruik gaan maken van de Cloud. Je begint met het opslaan van je foto’s in de Cloud, maar de hoeveelheid informatie die je wilt opslaan in de Cloud wordt steeds groter. Volgens Garnter zal in 2016 één derde van de gegevens van consumenten in de Cloud worden opgeslagen[4]. Hoe ver zal dit gaan? Welke informatie gaan we allemaal in de Cloud opslaan? En worden de harde schijven met veel capaciteit straks overbodig omdat alles in een megacloud staat?


Bronnen

[1] http://nl.scribd.com/doc/120310378/Onderzoek-Naar-Bezit-en-Gebruik-Mobiele-Devices-Intomart-Gfk
[2] http://www.engadget.com/2013/01/23/apples-icloud-250-million-users/
[3] http://www.techradar.com/news/internet/best-cloud-storage-dropbox-vs-skydrive-vs-google-drive-vs-icloud-1120024
[4] http://www.marketingfacts.nl/berichten/gartner-in-2016-slaan-consumenten-meer-dan-een-derde-op-in-de-cloud


11-02-2013

Yfke van Kruijsbergen
1581879

Advertenties

3 reacties

 1. 030design schreef:

  Dit heeft alles met vertrouwen te maken. Minder met techniek maar meer met vertrouwen. Dropbox bijvoorbeeld is een gratis dienst, in hoeverre kan je daarin vertrouwen dat die later nogsteeds gratis meer is, dat je gegevens veilig zijn etcetera. En wanneer er iets fout gaat, wie is er dan verantwoordelijk. Kan je dan dropbox als gratis dienst verantwoordelijk stellen? iCloud is een beperkte dienst. Je kunt hierbij niet zomaar bestanden uploaden. Diensten die niet beperkt zijn, zijn vaak een stuk duurder. Kijk bij strato, daar betaal je 40 euro per maand voor 1.000 GB. Dus ik denk dat het een, het ander niet helemaal kan vervangen. Vertrouwen is en blijft belangrijk. Zelfs als het vertrouwen 100% is dan zal het altijd het mix van het een en het ander zijn.

 2. Joakim Smits schreef:

  Dit heeft natuurlijk vooral met een behoefte op consumenten niveau te maken. In hoeverre hebben behoefte altijd bij onze content te kunnen? In de toekomst zal dit wel meer worden, juist nu de mogelijkheid steeds groter wordt. Dit heeft inderdaad ook met vertrouwen te maken, de diensten in de cloud moeten eerst vertrouwen waarmaken. Anders zal het niet veel groter worden dan het nu al is.

  Er zal altijd wel een offline backup blijven denk ik. Hoe groot het vetrouwen ook is, een offline zekerheid zal altijd fijn zijn. Precies zoals Merel hierboven ook zegt. The Cloud is nou eenmaal nog in het begin van haar levenscyclus, dus we zullen het verder nog mee moeten maken.

  Naast digitalisering is hier misschien ook wel sprake van gemakzucht en daarbij behoefte aan snelheid en tijdbesparing. The Cloud maakt het ons makkelijker om bij onze content te komen, waar we ook zijn. Is The Cloud hier niet uit voortgekomen?

 3. Nathan Roos schreef:

  Een Cloud lijkt mij zeker een goed idee, maar ze moeten vooral werken aan hun imago. Ik heb een iPhone en een Macbook en die synchroniseren goed met elkaar: agenda, contacten, foto’s en muziek. Met een snoertje staat het op beide apparaten. Dat is ook de reden dat ik op dit moment nog geen iCloud gebruik. Ik vind het nog niet nodig, want als mijn iPhone stuk is, heb ik altijd een backup op mijn Macbook. En als die stuk is? Dan heb ik een backup van mijn Macbook op een harde schijf die netjes bij mij thuis ligt. Eens per maand zorg ik voor een nieuwe backup, waardoor die dus goed actueel blijft. Waarom heb je dan een iCloud nodig?

  Dropbox gebruik ik verder alleen voor school en om bestanden naar elkaar te sturen; niet voor persoonlijk gebruik dus. Dat het wel mogelijk is met Dropbox of iCloud is wel duidelijk, maar wat is nou ECHT het grote voordeel? En zorg voor een goed imago, want door de vraag naar veel privacy online, gaat het met de Cloud nu nog erg langzaam.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: